2022. október 05., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Aurél nevű olvasóinkat.  Holnap Brúnó és Renáta napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ünnep – A diákelőadás vitte a prímet!

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A piroskavárosi iskolások teátrális ünnepi előadása a sokéves átlagot messze felülmúlva tette a következő esztendők hasonló megemlékezéseinek szerkesztői, rendezői és szereplői elé igen magasra a lécet. A néptáncosok és a fúvósok ünnepi produkciója idén is prémium kategóriába tartozott, s a huszárok és a lovak is kellőképpen kitettek magukért. Az ünnepségen felbukkant – a közéletből tavaly egy nagy bulival látványosan kivonult – Vincze László volt országgyűlési képviselő is, aki a helyi közéleti homályba elkisgazdásodva talált vissza.

 

Újraélesztés

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A magyar sajtó napja (amely ma még szerencsére nem a hazai sajtószabadság emléknapja) alkalmából szerkesztőségünk munkával ünnepel, ugyanis március 15-én újraindul a csongrádi független, magántulajdonú hírportál. Az online hírlap frissítése ismét folyamatos lesz. Az újság tartalma változatlanul a kendőzetlen szólásszabadság alapelveit tükrözi.

 

Évváltás – Futás, ostordurrogtatás, tűzijáték

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A metsző hideg ellenére népszerűek voltak az óév búcsúztatására, s az új esztendő köszöntésére szervezett csongrádi szabadtéri programok. A hagyományossá vált délelőtti jelmezes futóversenyre a szokottnál kevesebben neveztek. A második ostoros évbúcsúztatón legalább annyian vettek részt, mint a korábbi programon – annak ellenére is, hogy a szervezők az eseményt csak harmincadikán hirdették meg. Az éjfél utáni, helyi vállalkozások és cégek adományaiból szervezett városi újévköszöntő tűzijáték is sokakat vonzott a Kossuth térre. A szilveszteri bulik sorában most is előkelő helyet foglalt el a sportbál – az érdeklődést jól jelzi, hogy a pirkadatig tartott mulatságra már november végén elfogytak a belépőjegyek.

 

 

Kirakatverseny – Virágboltok ünnepi diadala

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az első ünnepi kirakatverseny zsűrije a fődíj odaítélésekor maximálisan egyetértett a közönséggel, így a százötvenezer forint összértékű hirdetési lehetőséget az Edit Virág Varázs üzlet tulajdonosa nyerte. Az ötvenezer forint összértékű közönségdíjat a közönségszavazáson második legtöbb szavazatot kapott kirakattal nevezett Flóra Virágüzlet tulajdonosa veheti át. A zsűri – a kiírástól eltérően – nem egy, hanem két kirakatot részesített különdíjban: a Vastüzép Kft. a legkreatívabb kirakatért ötvenezer, míg a Rusztika Dekor a legsokoldalúbb kirakatért huszonötezer forint összértékű hirdetési lehetőségben részesül. A szerkesztőségünk által felajánlott „vigaszdíjat” – a harmincötezer forint összértékű online hirdetési lehetőséget – a harmadik legkevesebb szavazatot kapott kirakat tulajdonosa, az Aranykosár ABC működtetője nyerte.

 

Tűzijáték – Még bővíthető a fényparádé

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az új esztendő első perceiben a mozi előtti térrészen tartják az újévköszöntő csongrádi tűzijátékot. Az égi fényparádét idén – mint ahogyan 2011-ben is – a mozit működtető cég ügyvezetője, Vig Zoltán szervezi. A csongrádi vállalkozások és cégek felajánlásainak köszönhetően már biztos, hogy legalább nyolcperces lesz az égi fényparádé. Az esetleges további felajánlás(ok) révén még elérhető lenne akár egy tízperces, vagy hosszabb produkció is, hiszen a tűzijáték bővítését – az anyagi lehetőségek függvényében – szerda reggelig még meg lehet rendelni. A támogatási lehetőségekkel kapcsolatban információ kérhető a Mozi Menza 0663/850-850-es telefonszámán. A mozi előterében működő menza, illetve a reggeltől estig nyitva tartó kávézó teljes keddi nyitva tartási idejében még bárkitől át tudják venni a felajánlásokat.

 

Havazás – Vasárnap délutántól hétfő hajnalig

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az előrejelzési adatok szerint Csongrádon és térségében legfeljebb 8-10 centiméter vastag hórétegre lehet számítani. Az erős délkeleti szél elsősorban a külterületi, kevéssé szélvédett helyeken magas hótorlaszokat emelhet. A csapadékhullás vasárnap kora délutántól hétfő hajnalig változó intenzitású lesz, hétfőn napközben kisebb hózáporok még kialakulhatnak. Aki teheti, vasárnap estétől hétfő délelőttig a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon gépjárművel ne induljon útnak. Hétfő reggelre elsősorban Bács-Kiskun, Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területén alakulhat ki kritikus közlekedési helyzet. A januártól ismét az egykori városgondnoksághoz hasonló intézményként működő Csongrádi Városellátó Intézmény az összes műszaki eszközével – közöttük öt nagyteljesítményű tolólapos, s egy homlokrakodóval felszerelt géppel készül a hóeltakarításra. A dűlőutak tisztítására idén is vállalkozókkal kötöttek szerződést.

 

Papcsere – Lezárult a féléves huzavona

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Augusztus negyedike helyett csak december huszadikán estére sikerült az a csongrádi plébánoscsere, amelyet még július kilencedikén jelentett be az egyházmegye püspöke. Mint azóta számtalanszor megírtuk, Kiss-Rigó László püspöknek beintett egy nagy nemet Laczkó István plébános, s esze ágában sem volt elfoglalnia az új, tápéi állomáshelyét, ahelyett inkább – az azóta már megbukott csongrádi városvezetéssel szövetkezve – továbbra is maradt a megye névadó városában. A huzavona – úgy tűnik – lezárult. Információink szerint egy lecsupaszított belvárosi plébániát hagyott hátra a volt plébános, az utóda, Topsi Bálint attól függetlenül a negyedik adventi vasárnap délelőttjén már a hívekkel teli Nagyboldogasszony-templomban hatalmas nyugalommal tartotta meg az ünnepi szentmisét. Az immár egyedüli csongrádi plébános gyújtja meg a városháza előtt – a 17 órakor kezdődő adventi ünnepség nyitányaként – a negyedik gyertyát is. Mert szertartás annak ellenére is lesz, hogy éppenséggel szombat kora este valaki ellopta a koszorúról a negyedik adventi gyertyát.

 

Disznótort tartottak az iskolában

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A diákoknak nem csak a téli hagyományos disznótoros fogások ízét kell megismerniük, hanem azt is tudniuk kell, miből és miként készülnek az étkek. Nagy vonalakban ezzel indokolta Topsi Bálint plébános, hogy miért tartottak december 15-én hagyományos disznóvágást a csongrádi egyházi tanintézmény udvarán. Mint mondta, a házi nevelésű sertést egy csongrádi hívő igen jutányos áron, részben támogatásként ajánlotta fel a plébániahivatal részére. Sok gyermek számára újdonságot, s felejthetetlen élményt jelentett a pár órás rendhagyó szabadtéri elfoglaltság.

 

Újabb információk a házi hulladékgyűjtésről

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A házi szelektív hulladékgyűjtéshez használható sárgafedelű gyűjtőedények alkalmazásáról szóló cikkünkkel kapcsolatban több olvasói kérdést is kaptunk. Ezek többnyire a várható esetleges szankciókra, illetve a szelektív gyűjtőedényekbe rakható hulladékokra vonatkoztak. A Csongrádi Víz és Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Puskás Jenő a nem megfelelően elkülönített hulladékok kezelésével kapcsolatos, a következő hetekben alkalmazandó „büntetésekről”, s a háztartási üveghulladék kezeléséről is nyilatkozott lapunknak.

 

Szénmonoxid – Óvodásokat mentett a detektor

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Még az ősszel telepítették a tömörkényi óvodába azt a csongrádi tűzoltók által beszerzésre javasolt speciális szénmonoxid-érzékelő műszert, amely december 15-én időben jelzett. Az épületben hétfő délután fél négy előtt az épp uzsonnázó húsz óvodást az intézmény munkatársai a riasztást követően azonnal a szabadba vitték.

 

Döccenők az új szelektív hulladékgyűjtésben

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A törvényi előírásoknak megfelelően a kommunális hulladékszállítást végző szolgáltató Csongrád kertvárosi területein bevezette a „kétkukás rendszert”. A kötelezően előírt szelektív hulladékgyűjtés új módozatában ugyanis az újrahasznosítható anyagokat külön gyűjtőedénybe kell rakni, s azokat csak elkülönített rendszer alkalmazásával lehet szállítani. Csongrád esetében ez annyit jelent, hogy november 17-e óta kéthetente külön gyűjtőjárat halad végig a kertvárosi utcákban, amely csak a sárgafedelű kukák tartalmát üríti. Ezen új gyűjtőedényekhez a kötelező közszolgáltatási szerződéssel rendelkező magánszemélyek és cégek juthatnak hozzá díjtalanul a Csongrádi Víz és Kommunális Szolgáltató Kft. Bercsényi utcai telephelyén. Az új gyűjtőedények nagyok és masszívak, ezért a hazavitelük sokaknak gondot okozott. A problémákat tapasztalva a cégnél bevezették az igény szerinti díjtalan kiszállítást. Akik munkanapokon (munkaidőben) felhívják a 0630/646-56-81-es telefonszámot, részükre egy előre egyeztetett időpontban díjtalanul házhoz szállítják az új gyűjtőedényt. A szolgáltató a Bercsényi utca 39. szám alatt mindemellett december 13-án, szombaton rendkívüli ügyfélfogadást is tart: 8 és 14 óra között mindazok átvehetik az új kukájukat, akik a hétköznapi elfoglaltságaik miatt ezt eddig nem tudták megtenni.

 

MOZGI-nap az ifjúsági házban

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete a MOZGI-projekt kedvezményezettjeként a megváltozott munkaképességűek részére képzéseket indított. Munkaerőpiacon keresett szakmákat kívánnak nyújtani a rászorulóknak. A képzéseket otthon, távmunka keretében is biztosítják a hallgatók részére. Csongrád megyében száz személy helyzetbe hozását vállalták. A lehetőségre eddig már kétszázötvennél többen jelentkeztek, illetve érdeklődtek.

 

Híradó – Megújulóban a városi televízió

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az új önkormányzati vezetés az októberi alakuló ülésen – zárt ajtók mögött, közös megegyezéssel – szerződést bontott a Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. ügyvezetőjével. A Kőrösi-Pap-Gyovai trió munkásságának egyik eredményeként Szegedről Csongrádra invitált Molnár Ákos visszatért a megyeszékhelyre, álláshelyére november 13-án egyhangú döntéssel nevezte ki a képviselő-testület a csongrádi Juhászné Hajdu Anikót. Az új ügyvezető a kifejezetten kommunikációs és városmarketing tevékenységre alakítandó önkormányzati cég berkeiben megkezdte a városi televízió megújítását. A helyi médiarendszerben egyúttal a teljes struktúraváltás is elkezdődött, de még nem zárult le, emiatt a december elsején elkészült első, új arculatot tükröző hírműsor még csak megújulónak tekinthető, ám már így is, akár a laikus néző szemével is szembetűnőnek nevezhető a változás.

 

Gyertyák – Advent első vasárnapján

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Advent első vasárnapján az első csongrádi közösségi szabadtéri gyertyagyújtást a Piroska János téren, a Szent József-templom előtt, a délelőtti szentmise után tartották. A piroskavárosi szertartást Arany Gábor káplán celebrálta. A hagyományos adventi városi ünnepségsorozat első programját kora este a Kossuth téren rendezték meg. A hatalmas karácsonyfa előtti adventi koszorún Bedő Tamás polgármester gyújtotta meg az első gyertyát, majd a Piroskavárosi Általános Iskola diákjai az „Adventnek idején győzzön a SZERETET" című műsorral köszöntötték az ünnepet.

 

Ezüstfenyő – Fürdőből a városháza elé

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A fürdő kemencés kertjéből kedd délután vitték a városháza elé azt az ezüstfenyőt, melyet csütörtök délután karácsonyfává öltöztettek. A Dob utcai létesítmény fejlesztése miatt kitermelt tűlevelű január hatodikáig áll a Kossuth téren, körülötte advent négy vasárnapján tartanak esti ünnepi programot.

 

Forradalmi konferencia a Csemegiben

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ olvasótermében december 4-én történelmi konferenciát tartanak, melyen az 1956-os forradalom megyei eseményei kerülnek előtérbe. A konferencia a szervezők és az előadók tervei szerint egy hosszabb vállalkozás kiindulópontja lesz. Az első esemény előadói között lesz Botos József is, aki a forradalom csongrádi eseményeinek egyik legaktívabb résztvevője volt.

 

Nagyistók Edit egyetemisták között is remekelt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A Batsányi gimnázium tizenegyedik évfolyamán tanuló Nagyistók Edit – az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyen nyújtott kiváló teljesítménye alapján – meghívást kapott az egyetemisták Kossuth-szónokversenyének országos döntőjébe. A csongrádi diák a teljesítményével – középiskolásként, példátlan egyetemisták közötti sikert elérve – két különdíjat érdemelt ki.

 

Hála – Vargáné kifizette Kőrösi jussát

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Mivel utoljára még – mély nyelvcsapásos hálára nagyon hasonlító magatartással – tehetett valamit szertett volt főnökéért Vargáné Török Ágnes, október 30-án meg is tette ama lépést, amire egy átlagosan becsületes, tiszta gondolkodású ember talán nem is gondolt volna: felhatalmazás nélkül kiutalta Kőrösi Tibor ex-polgármester részére az új városvezetés által vitatott szabadságmegváltási járandóságot. E csel következtében a polgármesteri hivatal gazdasági irodavezetője a csütörtöki képviselő-testületi ülésen már nem ve(hete)tt részt, az irodát a helyettese, Kruppa István képviselte. Kiderült az is, hogy Gyovai Gáspár volt alpolgármesterrel a Vargáné-Kőrösi duó jól kibabrált. A ma már csak képviselői mandátummal, s egy bizottsági tagsággal rendelkező bokrosi városatyának nem utalt a cseles Ágnes asszony, így a neki szerinte teljesen jogosan járó bő négymillió forintos járandóság lehetséges kifizetésének ügyében a testület eredményesen indított – jogi körülményeket feltáró – vizsgálatot.

 

Vezetőcsere – Perrel spórolhat a város?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A leköszönő településvezetőknek járó, háromhavi tiszteletdíjuknak megfelelő összegű végkielégítés egyes szakértők szerint éppúgy megspórolható, mint a számukra szintén törvényesen járó szabadságmegváltás egy része. A csongrádi önkormányzatnak Kőrösi Tibor polgármester távozásából, s Gyovai Gáspár alpolgármesteri tisztségének megszüntetéséből adódóan bő tizenkétmillió forintot kell feláldoznia. A Tolna megyei Harc község vezetésének egy hasonló esetben – bő egyéves pereskedés során – a szabadságmegváltásból adódó kiadások döntő hányadát sikerült ügyesen elkerülnie, végül azonban – amikor már más önkormányzatok is jó példát sejtettek az ügyben – hatalmasat buktak. Per esetén az önkormányzati sikerhez kétséget kizáróan bizonyítani kell, hogy a polgármesteri és az alpolgármesteri szabadság-nyilvántartásokat például nem vezették pontosan, de még így is kétséges lehet az eredmény. A tiszteletdíjak esetében ugyanakkor talán megfelelően ki lehet használni a vonatkozó jogszabályi pontatlanságokat, a törvénykezés során hagyott réseket ugyanis a jogalkotók máig elfeledték befoltozni.

 
További cikkeink...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés