2024. május 08., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Mihály nevű olvasóinkat.  Holnap Gergely és Katinka napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Havazás – Vasárnap délutántól hétfő hajnalig

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. December 28.

Az előrejelzési adatok szerint Csongrádon és térségében legfeljebb 8-10 centiméter vastag hórétegre lehet számítani. Az erős délkeleti szél elsősorban a külterületi, kevéssé szélvédett helyeken magas hótorlaszokat emelhet. A csapadékhullás vasárnap kora délutántól hétfő hajnalig változó intenzitású lesz, hétfőn napközben kisebb hózáporok még kialakulhatnak. Aki teheti, vasárnap estétől hétfő délelőttig a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon gépjárművel ne induljon útnak. Hétfő reggelre elsősorban Bács-Kiskun, Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területén alakulhat ki kritikus közlekedési helyzet. A januártól ismét az egykori városgondnoksághoz hasonló intézményként működő Csongrádi Városellátó Intézmény az összes műszaki eszközével – közöttük öt nagyteljesítményű tolólapos, s egy homlokrakodóval felszerelt géppel készül a hóeltakarításra. A dűlőutak tisztítására idén is vállalkozókkal kötöttek szerződést.

A városellátó megbízott vezetője, Bodor János szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta, hogy a hóeltakarítási tervnek megfelelően elsődlegesen a főbb közlekedési utakat és utcákat, később a mellékutcákat tisztítják. A korábban a városgondnokság műszaki vezetőjeként, majd intézményvezetőjeként a téli munkákban komoly gyakorlatot szerzett szakember kifejtette: három tolólappal felszerelt MTZ típusú traktor mellett egy sószóró munkagéppel és egy homlokrakodóval felszerelt munkagéppel végzik az ilyenkor szükséges feladatokat. Az előszóráshoz és a későbbi munkálatokhoz megfelelő mennyiségű sóval és érdesítő anyaggal (elsősorban száraz homokkal) az intézmény jelenleg rendelkezik. Az ügyeleti rendben vasárnap nyolc-tíz főt tudnak mozgósítani. A hétfő korareggeli munkakezdés során ez a létszám tovább bővül, így szükség szerint az elsősorban a járdák tisztítására alkalmas kisebb gépekkel is végezhetnek majd hótolást és a síkosságmentesítést.

A külterületi önkormányzati fenntartású utak és dűlőutak takarítására a városellátó több vállalkozóval kötött szerződést. E vállalkozások megfelelő erőgépekkel és kellő helyismerettel rendelkeznek, a hófúvásos dűlőutakon az utóbbinak is különösen nagy a jelentősége. A tanyás térségekben járhatatlan utakkal érintett területeken lakóingatlannal rendelkezők a városellátó megbízott vezetőjét, Bodor Jánost hívhatják a 0620/299-74-68-as telefonszámon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dél-Alföldön Bács-Kiskun megye után Csongrád megyére is kiterjesztette a másodfokú figyelmeztetést, ugyanis a friss hóval fedett területeken a viharos szél akár magas hótorlaszokat is emelhet. Éjfélig Csongrád környékén öt centimétert meghaladó vastagságú hóréteg alakulhat ki, ám a szabadban mérvadó hóvastagságot szinte sehol nem lehet majd mérni, a délkeleti irányú szél ugyanis folyamatosan hordja majd a havat. Az átlagos szélsebesség Csongrád térségében már vasárnap a déli órákban meghaladta az óránkénti húsz kilométert, az esti óráktól e szélerősség kétszeresére is lehet számítani.

Akik külterületen elakadnak, vagy dűlőúton kerülnek bajba, elsődlegesen a 112-es díjtalanul hívható segélyszámon (mely még kártya nélküli mobiltelefonról is tárcsázható) értesítsék az illetékes szakhatóságokat, s ezt követően értesítsék esetlegesen a városellátó megbízott vezetőjét is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az időjárásra tekintettel fokozott óvatosságra inti az útnak indulókat. Javasolják, hogy gépjárművel lakott településeken kívüli utakra csak teli tankkal induljanak útnak. Fontos a téligumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék, az esetleges elakadáskor megfelelő hólapát is jól jöhet. Indulás előtt készítsenek az autóba meleg takarót és folyadékot, s még indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról. Tanácsos feltöltött mobiltelefonnal útnak indulni, a korszerűbb készülékekre pedig ajánlott a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazásának a letöltése, amely a http://vesz.katasztrofavedelem.hu címről bárki számár elérhető.

Fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés