2014. december 22., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Zénó nevű olvasóinkat.  Holnap Viktória napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Papcsere – Lezárult a féléves huzavona

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Augusztus negyedike helyett csak december huszadikán estére sikerült az a csongrádi plébánoscsere, amelyet még július kilencedikén jelentett be az egyházmegye püspöke. Mint azóta számtalanszor megírtuk, Kiss-Rigó László püspöknek beintett egy nagy nemet Laczkó István plébános, s esze ágában sem volt elfoglalnia az új, tápéi állomáshelyét, ahelyett inkább – az azóta már megbukott csongrádi városvezetéssel szövetkezve – továbbra is maradt a megye névadó városában. A huzavona – úgy tűnik – lezárult. Információink szerint egy lecsupaszított belvárosi plébániát hagyott hátra a volt plébános, az utóda, Topsi Bálint attól függetlenül a negyedik adventi vasárnap délelőttjén már a hívekkel teli Nagyboldogasszony-templomban hatalmas nyugalommal tartotta meg az ünnepi szentmisét. Az immár egyedüli csongrádi plébános gyújtja meg a városháza előtt – a 17 órakor kezdődő adventi ünnepség nyitányaként – a negyedik gyertyát is. Mert szertartás annak ellenére is lesz, hogy éppenséggel szombat kora este valaki ellopta a koszorúról a negyedik adventi gyertyát.

 

Disznótort tartottak az iskolában

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A diákoknak nem csak a téli hagyományos disznótoros fogások ízét kell megismerniük, hanem azt is tudniuk kell, miből és miként készülnek az étkek. Nagy vonalakban ezzel indokolta Topsi Bálint plébános, hogy miért tartottak december 15-én hagyományos disznóvágást a csongrádi egyházi tanintézmény udvarán. Mint mondta, a házi nevelésű sertést egy csongrádi hívő igen jutányos áron, részben támogatásként ajánlotta fel a plébániahivatal részére. Sok gyermek számára újdonságot, s felejthetetlen élményt jelentett a pár órás rendhagyó szabadtéri elfoglaltság.

 

Újabb információk a házi hulladékgyűjtésről

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A házi szelektív hulladékgyűjtéshez használható sárgafedelű gyűjtőedények alkalmazásáról szóló cikkünkkel kapcsolatban több olvasói kérdést is kaptunk. Ezek többnyire a várható esetleges szankciókra, illetve a szelektív gyűjtőedényekbe rakható hulladékokra vonatkoztak. A Csongrádi Víz és Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Puskás Jenő a nem megfelelően elkülönített hulladékok kezelésével kapcsolatos, a következő hetekben alkalmazandó „büntetésekről”, s a háztartási üveghulladék kezeléséről is nyilatkozott lapunknak.

 

Szénmonoxid – Óvodásokat mentett a detektor

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Még az ősszel telepítették a tömörkényi óvodába azt a csongrádi tűzoltók által beszerzésre javasolt speciális szénmonoxid-érzékelő műszert, amely december 15-én időben jelzett. Az épületben hétfő délután fél négy előtt az épp uzsonnázó húsz óvodást az intézmény munkatársai a riasztást követően azonnal a szabadba vitték.

 

Döccenők az új szelektív hulladékgyűjtésben

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A törvényi előírásoknak megfelelően a kommunális hulladékszállítást végző szolgáltató Csongrád kertvárosi területein bevezette a „kétkukás rendszert”. A kötelezően előírt szelektív hulladékgyűjtés új módozatában ugyanis az újrahasznosítható anyagokat külön gyűjtőedénybe kell rakni, s azokat csak elkülönített rendszer alkalmazásával lehet szállítani. Csongrád esetében ez annyit jelent, hogy november 17-e óta kéthetente külön gyűjtőjárat halad végig a kertvárosi utcákban, amely csak a sárgafedelű kukák tartalmát üríti. Ezen új gyűjtőedényekhez a kötelező közszolgáltatási szerződéssel rendelkező magánszemélyek és cégek juthatnak hozzá díjtalanul a Csongrádi Víz és Kommunális Szolgáltató Kft. Bercsényi utcai telephelyén. Az új gyűjtőedények nagyok és masszívak, ezért a hazavitelük sokaknak gondot okozott. A problémákat tapasztalva a cégnél bevezették az igény szerinti díjtalan kiszállítást. Akik munkanapokon (munkaidőben) felhívják a 0630/646-56-81-es telefonszámot, részükre egy előre egyeztetett időpontban díjtalanul házhoz szállítják az új gyűjtőedényt. A szolgáltató a Bercsényi utca 39. szám alatt mindemellett december 13-án, szombaton rendkívüli ügyfélfogadást is tart: 8 és 14 óra között mindazok átvehetik az új kukájukat, akik a hétköznapi elfoglaltságaik miatt ezt eddig nem tudták megtenni.

 

MOZGI-nap az ifjúsági házban

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete a MOZGI-projekt kedvezményezettjeként a megváltozott munkaképességűek részére képzéseket indított. Munkaerőpiacon keresett szakmákat kívánnak nyújtani a rászorulóknak. A képzéseket otthon, távmunka keretében is biztosítják a hallgatók részére. Csongrád megyében száz személy helyzetbe hozását vállalták. A lehetőségre eddig már kétszázötvennél többen jelentkeztek, illetve érdeklődtek.

 

Civilek díszítik a község közös karácsonyfáját

TÖMÖRKÉNY – A Tegyünk Együtt Többet Tömörkényért (TETT) december 4-én, csütörtökön 15 órára a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet helyi kirendeltsége melletti fenyveshez invitálja mindazokat, akik szeretnék együtt feldíszíteni Tömörkény első közös közterületi karácsonyfáját. A helyhatósági választáson indult, de a testületbe nem jutott hat volt jelölt által alakított szervezet első akciójához bárki csatlakozhat. A közös fa díszítése során közös éneklésre, vagy akár létramászásra is vállalkozó tettrekész segítőket a helyszínen meleg teával vendégeli meg a Rózsafüzér Szociális Otthon.

 

Híradó – Megújulóban a városi televízió

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az új önkormányzati vezetés az októberi alakuló ülésen – zárt ajtók mögött, közös megegyezéssel – szerződést bontott a Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. ügyvezetőjével. A Kőrösi-Pap-Gyovai trió munkásságának egyik eredményeként Szegedről Csongrádra invitált Molnár Ákos visszatért a megyeszékhelyre, álláshelyére november 13-án egyhangú döntéssel nevezte ki a képviselő-testület a csongrádi Juhászné Hajdu Anikót. Az új ügyvezető a kifejezetten kommunikációs és városmarketing tevékenységre alakítandó önkormányzati cég berkeiben megkezdte a városi televízió megújítását. A helyi médiarendszerben egyúttal a teljes struktúraváltás is elkezdődött, de még nem zárult le, emiatt a december elsején elkészült első, új arculatot tükröző hírműsor még csak megújulónak tekinthető, ám már így is, akár a laikus néző szemével is szembetűnőnek nevezhető a változás.

 

Gyertyák – Advent első vasárnapján

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Advent első vasárnapján az első csongrádi közösségi szabadtéri gyertyagyújtást a Piroska János téren, a Szent József-templom előtt, a délelőtti szentmise után tartották. A piroskavárosi szertartást Arany Gábor káplán celebrálta. A hagyományos adventi városi ünnepségsorozat első programját kora este a Kossuth téren rendezték meg. A hatalmas karácsonyfa előtti adventi koszorún Bedő Tamás polgármester gyújtotta meg az első gyertyát, majd a Piroskavárosi Általános Iskola diákjai az „Adventnek idején győzzön a SZERETET" című műsorral köszöntötték az ünnepet.

 

Ezüstfenyő – Fürdőből a városháza elé

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A fürdő kemencés kertjéből kedd délután vitték a városháza elé azt az ezüstfenyőt, melyet csütörtök délután karácsonyfává öltöztettek. A Dob utcai létesítmény fejlesztése miatt kitermelt tűlevelű január hatodikáig áll a Kossuth téren, körülötte advent négy vasárnapján tartanak esti ünnepi programot.