2024. július 22., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Lenke napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ünnep – A diákelőadás vitte a prímet!

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A piroskavárosi iskolások teátrális ünnepi előadása a sokéves átlagot messze felülmúlva tette a következő esztendők hasonló megemlékezéseinek szerkesztői, rendezői és szereplői elé igen magasra a lécet. A néptáncosok és a fúvósok ünnepi produkciója idén is prémium kategóriába tartozott, s a huszárok és a lovak is kellőképpen kitettek magukért. Az ünnepségen felbukkant – a közéletből tavaly egy nagy bulival látványosan kivonult – Vincze László volt országgyűlési képviselő is, aki a helyi közéleti homályba elkisgazdásodva talált vissza.

 

Újraélesztés

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A magyar sajtó napja (amely ma még szerencsére nem a hazai sajtószabadság emléknapja) alkalmából szerkesztőségünk munkával ünnepel, ugyanis március 15-én újraindul a csongrádi független, magántulajdonú hírportál. Az online hírlap frissítése ismét folyamatos lesz. Az újság tartalma változatlanul a kendőzetlen szólásszabadság alapelveit tükrözi.

 

Évváltás – Futás, ostordurrogtatás, tűzijáték

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A metsző hideg ellenére népszerűek voltak az óév búcsúztatására, s az új esztendő köszöntésére szervezett csongrádi szabadtéri programok. A hagyományossá vált délelőtti jelmezes futóversenyre a szokottnál kevesebben neveztek. A második ostoros évbúcsúztatón legalább annyian vettek részt, mint a korábbi programon – annak ellenére is, hogy a szervezők az eseményt csak harmincadikán hirdették meg. Az éjfél utáni, helyi vállalkozások és cégek adományaiból szervezett városi újévköszöntő tűzijáték is sokakat vonzott a Kossuth térre. A szilveszteri bulik sorában most is előkelő helyet foglalt el a sportbál – az érdeklődést jól jelzi, hogy a pirkadatig tartott mulatságra már november végén elfogytak a belépőjegyek.

 

Kirakatverseny – Virágboltok ünnepi diadala

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az első ünnepi kirakatverseny zsűrije a fődíj odaítélésekor maximálisan egyetértett a közönséggel, így a százötvenezer forint összértékű hirdetési lehetőséget az Edit Virág Varázs üzlet tulajdonosa nyerte. Az ötvenezer forint összértékű közönségdíjat a közönségszavazáson második legtöbb szavazatot kapott kirakattal nevezett Flóra Virágüzlet tulajdonosa veheti át. A zsűri – a kiírástól eltérően – nem egy, hanem két kirakatot részesített különdíjban: a Vastüzép Kft. a legkreatívabb kirakatért ötvenezer, míg a Rusztika Dekor a legsokoldalúbb kirakatért huszonötezer forint összértékű hirdetési lehetőségben részesül. A szerkesztőségünk által felajánlott „vigaszdíjat” – a harmincötezer forint összértékű online hirdetési lehetőséget – a harmadik legkevesebb szavazatot kapott kirakat tulajdonosa, az Aranykosár ABC működtetője nyerte.

 

Tűzijáték – Még bővíthető a fényparádé

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az új esztendő első perceiben a mozi előtti térrészen tartják az újévköszöntő csongrádi tűzijátékot. Az égi fényparádét idén – mint ahogyan 2011-ben is – a mozit működtető cég ügyvezetője, Vig Zoltán szervezi. A csongrádi vállalkozások és cégek felajánlásainak köszönhetően már biztos, hogy legalább nyolcperces lesz az égi fényparádé. Az esetleges további felajánlás(ok) révén még elérhető lenne akár egy tízperces, vagy hosszabb produkció is, hiszen a tűzijáték bővítését – az anyagi lehetőségek függvényében – szerda reggelig még meg lehet rendelni. A támogatási lehetőségekkel kapcsolatban információ kérhető a Mozi Menza 0663/850-850-es telefonszámán. A mozi előterében működő menza, illetve a reggeltől estig nyitva tartó kávézó teljes keddi nyitva tartási idejében még bárkitől át tudják venni a felajánlásokat.

 

Havazás – Vasárnap délutántól hétfő hajnalig

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az előrejelzési adatok szerint Csongrádon és térségében legfeljebb 8-10 centiméter vastag hórétegre lehet számítani. Az erős délkeleti szél elsősorban a külterületi, kevéssé szélvédett helyeken magas hótorlaszokat emelhet. A csapadékhullás vasárnap kora délutántól hétfő hajnalig változó intenzitású lesz, hétfőn napközben kisebb hózáporok még kialakulhatnak. Aki teheti, vasárnap estétől hétfő délelőttig a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon gépjárművel ne induljon útnak. Hétfő reggelre elsősorban Bács-Kiskun, Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területén alakulhat ki kritikus közlekedési helyzet. A januártól ismét az egykori városgondnoksághoz hasonló intézményként működő Csongrádi Városellátó Intézmény az összes műszaki eszközével – közöttük öt nagyteljesítményű tolólapos, s egy homlokrakodóval felszerelt géppel készül a hóeltakarításra. A dűlőutak tisztítására idén is vállalkozókkal kötöttek szerződést.

 

Parkos – Ünnepi kínálat a Szentháromság téren

CSONGRÁD – A karácsonyfa alá és az ünnepi asztalra bővített választékban kínálnak édességeket és italokat a csongrádi Parkos Palackosban. A Szentháromság téri üzletbe már karácsony előtt megérkezett a minőségi pezsgők garmadája is. A borbarátok az év végi ünnepek alkalmával a tőkék több száz palacknyi nedűje közül választhatnak. Az ünnepi köntösbe öltözött, családias hangulatú boltban akár még az utolsó pillanatokban is lehet vásárolni, hiszen december 24-én reggel 8-tól délután 1 óráig, míg 31-én reggel 8-tól egészen este 6 óráig várják a vevőket. (X)

 

Papcsere – Lezárult a féléves huzavona

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Augusztus negyedike helyett csak december huszadikán estére sikerült az a csongrádi plébánoscsere, amelyet még július kilencedikén jelentett be az egyházmegye püspöke. Mint azóta számtalanszor megírtuk, Kiss-Rigó László püspöknek beintett egy nagy nemet Laczkó István plébános, s esze ágában sem volt elfoglalnia az új, tápéi állomáshelyét, ahelyett inkább – az azóta már megbukott csongrádi városvezetéssel szövetkezve – továbbra is maradt a megye névadó városában. A huzavona – úgy tűnik – lezárult. Információink szerint egy lecsupaszított belvárosi plébániát hagyott hátra a volt plébános, az utóda, Topsi Bálint attól függetlenül a negyedik adventi vasárnap délelőttjén már a hívekkel teli Nagyboldogasszony-templomban hatalmas nyugalommal tartotta meg az ünnepi szentmisét. Az immár egyedüli csongrádi plébános gyújtja meg a városháza előtt – a 17 órakor kezdődő adventi ünnepség nyitányaként – a negyedik gyertyát is. Mert szertartás annak ellenére is lesz, hogy éppenséggel szombat kora este valaki ellopta a koszorúról a negyedik adventi gyertyát.

 

Disznótort tartottak az iskolában

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A diákoknak nem csak a téli hagyományos disznótoros fogások ízét kell megismerniük, hanem azt is tudniuk kell, miből és miként készülnek az étkek. Nagy vonalakban ezzel indokolta Topsi Bálint plébános, hogy miért tartottak december 15-én hagyományos disznóvágást a csongrádi egyházi tanintézmény udvarán. Mint mondta, a házi nevelésű sertést egy csongrádi hívő igen jutányos áron, részben támogatásként ajánlotta fel a plébániahivatal részére. Sok gyermek számára újdonságot, s felejthetetlen élményt jelentett a pár órás rendhagyó szabadtéri elfoglaltság.

 

Újabb információk a házi hulladékgyűjtésről

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A házi szelektív hulladékgyűjtéshez használható sárgafedelű gyűjtőedények alkalmazásáról szóló cikkünkkel kapcsolatban több olvasói kérdést is kaptunk. Ezek többnyire a várható esetleges szankciókra, illetve a szelektív gyűjtőedényekbe rakható hulladékokra vonatkoztak. A Csongrádi Víz és Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Puskás Jenő a nem megfelelően elkülönített hulladékok kezelésével kapcsolatos, a következő hetekben alkalmazandó „büntetésekről”, s a háztartási üveghulladék kezeléséről is nyilatkozott lapunknak.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés