2014. október 21., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Orsolya nevű olvasóinkat.  Holnap Előd napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vezetőváltás – Sorjáznak a meglepetések

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az új önkormányzati vezetés egy héttel ezelőtt kezdte meg az átadás-átvételt. Az első meglepetést az egyes számítógépekből hiányzó merevlemezek okozták – az ügyben már vizsgálódik a rendőrség. Az önkormányzati intézmények és cégek valós helyzetét érintően még tart a körülmények felderítése. Szerkesztőségünk információi szerint a tízmilliós tételekben felhalmozott kifizetetlen számlák általánosnak számítanak. A legnagyobb összegű kifizetetlen számlaállomány a városellátó intézménynél tornyosul, ott százmillió forintnál is többet „takarékoskodtak” a számlafizetések tartós elodázásával. E gyakorlat azonban a Hajdú László vezette intézménynél nem tekinthető Csongrádon egyedi módszernek. Az önkormányzat például negyvenkétmillió forintnál is többel tartozik a saját közműcégének. De tartoznak egymásnak az intézmények is, a városellátó például közel hatmillió forintot nem fizetett meg a száz százalékban önkormányzati tulajdonú, Szabóné Fábián Mária vezette közműcégnek. A Csongrádi Városkép Kft. viszont hasonlóképpen „takarékoskodik” a földgázzal. A Szegedről érkezett Molnár Ákos által irányított cég székhelyén – a művelődési központ épületében – ugyanis a szolgáltató hónapokkal ezelőtt leszerelte a gázórát, a nonprofit kft. számlatartozása ugyanis már a kétmillió forintot is meghaladta. Emellett a városkép a közműcégnek is tartozik hatszáztizenhatezer forinttal.

 

Bajtársukat gyászolják a tűzoltók

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD – Elhunyt Cseh Zsolt, a Csongrádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság főtörzsőrmestere, aki közel tizenhárom éven át folyamatosan Csongrádon teljesített szolgálatot. Pályáját számos siker koronázta. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az ország legjobb tűzoltó gépjárművezetői között tartotta számon. Cseh Zsolt két kisgyermek édesapja volt, decemberben lett volna harmincnégy éves.

 

Kampánycélokat szolgált a fürdőbezárás

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Legalább október 27-ig működhetett volna a helyi gyógy- és strandfürdő, s ezzel vélhetően teljesen tisztában volt Pap Gabriella leköszönő „fürdőfejlesztési alpolgármester”, valamint a szintén távozó Kőrösi Tibor polgármester is, de úgy gondolhatták, hogy a látványos bezárás és ásogatás miatt begyűjtik a megvezethető csongrádi választópolgárok szavazatait. Tették ezt annak ellenére, hogy a közbeszerzési eljárás még le sem zárult. Mint a hétfőn megkezdődött önkormányzati átadás-átvétel során bebizonyosodott: leghamarabb e héten csütörtökön, vagy pénteken érkezik meg az eljárás ellenőrzését véleményező állásfoglalás. Amennyiben az illetékes hivatal szabályosnak ítéli a lefolytatott eljárást, tíznapos moratórium következik, amely során a nyertes cég még mindig nem tekinthető kivitelezőnek, ugyanis a vesztes ezen időszakban megtámadhatja az eredményt. A közbeszerzési eljárás során hozott döntés nyomán leghamarabb október 27-én kerülhet a nyertes fővállalkozó helyzetbe, vagyis a területre akár fel is vonulhat. De ez még mindig csak lehetőség. A nyertes cég döntésén múlik majd, hogy azonnal, vagy csak akár napokkal, hetekkel később kezdi meg a kivitelezést. A fürdőt addig – párnapos műszeres, s nem ásóval-lapáttal végzett – közműfeltárási munkák idejére kellett volna bezárni. A létesítményt azonban a szeptemberi kampányfinisben feláldozták a politika oltárán.

 

Bokros – Gyovai magával rántja a városrészt?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Bokros városrész részönkormányzatát, vagyis az egykor önálló település részleges önálló gazdálkodásának a visszaállítását ígérte a helybélieknek Bedő Tamás és csapata, így a független képviselőjelöltként indult Balogh János is ezt tűzte a zászlajára. A bokrosiak jelentős része viszont elhitte, hogy a részönkormányzat nem szükséges, hiszen „Bokrosnak jár az alpolgármesteri poszt”. Csongrád városrészei közül Bokros volt az egyedüli, ahol a választásra jogosultak jelentős arányban szavaztak Kőrösi Tiborra. A bokrosiak egyértelműen támogatták Gyovai Gáspárt is. Információink szerint a választás után, az eredmények ismeretében a városrészben sokan megrettentek, ugyanakkor bizakodtak is, hiszen hétfőn megint elhangzottak hitegetések, amelyek szerint nem lesz gond, Gyovai tartja a kampányban tett ígéreteit. A valóság ehhez képest az, hogy Gyovai várhatóan csak egyetlen bizottságban vehet részt tagként, még csak referensi, vagy hasonló szerephez sem juthat. Úgy tudjuk, Gyovai alpolgármesterré választásának lehetősége az alakuló ülés előkészítése során fel sem merült, s e helyzet a későbbiekben sem változik.

 

Bedő Tamás félelemmentes közéletet ígér

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A város új polgármestere már a vasárnap esti, a választási eredményt értékelő interjújában józan helyzetmegítélésről tett tanúbizonyságot. A függetlenként indult politikus elismerte, hogy a csongrádiak alapvetően a korábbi városvezetés leváltása mellett döntöttek, s rá mint a lehetséges reális alternatívára adták a voksukat. Bedő Tamás a félelemkeltő, elnyomó, feljelentgetős korszak azonnali lezárását ígérte. Bejelentette, hogy a rendteremtés, továbbá a város gazdaságának megerősítése érdekében az alakuló ülés után nyomban megkezdik a szükséges lépések megtételét. Az átadás-átvétel megkezdésekor az új polgármestert néhány meglepetés is fogadta. Egyes számítógépekből például hiányoztak az adathordozók. Információink szerint a teljes adattartalommal együtt eltűnt merevlemezek visszajuttatására huszonnégy órát kaptak az érintettek.

 

Fürdő – A polgármester elismerte, hogy hiányzik 170 millió forint, s kivitelező sincs

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az október 7-én tartott fürdőfejlesztési projektindító ünnepségen Kőrösi Tibor polgármester elismerte, hogy a nettó egymilliárd forint főösszegű beruházás önrészéből még mindig hiányzik százhetvenmillió forint. A még 2012-ben megnyert ötszázmillió forint uniós támogatás mellett csak a tavaly decemberben a kormánytól kapott háromszázmillió forint, továbbá egy kiegészítő pályázaton szerzett harmincmillió forint áll – állítólag – rendelkezésre. A szükséges teljes önrész azonban ötszázmillió forint, s bár a beruházást kevesebb megléte esetén is el lehet indítani, azonban nem lehet lezárni. Hiányos önrész miatt Brüsszel a teljes uniós támogatást visszakövetelheti. Az új önkormányzati vezetésnek a százhetvenmillió forint mellett a kétszázhetvenmillió forint általános forgalmi adót is heteken belül elő kell teremtenie, továbbá meg kell kötnie a kivitelezői szerződés, mert a leköszönő városvezetés még addig sem jutott el.

 

Forgó Henrik: A község vagyona a tét!

Hírek - Közélet

CSANYTELEK – A tizenkét évvel ezelőtti polgármesterré választása óta kitartóan pártfüggetlen Forgó Henrik szerint az önkormányzati választásnak Csanyteleken most leginkább az a tétje, hogy az elmúlt három választási ciklus idején összegürcölt közösségi vagyon a későbbiekben is a község egészét szolgálja-e, avagy az valakiknek az egyéni, esetleg a céges vagyonává váljon. A negyedik ciklusára készülő polgármester a héten kiadott írásos tájékoztatójában azon képviselőjelölteket is megnevezte, akikkel a testületben együtt szeretne dolgozni. Pénteken újabb fordulat is színesítette az ország leghosszabb falujának közéletét: Veres János polgármesterjelölt bejelentette a visszalépését, így már „csak” négy jelölt közül választhatnak a csanyiak.

 

Jobbik – Rátaláltak Kőrösi rejtett pénzforrására?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Tagadja Kőrösi Tibor, hogy részesült volna abból a 7 millió 225 ezer forintból, amelyet az ez évi költségvetési rendeletben elrejtve szerepeltetnek. A Jobbik ifjúsági tagozatának csongrádi tagjai a héten figyeltek fel az egyik táblázatban pár hiányzó sorra, melyeket néhány ügyes trükkel sikerült egytől-egyig megjeleníteniük. A Jobbik helyi elnöke szerint akkor derült ki számukra, hogy igazak lehetnek a városházáról kiszivárgott, jelentős összegű jutalomosztásokról szóló hírek. Miután Laczkó Zsolt pénteken a személyes közösségi oldalán közzétette az információkat, a polgármester az internetes blogjában részletesen magyarázva tagadta, hogy magának is kiutalt volna az összegből. Kőrösi Tibor ugyanakkor azt elismerte, hogy a bő hétmillió forint a hivatali dolgozók többletjuttatására fordítható pénzösszeg. A Jobbik helyi elnöke szerkesztőségünk érdeklődésére szombaton közölte: ha vasárnap kellő mértékű bizalmat kapnak a választóktól, minden ilyen rejtett pénzkezelési ügyletet nyilvánosságra hoznak. Hozzátette: ha bebizonyosodik a jogosulatlan pénzszórás ténye, a felelősségre vonások mellett minden esetben kezdeményezik a kiutalt összegek visszafizettetését is.

 

Kampánytáblák – A hibákat hibásan javították

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A fürdőfejlesztési projekt költségterhére létesített méregdrága városszéli kampánytáblákon már augusztusban több nyelven hibásan jelenítették meg az elköszönést. Miután az elmúlt hetekben négy olvasónk jelezte, hogy az önkormányzatnál hiába reklamál a feliratok miatt, lapunk Facebook-oldalán figyelemfelhívó játék keretében közöltük a táblák többnyelvű részét. A megjelenést követő nap délutánján a feliratokat átragasztották. A helytelenül, két l-el írt Welcome back!-et Good bye!-ra cserélték, holott Goodbye!-t kellett volna kiírni. A korábbi francia köszönőformula helyére is másik került, rögvest két helyesírási hibával. Az újabb drága javítással remélhetően már megvárják a jövő hetet, hiszen előfordulhat, hogy „egy kalap alatt” a tábla túloldalán lévő kampányszagú fotós részt is le kell majd festeni.

 

Negyedik – Forgó Henrik öt évet még vállalna

Hírek - Közélet

CSANYTELEK – Három négyéves választási ciklus után még egy ötéveset bevállalna az ország leghosszabb falujának polgármestere. Forgó Henriknek most – többek között – az újrainduló, legújabban szamarak tartásával is foglalkozó Veres János egykori polgármester, valamint a vadregényes múltú KÉBSZ Kft-hez egykor igen szorosan kötődő Berkecz József a kihívója. Forgó Henriknek az elmúlt tizenkét évben az volt talán a legnagyobb „hibája”, hogy komoly gazdálkodással rendbe tette a község pénzügyi helyzetét. A mérnökember azonban a bevált precizitására és erkölcsiségére épített, ami az adósságátvállalások idején rossz ötletnek tűnhetett, ám végül ez a húzása is bejött. Épp így sikerült számos olyan beruházáshoz megszereznie a támogatást, ami miatt még Farkas Sándor országgyűlési képviselő is a támogatói körébe állt, noha Forgó Henrik továbbra is független településvezető kíván maradni.