2014. szeptember 17., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Zsófia nevű olvasóinkat.  Holnap Diána napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közpénzből kampánybolt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A helyhatósági választások előtt pontosan egy hónappal nyitotta meg a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Piroskavárosi Nonprofit Kft. a csongrádi szociális boltot. Az üzlet az első két napon szinte „ingyenboltként” működött. Az önkormányzat leköszönő vezetése ugyanis – megválasztásuk után közel négy év elteltével – épp a választások előtt gondolta elsőként úgy, hogy ötezer forint névértékű, a helyi önkormányzat által kibocsátott vásárlási utalványokat juttat el bizonyos rászoruló személyekhez. Ezeket a nevesincs utalványokat csak az új „ingyenboltban” lehetett beváltani, ahol így szeptember 12-én nyitástól zárásig komoly tumultus alakult ki. Az üzlet mostani létesítése okának titkát minden, gondolkodásra legalább minimálisan képes személy könnyedén meg tudja fejteni, a választások előtti harmincadik nap oka azonban már sokaknak adhat némi fejtörést. A trükk csodás, s fifikás gondolkodásra vall, mivel a következő önkormányzati vezetés számára már a választások után garantál rögvest több tízmillió forint azonnali, nem várt kiadást.

 

Ellésmonostor – Mária-napon zárult a projekt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A kedvezőtlen időjárás miatt a templomrom melletti terület helyett a Csongrád Galériában szeptember 12-én, Mária-napon tartották meg az Ellésmonostor maradványainak rekonstrukciós felújítását, valamint turisztikai vonzerejének növelését szolgáló projekt záróünnepségét. Az Összefogás Csongrádért Egyesület közel egy éve nyert mintegy tizenhétmillió forintot a rom és környezete rendbetételére, továbbá a monostor iránt érdeklődő turisták tájékoztatását szolgáló eszközök létesítésére és kihelyezésére. A Tisza balparti védtöltésétől a romokig vezető utat terméskővel rakták ki. A monostor történetét, valamint Nagyrét természeti értékeit fotókkal gazdagon illusztrált információs táblák mutatják be. A jelentős feladatot felvállaló civil szervezet elnöke, Murányi László beszédében hangsúlyozta: a Bedő Tamás nevével fémjelzett helyi LEADER egyesület már a pályázat előkészítésében is segítséget nyújtott. A volt csongrádi polgármester munkatársai javasolták a projekt menedzselését sikerre vivő Mészáros Piroska megbízását is. A beruházást – a menedzser folyamatos felügyelete mellett – Szabados Tamás és csapata végezte el. Mivel a meteorológusok péntekre már korábban rossz időt jósoltak, Topsi Bálint plébános szerdán megszentelte a templomromot.

 

Kerékpáros gyermeket gázolt egy furgon

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD – Szerkesztőségünk információi szerint könnyebben sérült az a kilencéves fiú, akit csütörtök délután a Fő utcán elgázolt egy furgon. Úgy tudjuk, a gyermek a nővérével együtt hajtott ki kerékpárral a Szent Imre utcából. Mindketten a Fő utcával párhuzamos kerékpárútra szerettek volna rátérni, miközben a szemközti áruházi parkolóból épp akkor kezdett kikanyarodni egy platós furgon. A sofőr fékezett, de már nem tudott időben megállni.

 

Szigeti Szabolcs mentegetőzik, magyarázkodik

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Szigeti Szabolcs állítja, hogy nem a jelenlegi polgármester szekértolója. Ezt a tényt szerinte jól bizonyítja, hogy a polgármesteri hivatalban visszavontak tőle egy engedélyt. A „választási matematikával” kapcsolatban – amely szerint a mindenkori vezetővel szemben a választások során indulók megosztják az ellenerőt, vagyis több jelölt indulása a jelenlegi vezető hatalmon maradását szolgálja – a független polgármesterjelöltnek nincs véleménye, mondván, nem ismeri a politikusi észjárást. Mindezt a diszkós közösségi oldalán üzente szerkesztőségünknek, olvasóinknak, s különösképpen a kommentelőknek.

 

Lemezlovas – Szigeti is polgármesterjelölt lett

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A nyár elején ismét győzködték egyes barátai, üzlettársai a város egykor országosan ismert lemezlovasát, hogy a már tizenkét éve fontolgatott helyi politikai szerepvállalását váltsa végre valóra. Szigeti Szabolcs a nyugdíjkorhatárt elérve még mindig elsőszámú vezetőként irányítja a vállalkozását, miközben a keverőpult mögé is gyakran beáll. Jelenleg a Körös-toroki bulijai népszerűsítésére létrehozott közösségi internetes oldalán tájékoztatja indulásáról az érdeklődőket. A szlogenje: „Helyezzük vissza városunkat a becsület, az értékek, és a gazdaság térképére!” Rosszmájú megjegyzések szerint megválasztása esetén nyomban sok-sok példányban sokszorosítaná a városházát, aztán az engedély nélkül létesített épületmásolatokat gyorsan el is adná. A jó szándékúak viszont azt mondják, ő legalább az életében bebizonyította, hogy egy forintból is képes kettőt varázsolni. Szigeti Szabolcs mellett a jelenlegi polgármester, Kőrösi Tibor tanár, valamint a korábbi két választási ciklusban a várost irányító Bedő Tamás agrármérnök szállt ringbe.

 

Hazardíroztak a tanévindító szervezői

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az időjárási körülmények, s a biztonsági lehetőségek határmezsgyéin táncolva valósította meg a tankerületi állami általános iskolai szervezet a hétfői tanévnyitót. Az ügy kapcsán a leköszönő városvezetés immár nyíltan hazudozik. A város hivatalos közösségi oldalán azt állítják, hogy nem volt politika az ügyben, hiszen a polgármester a megnyitójában nem politizált. A valóság ezzel szemben az, hogy a Pap Gabriella által vezetett, magát jobboldalinak mondó politikai csoport már azzal megvalósította a kampánytevékenységet, hogy a helyi fideszes polgármesterjelölt a városi tanévindítón felvállalta az egyik főszerepet. Szerencsére nem véletlenül nevezik a hithű helyi katolikusok Csongrádot Mária városának, hiszen ezúttal – a hatalmas, szinte erőn felüli munkát végzett pedagógusokon túl – jórészt az isteni gondviselésen múlott, hogy a három településről összecsődített iskolások egytől egyig sértetlenül úszták meg a hétfői kalandot. A rengeteg biztonsági kockázattal átszőtt programsorról sok rosszat el lehet mondani, azokat az olvasói véleményeket azonban szerkesztőségünk nem osztja, miszerint a fideszes polgármesterjelölt az általa a választási kampány kommunikációjába nyíltan bevont családtagjainak egyike tiszteletére próbálta imigyen emlékezetessé tenni e napot.

 

Óváros – Decemberig marad a „termelői piac”

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – November végéig megtartják a belvárosi buszfordulónál idén nyáron bevezetett, vasárnap délelőttönként elérhető piacszerű kezdeményezést. A hírt a belvárosi önkormányzati képviselő, Máté Attila vasárnap reggel, a termelői elárusítóhely területén jelentette be. A „piac” eredetileg az idegenforgalmi időszakban, elsősorban a belvárosi és a Körös-toroki üdülőterület hétvégi ellátásának színesítését szolgálta volna, ám rövid időn belül kiderült, hogy azt megkedvelték a bökényiek, s a városközpontban élők is. A leköszönő városvezetés legfiatalabb tagja abban bízik, hogy a hideg idő beköszöntére a városrészben sikerül beindítani egy állandó vegyeskereskedést. Elmondása szerint a korábbi kisbolt bezárása óta tárgyalt vállalkozásokkal és kereskedelmi cégekkel, de csak augusztusban talált egy komolynak tekinthető partnert, aki lát fantáziát egy vegyeskereskedés rövid időn belüli beindításában.

 

Rendhagyó katolikus tanévnyitó

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A helyi katolikus általános iskolában több ok miatt is rendhagyó volt a tanévnyitó. A plébános-ügy miatt a tanévnyitó szentmisét az iskola szomszédságában lévő „nagytemplom” helyett a távoli „kistemplomban” tartották, ahol az új csongrádi plébános celebrálta a szertartást. Topsi Bálint atya a szentmise után meglepetésprogramot szervezett a résztvevőknek, amely során kiderült, hogy az új plébános az egyházi kommunikációban – az eddigiekben tapasztalthoz képest – minden bizonnyal teljesen más, emberbaráti stílust kíván meghonosítani. Mindeközben több szülőt váratlanul ért egy hír, ami szerint az iskola hirtelen megvált egy tanárától.

 

Kampány – Becsengetés lufikkal, titkolózással

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Egyre inkább egyértelműnek tűnik, hogy az idei csongrádi általános iskolai tanévkezdést feláldozzák a politika oltárán. A Mindenkinek becsengettek című, összintézményi szinten, titkosan szervezett programot mintegy ezerkétszáz diák bevonásával megtartják. Az eseményről azt lehet tudni, hogy ott köszöntőt mond Kőrösi Tibor, a Fidesz polgármesterjelöltje, aki jelenleg is rendelkezik polgármesteri címmel, de a Váradi Gáborné intézményvezető nevével fémjelzett kampányidőszaki esemény meghívóján a jelöltséget természetesen nem említik. A szerkesztőségünk által feltett kérdésekre a furcsa körülmények között kinevezett intézményvezető péntek délelőtt óta egy szót sem válaszolt. Ugyanakkor információink szerint az intézmény munkatársai a médiának az eseményről előzetesen egyetlen szót sem szólhatnak.

 

Ramazuri a piacon

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD – A Piroska János téri piacon határon átnyúló román-magyar kapcsolatokat bontott bárddal, csőfogóval és vascsővel S. Gyula és M. József. A szombati ramazurinak tucatnyi csongrádi és szentesi rendőr vetett véget.