2014. augusztus 21., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Sámuel és Hajna nevű olvasóinkat.  Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kampánymajré – Máris törvényt sértett a Fidesz

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – El sem kezdődött a kétharmados fideszes parlamenti többség által tavaly elfogadott törvényben egyértelműen szabályozott hivatalos kampányidőszak, a Fidesz helyi szervezete máris törvényt sértett. A cselekmény körülményeit Csongrád Város Helyi Választási Bizottsága augusztus 21-én részletesen vizsgálta. A grémium a határozatában a Pap Gabriella alpolgármester nevével fémjelzett pártszervezetet eltiltotta a választási kampány szabályainak további megsértésétől. A szórólapok ettől függetlenül már múlt pénteken és szombaton eljutottak a város postaládáiba. Ráadásul, a törvény szerint a határozat ellen három napon belül még akár fellebbezést is be lehet nyújtani, ami persze olaj lehet e szégyenteljesen füstölgő tűzkezdeményre.

 

Kenyérszentelés – Megtalálta a zsák a foltját

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A Szent István napi városi ünnepségen a leköszönő önkormányzati vezetés a hivatalos meghívóban a püspök által még augusztus 4-ével Csongrádra vezényelt Topsi Bálint plébánost tüntette fel kenyérszentelő plébánosként. Ezzel szemben a helyszínen már a püspöknek egy nagy nemet beintő Laczkó István plébánost kérték fel a szertartás megtartására. Jelzésértékűnek tekinthető, hogy szembetűnően kevesen vettek részt a rendezvényen, melyen a magát jobboldalinak nevező többségi városvezetés deklarálta, hogy mindenáron kiáll a renitens Laczkó István mellett. Így Csongrádon – épp Szent István napján – immár nyilvánosan is összeforrt, ami eddig is összetartozott, miközben az üres lózungokkal megtömött politikai zsák szintén látványosan találta meg a foltját.

 

Atyavilág – Két plébános, nulla megoldás

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Kizárólag kívülről szemlélve az eseményeket, a csongrádi plébános-ügy megoldása most épp úgy néz ki, mint egy gordiuszi csomó, amire rákötöttek még egy csomót. Focinyelven bemutatva e helyzetet, a szituáció leginkább ahhoz hasonlítható, mint amikor egy középkategóriás futballkapus a döntetlenre álló mérkőzés hosszabbításának utolsó percében kirúgáshoz jut, majd a saját üres kapujába egy hatalmas öngólt lőve dönti el a meccs sorsát. Ennél azonban a csongrádi plébános-ügy sokkal bonyolultabb, ám az érintettek közül a háttérről senki nem beszél, a püspök a sajtószóvivőjén keresztül is csak félmondatnyi információkat ad. Tény: az augusztus 19-i esti helyzet szerint Csongrádnak immár két teljes körűen működő plébánián egy-egy plébánosa és – az egyik plébánián – egy káplánja van. Információink szerint ugyanis a Laczkó Istvánt érintő elmúlt heti felfüggesztő határozat nem érvényes (kedden bizonyos körökben már ama irat létét is tagadták), így a püspöki áthelyezési rendelkezésre egy nagy nemet intő plébános mégiscsak maradhat Csongrádon, de már csak egy plébánia tartozik hozzá. Hétfőn a püspök a korábban alárendeltként működő Szent József plébánia plébánosává nevezte ki Topsi Bálintot, akit korábban a Nagyboldoasszony plébániára vezényelt. A káplán, Arany Gábor is a piroskavárosi plébános mellett teljesít szolgálatot. A szerdai kenyérszentelés kedd este még nyitott kérdés volt, a helyi katolikus iskoláé viszont még hétfőn meglepő megoldást nyert.

 

Búcsú – Szentesről jön a plébános

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az augusztus 4-én Szeged-Szőregről Szentesre helyezett plébános, Gruber László celebrálja a csongrádi Nagyboldogasszony templom ez évi búcsúi szentmiséjét, miután a Szentesről Csongrádra vezényelt Topsi Bálint még mindig a (kényszer)szabadságát tölti. A Csongrádról Tápéra helyezett, s pénteken már felmentő határozatot kapott Laczkó István plébános ugyanis még mindig nem adta át a plébániahivatalt. A szentesi plébánost péntek délután Laczkó István kérte fel a vasárnapi szertartás levezénylésére, ami annál is inkább érdekes, mert elvileg akkor már az asztalán volt az általa elolvasott, s a papi sorsát gyökeresen megváltoztató püspöki levél.

 

Atyatalány – Felment(h)ették Laczkó Istvánt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Kiss-Rigó László püspökatya – értesüléseink szerint – pénteken felmentette a papi hivatásából Laczkó István atyát, aki így már elvileg nem is atya, habár – ahogyan péntek délután értesültünk – még mindig kapott némi gondolkodási időt. Így akár az is előfordulhatott, hogy a péntek esti szentmisét jogosultan tartotta meg a Nagyboldogasszony templomban. Úgy tudjuk, nem Laczkó István celebrálja a vasárnapi ünnepi szentmisét, de az sem biztos, hogy az augusztus 4-én Szentesre helyezett Gruber László plébános felvállalja e feladatot. Az egyházmegye hivatalos tájékoztatást továbbra is csak a jövő hét elejére ígér, így csak vasárnap 10 óra után pár perccel derül ki, hogy a búcsúi körmenet előtt mi zajlik majd a csongrádiak nagytemplomában. Változatlanul tisztázatlan az is, hogy az augusztus 20-i városi ünnepségen ki szenteli meg a csongrádiak új kenyerét.

 

Borfesztivál – Lesz veteránjármű-felvonulás is

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Szombat délután 2 órától tartják a XVII. Csongrádi Borfesztivál és Kenyérünnephez kapcsolódó veteránjármű-felvonulást, amely a város jelentős részét érinti. A fesztivál már pénteken, a késő délutáni órákban megkezdődött, s vasárnap éjfélkor zárul. A helyszín ezúttal is a három napra immár minden év augusztusában „borutcává” változó Dob utca.

 

Happy Day – Az ünnep előestéjére is készülnek

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A Körös-toroki Happy Day Beach tulajdonosa, Szigeti Szabolcs nem csak a szombat éjszakai és vasárnap hajnali bulira készül. A hatályos helyi rendelet értelmében – az üdülőterületen egyedüli vendéglátóhelyként – élnek a hét közepére eső munkaszüneti nap előestéjére vonatkozó zenés rendezvénytartás lehetőségével is. Az üdülőterületen szálláshelyként és melegkonyhás vendéglátóhelyként működő vendéglátóegységek ugyanis nem csak hétvégén tarthatnak zenés rendezvényt. Szigetiék ezért most szerencsét próbálnak, s megkísérlik a vendégeket kedd este is a Tisza partjára csalogatni. Az előrejelzés szerint az időjárás kiváló lesz, a Happy Day Beach zenemesterei pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jó időhöz ütős hangulat is párosuljon.

 

Laguna – Ingyenes buli Big Billel

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A régió egyik legnagyobb nyári szórakozóhelyének működtetői által megbízott szervezők a jövő évre halasztották az első Miss Laguna Beach választást. A hétvégére tervezett Körös-toroki szépségverseny elmaradásáért kárpótlásként egész este és éjjel, valamint még hajnalban is díjtalan belépéssel várja a bulizókat a Laguna Beach Club. Az est hangulatát Big Bill garantálja.

 

Vekerdy főorvos elmegyógyászati határon mozgó tényezőkről szólt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A helyi önkormányzat tavalyi közmeghallgatásán Vekerdy Sándor – a város közösségnek lelki életéért aggódva – az egyes ifjúsági mozgalmakat ellehetetlenítő, elmegyógyászati határon mozgó tényezőkről beszélt. A cserkészmozgalomért hosszú évtizedek óta megszállottan dolgozó nyugalmazott főorvos már akkor – a nyilvánosság erejében is bízva – kérte az önkormányzat segítségét. Az ezredfordulón Pro Urbe – Csongrád kitüntetéssel elismert, két évvel ezelőtt pedig a város díszpolgárává választott cserkészparancsnok ugyan nem jelölte meg, hogy pontosan kire és milyen szituációkra érti az éles megjegyzését, ám hangsúlyozta: „nagyon jól tudja mindenki, hogy miről van szó”. Az önkormányzat vezetése ezt követően a december 24-i rendkívüli zárt ülésen – információink szerint – bizniszelni kezdett az egyházzal, természetesen a közmeghallgatáson pontosabban meg nem jelölt személy közvetett közreműködésével. A vallásügyekkel is foglalkozó testületi bizottság elnöke, Bartókné Vincze Zsuzsanna, valamint a jelenleg még alpolgármesteri tisztségéből jól megélő Gyovai Gáspár még a nyáron is rendszeresen mutatkozott, sőt esetenként már-már villogott az érintettel.

 

Atyacsata – A plébános beintett a püspökének

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Laczkó István atya – képletesen – beintett egy jó nagy nemet az őt Tápéra irányító Kiss-Rigó László püspökatyának. A plébános augusztus 4-én nem foglalta el az új állomáshelyét, a költözés helyett inkább szembeszállt a feljebbvalójával, miközben felszegett fejjel Csongrádon maradt. Az atyacsata még javában tart. Úgy tudjuk, kapott Laczkó István egy végső határidőt, mely szerint a héten mindenképpen át kell adnia a csongrádi belvárosi plébániát a Szentesről Csongrádra helyezett Topsi Bálint plébánosnak. A csángó származású pap, aki a városban közmegelégedésre (!) díszpolgárrá választott néhai Zsótér Antal kanonok mellett káplánként már ellátott szolgálatot, egyelőre a szabadságát tölti. Szerkesztőségünk hétfőn kérdésekkel halmozta el a Szeged-Csanádi egyházmegye püspökségét, annál is inkább, hiszen hétvégén tartják (vagy legalábbis kellene tartani) a Nagyboldogasszony templom búcsúját, a jövő héten, szerdán pedig – a Kossuth téren 10 órakor kezdődő Szent István napi városi ünnepségen – valakinek mégiscsak meg kellene szentelni az új kenyeret.