2014. november 24., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Emma nevű olvasóinkat.  Holnap Katalin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Katolikus papok rúgják a bőrt a Sághyban

Hírek - Sport

CSONGRÁD – A Magyar Katolikus Papi Válogatott a Csongrádi öregfiúk labdarúgó csapatával november 19-én a bökényi középiskola tornacsarnokában barátságos mérkőzést játszik. A meccs szerda délután 3 órakor kezdődik. Várják a szurkolókat is, a belépés díjtalan!

 

Félegyházi biciklitolvajokat fogtak Csongrádon

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD, KISKUNFÉLEGYHÁZA – Egy Fő utcai zárt kerékpártárolónál október 28-án este fél 11-kor tolvajokat fogott, majd tartott vissza egy helybéli férfi. Az általa telefonon értesített főkapitánysági tevékenységirányítási központ által a helyszínre vezényelt rendőrjárőrök a két kiskunfélegyházi férfit – a közelben várakozó harmadik társukkal egyetemben – elfogták és előállították.

 

Elfogták a tizenéves tanyabetörőt

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD – Tanyabetöréssel gyanúsítanak a rendőrök egy csongrádi fiút. A megalapozott gyanú szerint a fiatalkorú elkövető még október 13-án jutott be – lopási szándékkal – egy csongrádi tanyába. Az ifjú betörő a padláson keresztül mászott be az épületbe, ahonnan számítógép monitort, nyomtatót és láncfűrészt vitt el.

 

Nagyistók Edit egyetemisták között is remekelt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A Batsányi gimnázium tizenegyedik évfolyamán tanuló Nagyistók Edit – az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyen nyújtott kiváló teljesítménye alapján – meghívást kapott az egyetemisták Kossuth-szónokversenyének országos döntőjébe. A csongrádi diák a teljesítményével – középiskolásként, példátlan egyetemisták közötti sikert elérve – két különdíjat érdemelt ki.

 

Hála – Vargáné kifizette Kőrösi jussát

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Mivel utoljára még – mély nyelvcsapásos hálára nagyon hasonlító magatartással – tehetett valamit szertett volt főnökéért Vargáné Török Ágnes, október 30-án meg is tette ama lépést, amire egy átlagosan becsületes, tiszta gondolkodású ember talán nem is gondolt volna: felhatalmazás nélkül kiutalta Kőrösi Tibor ex-polgármester részére az új városvezetés által vitatott szabadságmegváltási járandóságot. E csel következtében a polgármesteri hivatal gazdasági irodavezetője a csütörtöki képviselő-testületi ülésen már nem ve(hete)tt részt, az irodát a helyettese, Kruppa István képviselte. Kiderült az is, hogy Gyovai Gáspár volt alpolgármesterrel a Vargáné-Kőrösi duó jól kibabrált. A ma már csak képviselői mandátummal, s egy bizottsági tagsággal rendelkező bokrosi városatyának nem utalt a cseles Ágnes asszony, így a neki szerinte teljesen jogosan járó bő négymillió forintos járandóság lehetséges kifizetésének ügyében a testület eredményesen indított – jogi körülményeket feltáró – vizsgálatot.

 

Vezetőcsere – Perrel spórolhat a város?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A leköszönő településvezetőknek járó, háromhavi tiszteletdíjuknak megfelelő összegű végkielégítés egyes szakértők szerint éppúgy megspórolható, mint a számukra szintén törvényesen járó szabadságmegváltás egy része. A csongrádi önkormányzatnak Kőrösi Tibor polgármester távozásából, s Gyovai Gáspár alpolgármesteri tisztségének megszüntetéséből adódóan bő tizenkétmillió forintot kell feláldoznia. A Tolna megyei Harc község vezetésének egy hasonló esetben – bő egyéves pereskedés során – a szabadságmegváltásból adódó kiadások döntő hányadát sikerült ügyesen elkerülnie, végül azonban – amikor már más önkormányzatok is jó példát sejtettek az ügyben – hatalmasat buktak. Per esetén az önkormányzati sikerhez kétséget kizáróan bizonyítani kell, hogy a polgármesteri és az alpolgármesteri szabadság-nyilvántartásokat például nem vezették pontosan, de még így is kétséges lehet az eredmény. A tiszteletdíjak esetében ugyanakkor talán megfelelően ki lehet használni a vonatkozó jogszabályi pontatlanságokat, a törvénykezés során hagyott réseket ugyanis a jogalkotók máig elfeledték befoltozni.

 

Biznisz – A szabadságmegváltás sokmilliós bevételt jelenthet Gyovainak és Kőrösinek

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – A megbukó hazai települési vezetők igazi politikai bizniszét ma már nem a végkielégítés, hanem a szabadságmegváltás lehetősége jelenti. A leköszönt csongrádi polgármester az elmúlt négy esztendőben ki nem vett 123 szabadnapja után rövidesen bruttó 2,9 millió forintra számíthat. Ennél jóval jelentősebb szabadságmegváltásra jelentett be igényt Gyovai Gáspár volt alpolgármester. A jelenleg is képviselői mandátummal rendelkező városatya még a korábbi „Bedő-ciklusból” is beszámított 60 nap ki nem vett szabadságot, így a „Kőrösi-ciklusban” felhalmozott szabadnapok kifizetésével együtt – 187 nap után – bruttó 4,1 millió forintra tarthat igényt. Mindezen felül természetesen jár számukra a háromhavi bruttó tiszteletdíjuknak megfelelő végkielégítés, mely összesen 3 millió forintot tesz ki. Az önkormányzatnak a járandóságok után egészségügyi járulékot is fizetnie kell, így Gyovai Gáspár és Kőrösi Tibor juttatásai együttesen közel 13 millió forinttal terhelik a költségvetést. Ha esetleg az önkormányzat nem fizet, akár hosszú pereskedésre is számíthat, s még az sem biztos, hogy előnyhöz juthat. Négy évvel korábban Bedő Tamás háromhavi tiszteletdíjának megfelelő végkielégítést kapott, s az összeg 98 százalékát a – pár hónappal korábban bevezetett – különadó el is vitte. Bedő Tamás akkor további, átlagosan évi tíz, vagyis összesen negyven nap szabadságmegváltásra tartott igényt.

 

Vasárnap még tart az ideiglenes forgalmi rend

Hírek - Közélet

CSONGRÁD – Az emlékezés ünnepének hétvégéjén a csongrádi köztemető környékén vasárnap estig tartják fenn az ideiglenes forgalmi rendet. Szerkesztőségünk információi szerint a köztemetőt övező utcákban a közlekedők döntő többsége eleddig kellőképpen figyelt az ideiglenesen kihelyezett közlekedési jelzőtáblákra, s a zömük az érvényben lévő átmeneti szabályokat maradéktalanul betartotta. A közlekedés irányítását a rendőrök idén is a polgárőrökkel karöltve végzik. A csongrádi köztemetőben, az „öregtemetőben”, s a két kegyeleti terület környékén az egyenruhások és a civil szervezet tagjai szintén szorosan együttműködve ügyelnek a közbiztonságra.

 

Vasárnap is Orhidea

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD – Az emlékezés ünnepének hétvégéjén vasárnap is reggeltől estig nyitva tart az Orhidea Virágbolt. Akik vasárnap előre készített, vagy egyedi igény szerint összeállított koszorút, illetve friss virágot szeretnének vinni a sírokhoz, reggel 8-tól este 6 óráig még a megszokottnál is sokkal szélesebb választékot találhatnak az Erzsébet utcai üzletben. (X)

 

Délelőtt kutyamarás, alkonyatkor két baleset

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD – Még szombaton is válságos állapotban volt egy idős csongrádi asszony, akit péntek délelőtt a Petőfi utcai háza udvarán a saját kutyája támadott meg. A kutyamarás után alig nyolc órával két baleset bénította meg a Széchenyi út forgalmát. Az egyik mellékutcába bekanyarodó gépjármű egy kerékpárúton haladó idős asszonyt ütött el, míg a Nyíl utcai kereszteződésnél lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyen vélhetően szabályosan haladó idős nőt sodort el egy személyautó.