2024. április 24., szerda.       Köszöntjük névnapjukon György nevű olvasóinkat.  Holnap Márk napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ünnep – A diákelőadás vitte a prímet!

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2015. Március 15.

A piroskavárosi iskolások teátrális ünnepi előadása a sokéves átlagot messze felülmúlva tette a következő esztendők hasonló megemlékezéseinek szerkesztői, rendezői és szereplői elé igen magasra a lécet. A néptáncosok és a fúvósok ünnepi produkciója idén is prémium kategóriába tartozott, s a huszárok és a lovak is kellőképpen kitettek magukért. Az ünnepségen felbukkant – a közéletből tavaly egy nagy bulival látványosan kivonult – Vincze László volt országgyűlési képviselő is, aki a helyi közéleti homályba elkisgazdásodva talált vissza.

A korábbi önkormányzati vezetés által Kistelekről Csongrádra importált egykori stratégiai tanácsadó (legalábbis valami ilyesmiért vette fel a pénzét – a szerk.), Sándor Attila által 2011-ben kitalált koreográfia alapján szervezték meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett idei városi ünnepséget. A hivatalos önkormányzati meghívó leginkább annyiban különbözött a tavalyitól, hogy Kőrösi Tibor nevét Bedő Tamáséra cserélték, hiszen a toborzó, a huszárok vezette felvonulás, de még a köszöntő és a műsor rendje, valamint a koszorúzás menete is az előzőekkel azonos kaptafára készült.

Már a felvonuláson legalább kétszázan részt vettek, a Kossuth téren pedig annak ellenére voltak mintegy négyszázan, hogy az ünnepséggel azonos időpontban kezdődött a nagytemplomban a vasárnapi ünnepi szentmise. Utóbbi programütközésre pénteken ugyan rájöttek a szervezők, de – mint Topsi Bálint plébánostól megtudtuk – annyi volt a lehetséges megoldáskeresés a részükről, hogy megkérték: tolja későbbre a misét. Természetesen ez egy járhatatlan út volt, annál is inkább, mivel országszerte a vasárnapi ünnepi szentmiséket a kárpátaljai, a háború miatt egyre többet szenvedő magyaroknak ajánlotta fel az egyház – emiatt zúgtak 10 órakor hosszan a harangok Csongrádon is.

Valakinek talán érdemes lett volna a hivatalos meghívó készítőit is felkészítenie az ünnepre, ugyanis – mint az alábbi, Laczkó Zsolt önkormányzati képviselőtől kapott, a nyomtatott hivatalos meghívóról készült képünkön is látható –, száz évvel benézték az eseményt.

A piroskavárosi iskola diákjai az ünnepi műsorukkal feledtették a malőröket. Az előadást szerkesztő és rendező Tyukász Imréné a diákokkal együtt igen magasra tette a lécet, melyet a produkció közben, még a kisebb lámpaláz miatt sem vertek le a szereplők. Az előadásban a néptáncosoknak is jutott szerep, de az Alföld Néptáncegyüttes tagjai önálló produkcióval is a közönség elé álltak.

A koszorúzás során megnyilvánuló, üzenetértékű összeállások az alábbi képgalériánk végén jól megfigyelhetők. Mint látható, a jobboldalon ismét régi, kitartó, s kissé megöregedett kisgazdákkal övezve jelent meg Vincze László volt országgyűlési képviselő, aki minden bizonnyal nem véletlenül időzítette épp e márciusi idusra a közéleti visszatérését.

 

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés