2022. október 05., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Aurél nevű olvasóinkat.  Holnap Brúnó és Renáta napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Székelykérdés – A zászlóadományozást mereven visszautasították

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – A ma reggeli rendkívüli képviselő-testületi ülésen a fideszes többségű helyi önkormányzati vezetés nem vette napirendre a székely zászló városházi kitűzésének kérdését. A témát a polgármester elő sem terjesztette, s a testületi ülés után – az ügy megvitatását kezdeményező Jobbik Magyarországért Mozgalom Csongrádi Alapszervezete elnökétől, Laczkó Zsolttól – az adománynak szánt zászlót sem vette át. Kőrösi Tibor szerkesztőségünk érdeklődésére kifejtette, hogy ma kizárólag egy sürgős döntés ügyében hívta össze a rendkívüli ülést, a február 21-i soros tanácskozáson viszont várhatóan már tárgyalnak a zászlóügyről is.

 

Szemfényvesztés, avagy a sors fintora?

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – Az elmúlt héten közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervet fogadott el a helyi önkormányzati képviselő-testület. A volt Síp utcai általános iskola tavaly október végére kiürített, azóta funkció nélkül pangó teljes ingatlanáról egy kurta mondat fért csak a hivatalos elgondolásba. Csongrád önkormányzatának jelenlegi vezetése mindenesetre hivatalosan deklarálta, hogy sportszállót (mint írták: „sportszállodát”) képzelnek az ingatlanba, melyet anno kifejezetten iskolának terveztek. E hotelnek persze még se híre, se hamva, ám úgy tudjuk, az elmúlt évben elutasítottak egy helyi vállalkozást, mely tartósan bérbe vette volna a létesítményt, s abban országos beiskolázású felnőttképző központot és tanfolyamcentrumot alakított volna ki. Mivel lehetséges leendő tulajdonosként egy ingatlanbefektetésekkel is foglalkozó helyi család vállalkozás-rendszere is szóba került, megkerestük ama család rangidős tagját, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy – a város és az ország jelenlegi gazdasági helyzetét tekintve – belátható időn belül nincs ötletük, miként lehetne eme iskolaépületet jövedelmező funkcióval megtölteni, épp emiatt a vásárlás lehetőségét alapvetően elvetették.

 

Tibor panasza – A polgármester szerint nem jártunk jól az iskolák állami kézbe adásával?

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – A politikus is hibázhat, ám ritkaságszámba megy, amikor azt el is ismeri. Akadt már kormányfő, aki zártkörű pártgyűlésen trágárkodva vallotta be, hogy „eltolták” a kormányzati stratégiát. A csongrádi polgármester valamelyest finomabb stílusú ember, s noha kormánypárti politikus, be merte ismerni, hogy Csongrád immár akár rá is fizethet arra, hogy az iskoláit januártól az állam működteti. Bár Kőrösi Tibor e lépést egy jégen csúszkáló tojógalambnál is óvatosabban tette meg, mégis kiderülhetett, hogy nagyjából úgy járt Csongrád, mint a viccbéli Józsi bácsi, aki gyanútlanul bevállalta a sétarepülést, majd utólag bevallotta: még a repülés közben sem gondolta, hogy az utolsó meredek fordulónál minden a nyakába folyik.

 

Fürdőfejlesztés – Pénz nélkül is szerződnek

Hírek - Önkormányzat

Épp egy hónappal ezelőtt közöltük a hírt, miszerint a helyi önkormányzat tulajdonában lévő Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. fürdőfejlesztési pályázata nyert, így rövid időn belül elő kell teremteni a beruházáshoz felajánlott félmilliárd forint önrészt, s a támogatásként kapott félmilliárd forint részleges előfinanszírozásáról is gondoskodni kell. A város önkormányzati képviselő-testülete az elmúlt héten rendkívüli ülésen döntött arról, hogy megteszik az első lépést. De ez még nem azt jelenti, hogy lesz fürdőfejlesztés, csupán aláírják a szerződést, melytől pénzügyi szankciók nélkül visszaléphetnek, ha az első kifizetési kérelem benyújtása előtt nem tudják a teljes önrész meglétét igazolni. A tanácskozáson arról nem hangzott el érdemi információ, honnan lesz majd e célra pénz. A Fidesz-frakció nyolc tagja, valamint Gyovai Zsolt független képviselő igent mondott a szerződéskötésre.

 

Pintérkarácsony – Víz a sivatagban ténfergőnek

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok megsegítésére kiírt pályázatokon rendre sikerrel szerepel a kormánypárti többségű csongrádi önkormányzat vezetése. Karácsony előtt a város közel nyolcvanmillió forint „gyorssegélyhez” jutott. A hírt ma délután egy bizottsági ülésen tudta meg Kőrösi Tibor polgármester, aki nyomban – már-már táncot járva – örvendezett, majd az internetes naplójában is közzétette az örömhírt. A Belügyminisztérium által pályázat révén osztott segítő támogatás – melyet Pintér Sándor belügyminiszter nevére utalóan a politikai szlengben manapság „Pintér-fillérekként” emlegetnek – nagyon kellett az önkormányzatnak, az áramszolgáltató ugyanis a hétvégétől akár a helyi közvilágítást is megszüntethette volna.

 

Közmeghallgatás – A „köz” idén hallgatott

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – A megye névadó városának rendszerváltozás utáni időszakában ma példátlan eset fordult elő: az önkormányzat szokásos év végi közmeghallgatásán senki nem akart nyilvánosan véleményt mondani, kérdést feltenni. Mindösszesen Horváth Varga Sándor, a megyei kereskedelmi és iparkamara kistérségi elnöke kért szót, ő is csak azért, mert délelőtt hosszú zárt ülést tartott a képviselő-testület, így a költségvetési koncepcióval kapcsolatos véleményét a testületi ülés keretében – a napirend kései tárgyalása miatt – nem tudta elmondani. A jelenlegi többségi városvezetéshez egyébként jobbára hű üzletember ezúttal „odamondogatott”: szerinte Csongrád Város Önkormányzata nem megfelelőképpen kedvez a helyi cégeknek és vállalkozásoknak. Mint mondta, a megye többi települése a beruházóknak, s az új munkahelyeket teremtőknek is előnyösebb környezetet biztosít.

 

Támogatták az újabb hitelügyletet

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – A helyi önkormányzati képviselő-testület valamennyi tagja megszavazta a 390 millió forintról szóló hosszú távú banki hitelszerződés megkötését, amelyről a polgármester a tanácskozáson úgy vélekedett: „az önkormányzat eddigi hitelfelvételi gyakorlatát alapul véve nem is nevezhető igazán hitelfelvételnek”. Kérdésre válaszolva ugyanakkor Kőrösi Tibor azt is kifejtette, hogy a jelenleg ismert, az önkormányzatokra vonatkozó jövő évi törvényi megkötések alapján ehhez az ügylethez szükség lesz a kormány támogató hozzájárulására, ami – a fideszes városvezető szerint – bizonyára nem marad el, ugyanis abban az esetben az év végén Csongrád igencsak furcsa helyzetbe sodródik.

 

Csődmentes csődhelyzet

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – Nincs csődhelyzet, s a helyi intézményi dolgozók fizetése is biztosított lesz! Az utóbbi hónapokban a csongrádi önkormányzati képviselő-testület ülésein sorozatosan hangoztatott eme „többségi álláspont” alapján az eheti rendkívüli testületi ülésre nem is lenne szükség. Ehhez képest szerda délután napirendre kerül egy előterjesztés, mely szerint a számlavezető bank a múlt héten csak pár napot adott az önkormányzatnak a 350 millió forintra rúgó folyószámlahitel, valamint a 40 millió forint munkabérhitel ügyének rendezésére. Ha a város most nem úgy táncol, ahogyan a bank fütyül, a pénzintézet decemberben csődbe is taszíthatja az önkormányzatot. A hitel-átütemezésről szóló megállapodás rizikóját a teljes helyi adóbevétel rendelkezésre bocsátása mellett tizenöt forgalomképes ingatlan „zálogosítása” jelentheti. A polgármester az internetes naplójában – az okokat keresve – ezúttal egy évtizednyi időszakra mutat vissza. Főként arra a nyolc évre, amikor a dísztermi pulpituson alpolgármesterként helyet foglaló Gyovai Gáspár, valamint – a két éve odaült – Pap Gabriella már kiemelt városvezetői pozícióban nyomogatták a szavazógombokat. Felelősöket Kőrösi Tibor konkrétan nem emleget, bár így is egyértelmű, hogy ő – a felebarátai körében – nem vett részt a halálos adósságcsapda felállításában.

 

Adósságcsapda – Történelmi jelentőségű lehetőség a települési önkormányzatoknak?

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – Az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságának átlagosan negyven százalékát a jövő év elején átvállalja az állam. A miniszterelnök egy héttel ezelőtti bejelentését a fővárosban, a helyszínen hallhatta Kőrösi Tibor polgármester, aki az Orbán-kormány e lépését már akkor történelminek nevezte. Az bizonyos, hogy Csongrád Város Önkormányzata így vélhetően magabiztosan elkerülheti a csődhelyzetet, viszont még a polgármesternek sincsenek konkrét információi arról, hogy az adósságrendezésért „cserébe” az állam pontosan milyen intézkedéseket, megszorításokat vár el.

 

Bérbe adnák a volt Szeviép-telepet

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – Vicc: „Két politikus sétál a felújításra váró csongrádi Tisza-gáton. Az egyik megpillant a földön valami furcsa alakú tárgyat. Lehajol érte, s nyomban felkiált: – Találtam egy aranytojást! A másik mindjárt kétkedve nézi, végigsimítja, beleharap, majd nyámnyogva megszólal: – Te, ez nem is aranytojás, ez kutyagumi! – Dehogy kutyagumi, add csak ide – válaszol a másik, majd ő is beleharap, de belátja: – Ez tényleg kutyagumi! Rögtön megveregetik egymás vállát, s az éjszakába kurjantanak: – Még jó, hogy bele nem léptünk!” A szép emlékű szegedi humorista, a Csongrádon is gyakran megfordult Boncz Géza egyik kedvenc vicce eme átiratának természetesen még csak véletlenül sincs köze ahhoz a döntéshez, amelyet a mai önkormányzati képviselő-testületi ülésen a volt Szeviép-telep hasznosításáról hoztak. Az év elején bruttó harmincöt és fél millió forintért megvásárolt ingatlan hasznosítását a következő hónapokban bérleti úton képzelik el, erre konkrét előzetes ajánlatot is kaptak, azt azonban még nem lehet tudni, hogy a gátfelújítást végző lehetséges bérlő mennyit fizet, s ez idő alatt végérvényesen elvesztik-e azt a piacot, melyet az ott ismét gyártott betonelemekre szereztek.

 

Félidőben – Cserékre érett a csapat? (2.)

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – Két évvel ezelőtt alakult át a város kormányrúdja mellett ácsorgó, s néha lépdelő csapat. A legszembetűnőbb változást a rúd mögött, a kátyúba került szekér bakján ülő személy, Kőrösi Tibor testesítette meg. A Bedő Tamást váltó új polgármester a blogjában két részben elemezte az elmúlt két évet. Szerkesztőségünk csapata viszont itt, vagyis Pap Gabriella, Gyovai Gáspár, Nagy Rusztem, s – immár – Koncz József „kedvenc” lapjában ama huszonnégy hónapról három részben közöl néhány kendőzetlen információt. Az első év Csongrádnak két új „fejest” is jelentett: a debreceni-szentesi Nagy Rusztemet és a kisteleki Sándor Attilát. Az új vezetés első új esztendeje intézményi átalakításokat eredményezett. Az első évben az előrehaladás helyett inkább a tespedt visszamutogatás volt a jellemző, pedig – mint a képeinken látható városházi táblák felirataiból is kiderül – a korábbi képviselő-testületek összetétele alapján az új vezetés jelentős részének a visszamutogatás helyett ildomosabb lett volna visszaemlékezni a saját korábbi tetteire.

 

Félidőben – Cserékre érett a csapat? (1.)

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – A város legismertebbé vált történelemtanára két évvel ezelőtt reggel besétált a helyi gimnázium épületébe, s lemondott az igazgatói tisztségéről, majd bement a városházára, s beült a polgármesteri székbe. A demokratikus helyhatósági választáson megválasztott Kőrösi Tiborral együtt elfoglalhatta a városházi helyét tizenegy demokratikusan megválasztott önkormányzati képviselő is, akik közül ketten rövidesen „feljebbvalóvá” váltak, mivel őket a többiek alpolgármesterré választották. Az újak egyike rövidesen megtagadta a múltját, s látványosan, de nem hivatalosan a legnagyobb frakcióhoz szegődött. Csongrád két évvel ezelőtt megkezdődött legújabb korszakáról a polgármester ma a blogjában egyoldalú információkat és gondolatokat közölt. E korszakról a héten itt, vagyis Pap Gabriella, Gyovai Gáspár, Nagy Rusztem, s – immár – Koncz József „kedvenc” lapjában kendőzetlenül írunk néhány valós információt. A háromrészes sorozat indításaként felidézzük, mi is történt az emlékezetes alakuló ülésen, amikor – szubjektív olvasói vélemények szerint – többen jelképesen szemközt köpték a választóikat.

 

Pert nyert a belvárosi vendégházak üzemeltetője

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – Egyelőre egymillió forint körüli az önkormányzat vesztesége abban a perben, amelyet egy tartós bérleti szerződés azonnali felmondásának foganatosítása érdekében indított a belvárosi vendégházakat működtető Kerekárok Kft. ellen. A cég szintén keresetet nyújtott be, melyben azt kérte a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül a felmondást. Az első fokon eljáró Csongrád Városi Bíróság szinte mindenben igazat adott a kft.-nek, így most főhet a városvezetés feje, hogy az önkormányzat a bérbeadói felújítási kötelezettségeket miként teljesíti. Az sem kizárt, hogy a jogtalan meghurcolás miatt a cég vagyoni és nem vagyoni kártérítés miatt tetemes összegre „visszaperli” az önkormányzatot. A hétfői elsőfokú ítélet még nem jogerős, az önkormányzat a huzavonát – kis szerencsével –másodfokon akár még tovább is folytathatja.

 

Hejessirásal bucsúzikk a nyárr?

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – Kőrösi Tibor egyre fogyó „osztályában” péntek délután a „nebulók” meghirdettek egy helyi nyárzáró összejövetelt. A kissé megkésett plakát fantasztikusan sikerült, ugyanis szeptembertől kiválóan alkalmazható feladatlapként is – például iskolai helyesírási felmérők során. Ma esti „szórakoztató cikkünk” bizonyításaként ismét elmentettük a közpénzből fenntartott „hazugsággyár” internetes honlapjának a képét, s – nagyítható formában – közöljük az eredeti, valamint a „piros tollal” javított plakátot.

 

Eladták az ipari parki ingatlant – városérdekre hivatkozva hoztak döntést a díszterem ablak felőli oldalán helyet foglaló képviselők

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – Gazdasági előrelépési lehetőséget ad a Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató Kft.-nek az a Bercsényi utcai ingatlan, amelyet a város vezetése ma rendkívüli képviselő-testületi ülésen adott el a többségi önkormányzati tulajdonú cégnek. A városvezetés a hulladékszállítási kötelező közszolgáltatást a következő két évtizedben a csongrádi és a kiskunfélegyházi térség tizennégy településén végző kft. részére – mintegy ötvenhárom százalékos többségi tulajdonosként – úgy adott vételi lehetőséget, hogy nem hozta nyilvánosságra: „hivatásos ingatlanforgalmi szakértőként” ki és miként állapított meg az ingatlanra valósnak tekinthető értékét. A testületi ülésen a szocialista frakcióvezető név szerinti szavazásra vonatkozó kezdeményezését a fideszes többség támogatta, így kiderülhetett, hogy az eladást csak a két szocialista ellenzi. Az ülésen az Összefogás Csongrádért Egyesület színeiben indult, egyéni körzetből bejutott Murányi László nem vett részt.

 

Pályáztatás nélkül adnának el egy ingatlant

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – Rendkívüli ülést tart csütörtökön a helyi önkormányzati képviselő-testület. A város vezetői a többségi önkormányzati tulajdonú Csongrádi Víz- és Kommunális Kft.-nek pályáztatás nélkül adnák el a Bercsényi utca 39. szám alatti ingatlant. Az önkormányzat „vagyonrendelete” szerint a 25 millió forint alatti forgalmi értékű vagyontárgy esetében a pályáztatás alól a testület gazdasági bizottsága adhat felmentést, feltéve, ha az eladás az önkormányzat részére előnyt jelent, vagyis munkahelyek létesítését, kereskedelmi- és szolgáltatási ellátás bővítését, közösségi cél megvalósítását, illetve az ipari park betelepítését szolgálja. Az előterjesztő szándéka szerint jelenleg a cég által bérelt, 3465 négyzetméter területű ingatlan árát nettó 22 millió forintban állapítanák meg. Az ügyben a testület illetékes bizottsága még nem döntött, a témáról csak a testületi ülés előtt egy órával tárgyalnak. Az előterjesztésből nem derül ki, hogy az adásvételi eljárás miért vált annyira sürgőssé, hogy arról a nyári ülésezési szünet közepén, rendkívüli tanácskozáson kelljen döntést hozni.

 

Kalapács alatt a bóvlik – az önkormányzati alkalmazottak időben megkapják a fizetésüket?

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – Az alapvetően forgalomképtelennek tekinthető ingatlanok mellett néhány olyan apróbbat is eladásra kínál a csongrádi önkormányzat, amelyek eddig jelentős bérleti díj fejében is kiválóan hasznosíthatók voltak. Az eladásokból befolyó pénz a működés mellett a volt betonelem-előregyártó telep megvásárlására kiadott – más forrásokból előteremtett – nettó huszonnyolcmillió forint utólagos fedezéséhez szükséges. Elterjedt a városban egy információ: már akkora a baj, hogy az önkormányzati alkalmazottak július elején esedékes béreit jelentős késéssel tudják utalni, ezt azonban a polgármester egyértelműen cáfolta. Kőrösi Tibor hangsúlyozta: a béreket – a nehézségek ellenére – eddig is időben kifizették, s továbbra is erre törekszenek.

 

Rendkívüli önkormányzati képviselő-testületi ülés: megkezdik az ingatlanvagyon felélését

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD – Rendkívüli ülést tart kedd délután a város önkormányzati képviselő-testülete. A tanácskozás napirendjén két, ingatlanügyekkel kapcsolatos téma szerepel. A második napirend szerint önkormányzati tulajdonú ingatlanokat eladásra jelölnek ki. Az országosan ellehetetlenülő pénzügyi helyzet, a helyben különösen katasztrofális gazdasági élet, valamint az ezekkel párosuló önkormányzati pénzszórás miatt a labilis gazdálkodás a napokban megingott. A helyzet orvoslása érdekében ipari parki területet, lakást és több garázst, valamint egy nagyobb értékű Fő utcai, s egy szintén jelentős értékű Csemegi utcai ingatlant is próbálnak majd eladni – összesen mintegy nettó nyolcvanhatmillió forintért.

 

Megtörtük a jeget, nyilvánosak az üzleti tervek

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD - Az önkormányzati tulajdonú cégek üzleti tervei immár szabadon megtekinthetők, s a honlapunkról is letölthetők. Hétfőn még zavaros magyarázatokkal és törvénytelen titkosítási törekvésekkel akarták elérni a városházán, hogy „közönséges halandó” soha ne láthasson bele a köztulajdonban lévő gazdasági társaságok pénzügyi bugyraiba.

 

A forrás-kiegészítő támogatás a mentőkötél

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD - Mintegy negyvennyolc és fél millió forintot nyert a működési források kiegészítésére a legszebb Tisza-parti kisváros önkormányzata. Az igencsak elszegényedett településen az intézményi és a hivatali számlákat ismét ki tudják fizetni, s a városellátónál sem kapcsolják ki a villanyt.

 
További cikkeink...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés