2024. július 22., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Lenke napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bérbe adnák a volt Szeviép-telepet

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD - 2012. Október 9.

Vicc: „Két politikus sétál a felújításra váró csongrádi Tisza-gáton. Az egyik megpillant a földön valami furcsa alakú tárgyat. Lehajol érte, s nyomban felkiált: – Találtam egy aranytojást! A másik mindjárt kétkedve nézi, végigsimítja, beleharap, majd nyámnyogva megszólal: – Te, ez nem is aranytojás, ez kutyagumi! – Dehogy kutyagumi, add csak ide – válaszol a másik, majd ő is beleharap, de belátja: – Ez tényleg kutyagumi! Rögtön megveregetik egymás vállát, s az éjszakába kurjantanak: – Még jó, hogy bele nem léptünk!” A szép emlékű szegedi humorista, a Csongrádon is gyakran megfordult Boncz Géza egyik kedvenc vicce eme átiratának természetesen még csak véletlenül sincs köze ahhoz a döntéshez, amelyet a mai önkormányzati képviselő-testületi ülésen a volt Szeviép-telep hasznosításáról hoztak. Az év elején bruttó harmincöt és fél millió forintért megvásárolt ingatlan hasznosítását a következő hónapokban bérleti úton képzelik el, erre konkrét előzetes ajánlatot is kaptak, azt azonban még nem lehet tudni, hogy a gátfelújítást végző lehetséges bérlő mennyit fizet, s ez idő alatt végérvényesen elvesztik-e azt a piacot, melyet az ott ismét gyártott betonelemekre szereztek.

Máig nem sikerült igazi funkciót találni a csődbe ment Szeviép Zrt. csongrádi telephelyének. A Körös-toroki üdülőterület szomszédságában lévő ingatlan megvásárlásáról a helyi önkormányzati képviselő-testület a január 19-i ülésén döntött. Mint szeptember közepén megírtuk: félméterenként bő egymillió forintba kerül a csongrádi gátrekonstrukció folytatása, s mivel e beruházás jelentős üzlet, több cég igen régóta harcolt érte. Végül az a Zsurmó Konzorcium nyert, melyben a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Zrt. számít a „zászlóshajónak”.

Szeptember közepén közzétettük: a Csongrádi Városellátó Intézmény leköszönő vezetője, Törköly Péterné elképzelhetőnek tartja, hogy az egykori Szeviép-telepről betonnal szolgálják ki a munkafolyamatok végzőit, az intézmény ugyanis rendelkezik megfelelő gépekkel, valamint – a Gyovai Zsolttal kötött szaktanácsadói szerződés révén – megfelelő szaktudással és kapcsolatrendszerrel. Az elképzelés megvalósítását viszont már akkor megkérdőjelezte az intézmény pénzügyi helyzete, ugyanis az előfinanszírozáshoz szinte egy fillérjük se lett volna, vagyis csak úgy válhattak volna beszállítóvá, ha Simicskáék, illetve az alvállalkozóik előre fizettek volna a megrendelt termékért.

A Zsurmó Konzorcium azonban – úgy tűnik – a legegyszerűbb és legcélszerűbb megoldást választja. Kizárólag bérbevételi szándéknyilatkozatot nyújtottak be a telepre. A város vezetői e kérés kapcsán a mai rendkívüli képviselő-testületi ülésen határozták el a telep bérbe adását. A pályázók 2012. november elsejétől legalább hat hónapban jelölhetik meg a bérbe vételi időtartamot. Az ingatlan előzetes egyeztetés alapján megtekinthető, bővebb információ a polgármesteri hivatal fejlesztési és üzemeltetési irodája munkatársaitól kérhető, a pályáztatást azonban a telephelyet jelenleg is üzemeltető Csongrádi Városellátó Intézmény koordinálja. Az eredeti döntés-előkészítéshez képest ez azonban újdonságot jelentett, ami az ülésen – a pályázat kiírását és az elbírálást illetően – vitát is kiváltott. Az átláthatatlanság miatt végül a tizenkét tagú képviselő-testület két szocialista tagja tartózkodott, a többiek viszont egyöntetűen támogatták a városellátón keresztül intézett pályázati kiírást.

A pályázati felhívás értelmében a telephely alkalmas ipari, szolgáltató jellegű tevékenység végzésére, beton és betonelem gyártására, raktározásra, gépjármű tárolás céljára. Az ingatlanon lévő épület iroda és szálláshely céljára is hasznosítható. Mivel a telephelyet teljes körű bérbevételre hirdetik meg, s ez év november elsejétől minimum hat hónap időtartamra lehet bérbe venni, ott a városellátó mindennemű tevékenységét feltehetően meg kell szüntetni, így félő, hogy az intézmény eddig kialakított betonelem-értékesítési üzleti kapcsolatai is jórészt dugába dőlnek – feltéve, ha egyáltalán voltak ilyenek. A városellátó leköszönő vezetője mindenesetre egy hónappal ezelőtt állította: a telepet eddig sikerült nyereségesen üzemeltetni.

Az ingatlan bérbe adására kiírt pályázati döntést vélhetően a soron következő – október 25-i – önkormányzati képviselő-testületi ülésen a városvezetés is véleményezi.

Akik kíváncsiak a vita részleteire, a mintegy negyedórás testületi ülés felvételét a Csongrád Televízió adásában szerda este 7 és 8 órai kezdettel is megnézhetik.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés