2024. július 22., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Lenke napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Simicskáék folytatják a gátfelújítást

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2012.Szeptember 13.

Félméterenként bő egymillió forintba kerül a csongrádi gátrekonstrukció folytatása. A tiszai védmű erősítési munkálatai már az elmúlt öt évben jórészt elkészültek, már csak egy hatszáznyolcvanhárom folyóméteres szakaszon kell elvégezni a munkákat. A beruházás jelentős üzlet lehet, hiszen ezért több cég igen régóta harcol. Végül látszólag azoknak lett igazuk, akik egy „tuti befutóra” esküdtek, ugyanis a Zsurmó Konzorcium nyert, melyben a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Zrt. a „zászlóshajó”.

Az elmúlt hónapokban országos média is foglalkozott a csongrádi tiszai védtöltés felújításának ügyével. Az Index című online hírújság elsőként július 13-án fejtegette hosszasan, hogy valami stikli készülhet; a cikküknek is ezt a címet adták: A Közgépre vár a csongrádi gát? Később a KÉSZ cégcsoport a befolyásosnak számító Bohács Zsolt szegedi fideszes országgyűlési képviselőnek levélben panaszkodott, miszerint már a közbeszerzési eljárás kiírása során, a szövegezésekor is kifejezetten valaki(k)nek kedveztek. A KÉSZ ugyan nem nevezte meg, pontosan ki(k)re gondoltak, az Index szerint azonban a leírásból kiderült, hogy „a Közgép Zrt.-ről és Kötiviép ’B Kft.-ről van szó”.

A Közgép Zrt. hátterét az elmúlt hónapokban több, főként baloldali és liberális médium munkatársa kutatta. A Népszabadság az április 16-i cikkében – konkrét bizonyítékra hivatkozva – tette közzé, hogy a Közgép Zrt. „ténylegesen Simicska Lajos cége”. Az Origo című online hírportál egy nappal később arról írt, hogy a Közgép Zrt. kiválóan fejlődik, egy év alatt mintegy egymilliárd forinttal nőtt a nyeresége, ami a legutóbbi pénzügyi évben már elérte a 2,9 milliárd forintot.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által ma kiadott sajtóközlemény szerint a szeptember 10-én szerződéskötéssel lezárult közbeszerzési eljárás nyertese a Zsurmó Konzorcium, melyet a Kötiviép ’B Kft., a Közgép Zrt. és a Hídépítő Special Kft. alkot. A közbeszerzési eljáráson a bizottságnak ezúttal két pályázó közül kellett választania, a vesztes a Terrag-Asdag Kft. lett.

A csongrádi gátfelújítási munkák megkezdésére a kivitelezőnek hét naptári hét áll rendelkezésére, ennyi idő alatt kell a kiviteli terveket elkészítenie. A felújítási munkákat 2013. júliusára kell befejezni, feltéve, ha a munkálatokat a természet, például egy tavaszi árvíz nem hátráltatja.

A szerződés szerint a partfal építését és a rézsűburkolat készítését hatszáznyolcvanhárom folyóméteren kell elvégezni. A beruházás során a meder- és a partfal állékonyságát a város felőli oldalon kell növelni, s – többek között – olyan korszerű vízrajzi állomást is telepíteni kell, amely az aktuális vízállás és a vízhőmérséklet mellett a vízhozamról és vízminőségről is folyamatosan pontos adatokat szolgáltat. Minderre egymilliárd-ötszáznegyvenötmillió-kétszázhuszonkétezer-hetvenöt forint áll rendelkezésre. A költségeket az Európai Unió a kohéziós alapból, valamint Magyarország az állami költségvetésből fedezi.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés