2024. február 20., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Aladár és Álmos nevű olvasóinkat.  Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Betonkeverős remények: beszállítanának Simicskáéknak

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2012. Szeptember 13.

A tiszai védtöltés felújítási munkálatainak folytatásához rengeteg betonra lesz szükség. Elképzelhető, hogy a másfél milliárd forintot meghaladó rekonstrukciós díjból – például épp betongyártás révén – legalább némi aprópénz csurran-cseppen a helybélieknek is. A Csongrádi Városellátó Intézmény leköszönő vezetője, Törköly Péterné elképzelhetőnek tartja, hogy az egykori Szeviép-telepről betonnal szolgálják majd ki a munkafolyamatok végzőit. Az intézmény rendelkezik megfelelő gépekkel, valamint – a Gyovai Zsolttal kötött szaktanácsadói szerződés révén – megfelelő tudással és kapcsolatrendszerrel. Az előfinanszírozáshoz viszont szinte egy fillérjük sincs, vagyis csak úgy válhatnak beszállítóvá, ha Simicskáék, vagy az alvállalkozóik – legalább részben – előre fizetnek a megrendelt termékért.

A nyugdíjazás előtti felmentését töltő Törköly Péterné szerint az általa vezetett Csongrádi Városellátó Intézmény a betonelem előregyártó telep átvétele óta rendelkezik megfelelő gépekkel, kapacitással és szaktudással ahhoz, hogy akár egy gátrekonstrukciós munkálatsorhoz is megfelelő mennyiségű minőségi betont állítson elő.

Betonból hatalmas mennyiségre lesz szükség, hiszen – mint ma megírtuk – a beruházást megnyerte a Simicska Lajos nevével fémjelzett Közgép Zrt., valamint a Kötiviép ’B Kft. és a Hídépítő Special Kft. által létrehozott Zsurmó Konzorcium.

A Gamesz és a Csongrádi Városgondnokság összevonásával létrehozott önkormányzati mamutintézmény immár a volt Szeviép-telepet is működteti. A szocialisták és a szabaddemokraták kormányzása idején kiváló megrendeléseket „bezsebelő” Szeviép Zrt. csődje után értékesítették a cég csongrádi üzemét is, melyért a helyi önkormányzat bő harmincmillió forintot fizetett ki. Ezt az üzletet Kőrösi Tibor polgármester az egyik eheti blogbejegyzésében minden idők legjobb önkormányzati ingatlanvásárlásának nevezte.

Az intézmény vezetője, Törköly Péterné szerint eddig a telep révén mintegy egymillió forint nyereséget értek el, ami többek között abból adódott, hogy a Szeviép ZRt. csődje előtt is az üzem menedzselését végző Gyovai Zsolt – egy százezer forint havidíjat is tartalmazó vállalkozói megbízási szerződés alapján – vállalta a betongyártáshoz kapcsolódó szaktanácsadói feladatok ellátását, s így még a megye határain kívülre is teljesíthettek megrendeléseket.

A Jobbik listáján az önkormányzati képviselő-testületbe jutott, de a pártból időközben kizárt, s mostanság szinte mindig és mindenkor a fideszes képviselőtársaival szavazó Gyovai Zsolt azonban hiába rátermett menedzser, mégsem biztos, hogy képes lesz majd a gátfelújításhoz akár csak egy beszállítói üzlet nyélbe ütésére is. Az építőiparban manapság nem túl gyakori, hogy a megrendelő a beszállítónak előre kifizesse a megrendelt terméket, a városellátó esetében viszont ilyesfajta előfinanszírozásra lenne szükség. Az intézménynek ugyanis nagyobb mennyiségű alapanyag beszerzésére nincs pénze, s ezt az értesülésünket érdeklődésünkre a leköszönő intézményvezető is megerősítette. Sőt, az intézmény adósságállománya – az elmaradt önkormányzati normatív támogatásból adódóan – már most megközelíti az ötvenmillió forintot, így nem valószínű, hogy a betongyártáshoz bárkitől is hitelbe kapnának jelentős mennyiségű alapanyagot.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés