2024. április 12., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Gyula nevű olvasóinkat.  Holnap Ida napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendkívüli önkormányzati képviselő-testületi ülés: megkezdik az ingatlanvagyon felélését

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD - 2012. Június 12.

Rendkívüli ülést tart kedd délután a város önkormányzati képviselő-testülete. A tanácskozás napirendjén két, ingatlanügyekkel kapcsolatos téma szerepel. A második napirend szerint önkormányzati tulajdonú ingatlanokat eladásra jelölnek ki. Az országosan ellehetetlenülő pénzügyi helyzet, a helyben különösen katasztrofális gazdasági élet, valamint az ezekkel párosuló önkormányzati pénzszórás miatt a labilis gazdálkodás a napokban megingott. A helyzet orvoslása érdekében ipari parki területet, lakást és több garázst, valamint egy nagyobb értékű Fő utcai, s egy szintén jelentős értékű Csemegi utcai ingatlant is próbálnak majd eladni – összesen mintegy nettó nyolcvanhatmillió forintért.

Az önkormányzat hivatalos internetes honlapján hétfő éjjel, nem sokkal éjfél előtt tették közzé a kedd délután fél 2-kor kezdődő rendkívüli önkormányzati képviselő-testületi ülés meghívóját, valamint az előterjesztések írásos anyagát. A második napirendi pont szerint ingatlanokat jelölnek ki eladásra, s az értékesítésből legalább nettó nyolcvanhatmillió-egyszázezer forint bevételt remélnek. Az előterjesztés első bekezdése szerint a befolyó pénzt részben rögtön felélik, míg a megmaradó forintokat egy ingatlanüzletbe forgatják: „Az önkormányzatnak június hónapban jelentős fizetési kötelezettségei állnak fenn, melynek fedezete részbeni megteremtése érdekében – figyelemmel a költségvetési rendeletünkben elfogadottakra is – szükségessé vált egyes ingatlanok értékesítése, azonnali vételár megfizetés mellett. Mindezeken túl ez év februárjában megvásároltuk a SZEVIÉP telepet, így az érte kiadott vételár költségvetési pótlása is indokolja az ingatlaneladásokat.”

Várhatóan a volt laktanya 4-es számú épületét (amely az ipari park része), a Fő utca 26. szám alatti volt földhivatali irodát, a Szegedi út 10. szám alatti területet, a Körös-toroki Fortuna Motelt, két Szentháromság tér 16. szám alatt garázst, egy Fő u. 11-17. szám alatti garázst, a bútorgyár melletti három bányatavat, a Csemegi Károly utca 7. szám alatti ingatlant, valamint a Kossuth tér 5. szám alatti – jelenleg üresen álló – lakást lehet majd az önkormányzattól megvenni. A Fő utcai és a Csemegi utcai ingatlanért egyenként nettó huszonötmillió forintot kérnek, míg a bányatavak összesen nettó hárommillió forintot érnek. A Körös-toroki Fortuna Motelt és a Szegedi úti 2,8 hektáros ingatlant egyaránt nettó tízmillióért, az ipari parki ingatlant és az üres lakást egyaránt nettó ötmillióért árulják. A Szentháromság téri garázsok nettó egymillióba kerülnek, a Fő utcaiért nettó egymillió-egyszázezer forintot várnak.

S ez még csak a kezdet. Az előterjesztés záró gondolataiból kiderül, hogy az önkormányzati képviselő-testület fejlesztési bizottsága további ingatlanok értékesítését is tárgyalta, s a tanácskozáson „javaslatként elhangzott a György-víz holtág értékesítésre történő kijelölése, illetve az ipari park részét képező, korábban legénységi épületeként funkcionált ingatlanok értékesítése. A György-víz része a megvalósult holtág-rehabilitációnak, így az jelenleg adásvétel tárgya nem lehet. A legénységi épületek alapos ingatlanszakértői vizsgálatot igényelnek, így azok elkészültét követően kerülhet sor az értékesítés testület elé terjesztésére.”

A forgalomképes, bérbe is adható ingatlanokat egyelőre nem óhajtják eladni, erre a polgármester egyértelműen utal is az előterjesztésben: „A javaslattal érintett ingatlanok kiválasztásának alapja az volt, hogy lehetőleg olyan ingatlanok kerüljenek értékesítésre, amelyek jelenleg nem hasznosítottak, üresen állnak, az önkormányzat számára nem, vagy csak kismértékű bevételt hoznak. Továbbra sem javasolt a Fő utcai önkormányzati tulajdonú üzletek értékesítése, és a nagyobb bérleti díjat hozó ingatlanok eladása.”

A gázszámlák és a villanyszámlák kifizetésével is folyamatosan küzdő önkormányzat az adósságcsapdákból eleddig még ki tudott kecmeregni, ami elsősorban a polgármester nyakasságának volt betudható. Most azonban – úgy tűnik – kezdődik a herdálás, s „dobra verik” az értékeket, miközben helyenként, például a Városkép Kft-nél, s a vidékről Csongrádra invitált haverokkal és ismerősökkel kötött megbízási szerződések vonatkozásában a többségi pártfrakcióhoz tartozó városvezetők bátran szórják a közpénzt. (Ez utóbbi tételek összegzésére külön cikkben térünk vissza – a szerk.) Az persze kétséges, mennyire lesz kelendő manapság egy-egy csongrádi ingatlan, amikor a város központjában is egyre több bérlemény áll kiadatlanul, s a magántulajdonú üzletek és lakások is legfeljebb csak mélyen áron alul adhatók el.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

{fcomment}

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés