2024. június 15., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Jolán és Vid nevű olvasóinkat.  Holnap Jusztin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Támogatták az újabb hitelügyletet

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD - 2012. November 15.

A helyi önkormányzati képviselő-testület valamennyi tagja megszavazta a 390 millió forintról szóló hosszú távú banki hitelszerződés megkötését, amelyről a polgármester a tanácskozáson úgy vélekedett: „az önkormányzat eddigi hitelfelvételi gyakorlatát alapul véve nem is nevezhető igazán hitelfelvételnek”. Kérdésre válaszolva ugyanakkor Kőrösi Tibor azt is kifejtette, hogy a jelenleg ismert, az önkormányzatokra vonatkozó jövő évi törvényi megkötések alapján ehhez az ügylethez szükség lesz a kormány támogató hozzájárulására, ami – a fideszes városvezető szerint – bizonyára nem marad el, ugyanis abban az esetben az év végén Csongrád igencsak furcsa helyzetbe sodródik.

Mint kedden megírtuk, jelenleg Csongrád Város Önkormányzata 350 millió forint folyószámla hitelkerettel és 40 millió forint munkabér hitelkerettel rendelkezik. Mindkét hitelszerződés december 21-én lejár, visszafizetése esedékessé válik. Annak érdekében, hogy az önkormányzat működőképessége megtartható legyen, elengedhetetlenül szükséges egy adósságmegújító hitel igénybevétele, amelynek lehetőségét az OTP Bank Nyrt. felajánlotta. Az adósságmegújító hitel összege: 348 millió forint, amelyet 2022. szeptember 30-i véglejárattal, negyedéves egyenletes tőketörlesztéssel, bevétel engedményezés és ingatlan jelzálogfedezet mellett biztosítana a számlavezető pénzintézet.

Az ügyben eredetileg szerda délután 3 órától tartottak volna rendkívüli képviselő-testületi ülést, de a tanácskozás időpontját a polgármester szerda délelőtt csütörtök este 5 órára módosította. Az eredetileg kiadott előterjesztéshez szerdán kiegészítő előterjesztés készült, melyben az eredeti határozati javaslatokat némiképp módosították. A legjelentősebb változás arról szólt, hogy a hitelező bank az önkormányzat bevételeire miként „teheti rá a kezét”. Egyértelművé tették: ha nem fizet az adós, a pénzintézet a stabil városi bevételekből miként is juthat a pénzéhez.

A módosított, s a mai rendkívüli ülésen elfogadott javaslat értelmében a bank szinte teljes körű pénzszerzési jogosultságot kap: „Az önkormányzat az OTP Bank Nyrt.-re engedményezi a helyben maradó személyi jövedelemadót, a települési önkormányzatok jövedelemkülönbségének mérséklését szolgáló támogatást, a normatív hozzájárulást, az egyéb támogatásokat, mely bevételek összegét az OTP Bank Nyrt. a munkabérhitel igénybevételéből eredő tartozás törlesztésére fordíthatja.” Mindemellett tizenöt önkormányzati ingatlan hitelbiztosítéki fedezetként szolgál: a Fő utca 2-4. szám alatti öt, továbbá a Fő utca 11-17. és 54. szám alatti két-két üzlethelyiség, valamint a Fő utca 26. szám alatti volt Áfész-székház udvari épületegyüttese, az irodaház emelete, valamint a földszinti (még a város tulajdonában maradt) része. A banknak ugyancsak felajánlják biztosítékként a volt Szeviép-telepet, a Dózsa György tér 1. szám alatti postaépületet, valamint a Bercsényi utca 37/A. szám alatti ipari parki ingatlant.

A rendkívüli ülésen elmaradtak az éles hangú viták, még a Havasi Jánosné és Kőrösi Tibor közötti megszokott „pengeváltások” se színesítették a tanácskozást. A szocialista képviselőasszony a felszólalásában támogatásáról biztosította a fideszes előterjesztőt, szerinte ugyanis e döntés elkerülhetetlen, viszont arra kíváncsi volt, mi a biztosíték arra, hogy a kormánytól e hitel felvételére hozzájárulást kap majd az önkormányzat. Kőrösi Tibor válaszából kiderült: jelenleg semmilyen biztosítékot nem tud felmutatni, de nem hiszi, hogy – sok-sok hasonló helyzetben lévő önkormányzattal egyetemben – egy ilyen helyzetben Csongrád hiába fordulna segítségért a kabinethez. Mindehhez hozzátette: az önkormányzat előző, főként a 2005. utáni hitelfelvételi gyakorlatát tekintve e döntés eredménye nem is nevezhető hitelfelvételnek, hiszen most nem az adósságállomány növeléséről, hanem a fokozatos megszüntetése érdekében teendő intézkedésről döntenek.

A Fidesz-frakció egyik „belső ellenzékeként” is gyakran feltűnő Nagypál Sándor a rövid felszólalásában hangsúlyozta: az utóbbi két évtizedben egyetlen nagymérvű önkormányzati hitelfelvételt sem támogatott, de ezt a határozatot megszavazza, mert nincs más kiút, e döntés nélkül csődbe sodródna a város. Mint mondta: a gazdasági bizottsági ülésen arról is vitáztak, mit jelentene, ha csődbe menekülne az önkormányzat, de ott is egyértelműen kiderült, hogy az az út nem járható, hiszen még az intézményi dolgozók havi járandóságainak a kifizetése is komoly veszélybe kerülne. A döntést a felszólalásában a frakción kívüli, s a testületbe az Összefogás Csongrádért Egyesület színeiben, egyéni körzetből bejutott Murányi László is támogatta.

Nagypál Sándor javaslatára végül név szerinti szavazással hoztak döntést. Az ide kattintva elérhető, módosított előterjesztésben szereplő határozati javaslatot mind a tizenkét képviselő-testületi tag megszavazta.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés