2024. július 22., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Lenke napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kalapács alatt a bóvlik – az önkormányzati alkalmazottak időben megkapják a fizetésüket?

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD - 2012. Június 13.

Az alapvetően forgalomképtelennek tekinthető ingatlanok mellett néhány olyan apróbbat is eladásra kínál a csongrádi önkormányzat, amelyek eddig jelentős bérleti díj fejében is kiválóan hasznosíthatók voltak. Az eladásokból befolyó pénz a működés mellett a volt betonelem-előregyártó telep megvásárlására kiadott – más forrásokból előteremtett – nettó huszonnyolcmillió forint utólagos fedezéséhez szükséges. Elterjedt a városban egy információ: már akkora a baj, hogy az önkormányzati alkalmazottak július elején esedékes béreit jelentős késéssel tudják utalni, ezt azonban a polgármester egyértelműen cáfolta. Kőrösi Tibor hangsúlyozta: a béreket – a nehézségek ellenére – eddig is időben kifizették, s továbbra is erre törekszenek.

A szerkesztőségünk által megkérdezett, a csongrádi piaci viszonyokat évtizedek óta jól ismerő ingatlanforgalmi szakértő szerint a helyi önkormányzat által most áruba bocsátott ingatlanok jelentős része – főként a megszabott áron – értékesíthetetlen, a kisebbek – így például a garázsok – azonban gyorsan vevőre találhatnak. A garázsokat viszont ez idáig is jó pénzért lehetett bérbe adni, így azok eladása teljesen logikátlannak tűnik.

A Fő utca 26. szám alatti irodaházat (amelybe nem tartozik bele a volt bútorbolt, vagyis a jelenlegi „eurós üzlet”, hiszen azt az ingatlanrészt már korábban eladta a város egy budapesti székhelyű kft-nek) három évvel ezelőtt huszonötmillió forintért megvette volna a Köröstorok Coop Zrt., de az értékesítésre – az akkor ellenzéki Fidesz-frakció markáns álláspontja miatt – nem kerülhetett sor. A fideszesek most mégiscsak el akarják adni az ingatlant, ám a szakértő szerint a leromlott állagú épületért – főként a jelenlegi piaci viszonyok szerint – nemhogy huszonöt-, de még tízmillió forintot sem érdemes adni.

A sebtében összehívott keddi rendkívüli testületi ülés hemzsegett a kommunikációs balfékségtől. A polgármester például több alkalommal is hangoztatta, hogy neki sem ismerőse, sem rokona nem akar vásárolni, annak ellenére, nem is vádolta őt ezzel senki – vagyis ő maga zörgette meg a harasztot, ami „akkor zörög, ha a szél fújja”. Az is érdekes volt, hogy az előterjesztésben miért írták le már az első mondatban, hogy „az önkormányzatnak június hónapban jelentős fizetési kötelezettségei állnak fenn, melynek fedezete részbeni megteremtése érdekében (…) szükségessé vált egyes ingatlanok értékesítése, azonnali vételár megfizetés mellett”, ha az igazság az, amit a polgármester a tanácskozáson hangsúlyozott, miszerint az ingatlanok vételárát nem akarják felélni, s „csak a SZEVIÉP-telepért kiadott vételár költségvetési pótlása indokolja” a helyi önkormányzati ingatlanok egy részének áruba bocsátását. Mindemellett az is érdekes lesz, ha a 0464/1 helyrajzi számú szántó (mely 338,8 aranykoronás, s 12,8676 négyzetméteres) elkel, annál is inkább, mert az nem ér nettó nyolcmillió forintot, de ha valaki ennyiért mégis „elviszi”, bizonyára „tudhat valamit”. E leendő földvásárló legalább annyira a jövőbe láthat, mint ahogyan „ismerte a jövőt” ama ügyvédnő, aki a 451-es számú főút csongrádi elkerülő szakasza azon nyomvonala mentén vásárolt – magának és egy ügyfelének – földeket, amikor az út nyomvonalát még máshol jelölték ki, ám – rövid idővel a vásárlás után –kiderült, hogy a másik nyomvonal tarthatatlan, hiszen arrafelé „védett bogárpopulációk élnek”.

Elterjedt a város köztisztviselői és közalkalmazottai körében, hogy a hiteltartozást törlesztők tartalékoljanak, mert a július első napjaiban esedékes júniusi fizetések akár heteket is késhetnek. Szerkesztőségünk érdeklődésére a polgármester az információt álhírnek minősítette. Kőrösi Tibor hangsúlyozta: alkalmanként hatalmas nehézségek árán sikerül megteremteni a bérkifizetésekhez – az állami normatíva kiegészítéseként – a szükséges önkormányzati forrásokat, ám ez még mindig sikerült, s arra törekszenek, hogy az önkormányzati dolgozók – az előre jelzett időpontokban – a későbbiekben is megkapják a járandóságaikat. Felvetésünkre, miszerint egyes intézményeknél már eddig is napokat, vagy akár egy hetet is késtek a fizetések, a város első számú vezetője kifejtette: az önkormányzat határidőre teljesítette az átutalásokat, s nincs információja arról, hogy az intézmények e béreket visszatartották volna, de „ha egy-egy dolgozó esetében e gaztett mégis előfordult volna”, arról őt mindenképpen személyesen értesítsék.

A polgármester felhívásához – a magunk módján – csatlakozunk, s kérjük azon olvasóinkat, akik az önkormányzat hivatalától, vagy egy-egy intézményétől, cégétől ez utóbbi hónapokban többnapos késéssel kapták meg a fizetésüket, vagy a későbbiekben ilyet tapasztalnak, jelezzék – akár névtelenül is – a szerkesztőségünk számára.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés