2023. december 02., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Melinda és Vivien nevű olvasóinkat.  Holnap Ferenc napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közmeghallgatás – A „köz” idén hallgatott

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD - 2012. November 22.

A megye névadó városának rendszerváltozás utáni időszakában ma példátlan eset fordult elő: az önkormányzat szokásos év végi közmeghallgatásán senki nem akart nyilvánosan véleményt mondani, kérdést feltenni. Mindösszesen Horváth Varga Sándor, a megyei kereskedelmi és iparkamara kistérségi elnöke kért szót, ő is csak azért, mert délelőtt hosszú zárt ülést tartott a képviselő-testület, így a költségvetési koncepcióval kapcsolatos véleményét a testületi ülés keretében – a napirend kései tárgyalása miatt – nem tudta elmondani. A jelenlegi többségi városvezetéshez egyébként jobbára hű üzletember ezúttal „odamondogatott”: szerinte Csongrád Város Önkormányzata nem megfelelőképpen kedvez a helyi cégeknek és vállalkozásoknak. Mint mondta, a megye többi települése a beruházóknak, s az új munkahelyeket teremtőknek is előnyösebb környezetet biztosít.

A rendszerváltás óta ez idáig még soha nem fordult elő, hogy egy hivatalos önkormányzati közmeghallgatáson senki ne akarjon felszólalni. A „köz” idén olyannyira hallgatott, hogy a város vezetésének még előzetesen, írásban sem küldött senki kérdést. Ezt akár úgy is értelmezhetik Csongrád vezetői, hogy a kisvárosban mindenki mindennel elégedett, bár – talán – más következtetést is levonhatnak a ma délután történtekből.

Az önkormányzati képviselő-testület idén is elsősorban a jövő évi költségvetés tervezetéhez várta a lakossági javaslatokat, észrevételeket, de emellett bármilyen közérdekű felvetést, kérdést és véleményt is el lehetett volna mondani. Idén azonban egyetlenegy csongrádi lakosnak sem volt semmiről olyan véleménye, melyet szemtől szemben meg akart osztani a polgármesterrel, a két alpolgármesterrel, valamint a még a délután 3 órakor kezdődött közmeghallgatáson is részt vevő néhány képviselővel.

A felszólalások „sorát” a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Csongrád kistérségi elnöki tisztségét is betöltő Horváth Varga Sándor nyitotta és zárta. Egyetlen felszólalóként még ő is sietve leszögezte: nem óhajtott a közmeghallgatáson felszólalni, hiszen a délelőtti testületi ülésre tanácskozási joggal hívták meg a költségvetési koncepció tárgyalására. A városvezetés viszont rögtön kétórás zárt ülésbe kezdett, s mivel ma nem többórás semmittevésre készült, ezért úgy döntött, nem várakozik, de a gondolatait mégiscsak megosztja a város vezetőivel, s ha máshol nem teheti, épp a közmeghallgatást használja e célra. A jelenlegi városvezetés többségi frakciójához – információink szerint – igen közelálló üzletember finoman bírálva, de korántsem lojálisan vélekedett az önkormányzat gazdaságpolitikájáról.

Horváth Varga Sándor szerinte az ugyan jó hír, hogy a képviselő-testület nem vezet be újabb közterheket, s helyi adóemelésre sem készül, de ez nem is nagy csoda, hiszen már nem is lehetne túl sok terhet róni a vállalkozásokra, Csongrádon például a helyi iparűzési adót is már hosszú évek óta a maximális mértékben szabják meg. Mint mondta, átérzi az önkormányzat nehéz helyzetét, s azt is, hogy a vállalkozásoknak is terhet kell viselniük, ugyanakkor felhívta a testületi tagok figyelmét, hogy amennyiben összeroppannak a helyi kis- és középvállalkozások, az önkormányzatnak a jelenleginél jóval kevesebb bevétele lesz.

A kamara területi elnöke hiányolta a gazdasági fejlődés ösztönzését, mondván, a megye más településein számos módon eredményesen csábítják a külső befektetőket, s a már meglévőket is hatékonyan ösztönzik a fejlesztésekre. Elrettentő példaként említette, hogy a közterület használatért a megyében máig Csongrádon kell a legtöbbet fizetni, még annak ellenére is, hogy az önkormányzat vezetői nemrég a díjak mérsékléséről hoztak döntést. Javasolta, hogy gondolják át, a még meglévő vendéglátóhelyeket miként lehet segíteni a teraszok működtetésében, s tekintsék át, hogyan lehetne ösztönözni új cégek, vállalkozások Csongrádra települését.

Az önkormányzat költségvetési koncepciója ide kattintva teljes egészében letölthető. A testület pénzügyi-, jogi-, gazdasági- és fejlesztési bizottsága költségvetési tervezettel kapcsolatos véleményét itt érhetik el.

A Csongrád Város Önkormányzatát 2010. ősze óta vezető új politikai csoport irányítói munkássága idején egyébként voltak már „érdekes” közéleti fórumok. A választások után rendeztek például a város kereskedői, szolgáltató vállalkozói számára egy összejövetelt, melyen csak Tari László egyéni vállalkozó jelent meg, ám azóta már ő is bezárta a Jókai utca sarkán éveken át működtetett sportboltját. Legutóbb pedig a fürdő aulájában a létesítmény fejlesztési terveivel kapcsolatban rendeztek két lakossági fórumot, melyek egyikén pár csongrádi ugyan részt vett, ám az egy héttel későbbi második fórumot – érdeklődő hiányában – el sem kezdték.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés