2024. május 21., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Konstantin nevű olvasóinkat.  Holnap Júlia és Rita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pintérkarácsony – Víz a sivatagban ténfergőnek

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD - 2012. December 19.

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok megsegítésére kiírt pályázatokon rendre sikerrel szerepel a kormánypárti többségű csongrádi önkormányzat vezetése. Karácsony előtt a város közel nyolcvanmillió forint „gyorssegélyhez” jutott. A hírt ma délután egy bizottsági ülésen tudta meg Kőrösi Tibor polgármester, aki nyomban – már-már táncot járva – örvendezett, majd az internetes naplójában is közzétette az örömhírt. A Belügyminisztérium által pályázat révén osztott segítő támogatás – melyet Pintér Sándor belügyminiszter nevére utalóan a politikai szlengben manapság „Pintér-fillérekként” emlegetnek – nagyon kellett az önkormányzatnak, az áramszolgáltató ugyanis a hétvégétől akár a helyi közvilágítást is megszüntethette volna.

A végtelennek tűnő sivatagban kitikkadt embernek egy pohár víz is életmentő lehet, ám ha az eltévelyedett vándor pár liter folyadékhoz jut, az – jól beosztva – akár a megmenekülését is szolgálhatja. A „Pintér-fillérek” Csongrád önkormányzata esetében 2010. ősze óta általában mindig „életmentő vízcseppekként” hatnak.

A városvezetés egyes tagjainak Lázár Jánossal ápolt kapcsolata – úgy tűnik – még mindig kifizetődő, ám az mindenesetre nem túl jó jel, hogy a sokadik életmentő segítség ellenére sem látja a „vándor” legalább a szavannát, s egyszer sem sikerült még egy oázisba se betévednie.

A vegetáló csongrádi önkormányzat jelenlegi vezetése a 2010. október 3-i választások óta a bajok forrásaként még mindig az előző két választási ciklusban történt gazdasági lépéseket emlegeti, noha a meghatározó vezetők (Pap Gabriella, Gyovai Gáspár, Héjja István) az előző időszakban is bőven kivették a részüket a döntésekből. Sőt – mint ahogyan a városháza folyosóján lévő, az önkormányzati képviselő-testületek összetételét mutató réztáblák (melyek a cikk alatti fotógalériában is megtekinthetők) egyértelműen mutatják, mindkét előző választási ciklusban jobboldali többség mellett működött az önkormányzat. A polgármesteri székben a szocialista Bedő Tamást váltó fideszes Kőrösi Tibor a „Pintér-fillérek” megítéléséről szóló legújabb kedvező hírt egy városházi tanácskozáson tudta meg, s – azon túl, hogy a székből felpattanva szinte örömtáncot járt – az internetes naplójában is nyomban közzétette az alábbi gondolatait:

„Örülök. Nagyon örülök. Pedig vannak olyanok, akik szerint nem kellene örülni a ,,Pintér filléreknek”. Ennek ellenére őszintén örülök, pedig nem is én kaptam, hanem a VÁROSOM! Sőt vannak olyanok is, akik szerint ezt szégyellni kellene. Szégyellném is magam, ha az én vezetésem alatt jutott volna ebbe a helyzetbe Csongrád. Most 79 millió 152 ezer forint támogatást kapott Csongrád városa. Ez az úgynevezett ,,önhiki”, az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatása. A pályázaton igényelt összeget 100 százalékban megkaptuk, amelyre az elmúlt években még nem volt példa. Talán dicsekvésnek tűnik, de inkább csak száraz tény, hogy a megyében ezen a pályázaton újfent mi részesültünk a legnagyobb összegű támogatásban. Ez vissza nem térítendő, azonnali segítséget jelent, melyből a város és intézményei kifizetetlen számlaállományát tudjuk csökkenteni.

A kapcsolati tőke csak úgy működik, ha azok a döntéshozók, akik e támogatást megítélik a települések számára, értelmét látják a segítségnyújtásnak. Ma már sehol sincsenek kidobható tízmillió forintok. Azoknak hasznosulnia kell. Csak olyan működő rendszerbe hajlandó az állam is befektetni, ahol igazolható a rendszerbe befektetett forrás megtérülése. Városunk az elmúlt két évben ilyen kedvező megítélés alá esik, így nyer értelmet az a talán szigorúnak tűnő gazdaságpolitika, melyet képviselek. A működési hitelek nélkül rendkívül nehéz, de ezek a támogatások lélegzethez juttatnak bennünket. Természetesen minden gondunk varázsütésre nem oldódik meg, de egy-egy ilyen lehetőség erőt ad ahhoz, hogy higgyünk abban: városunk helyzetének javítása jó úton halad.

Mindannyiunk nevében köszönöm azok munkáját, akik segítenek ebben engem!”

A sivatagban tévelygő vándor ismét megmenekült. Legközelebb a mentők a vízzel talán iránytűt is küldenek majd, vagy esetleg a vándort elviszik a legközelebbi oázisba. Az elmúlt két évben alkalmazott módszerrel ugyanis a vándor időről időre csak reménykedhet abban, hogy a rövidesen bekövetkező újabb kiszáradása sem lesz végzetes.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés