2024. június 15., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Jolán és Vid nevű olvasóinkat.  Holnap Jusztin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Eladták az ipari parki ingatlant – városérdekre hivatkozva hoztak döntést a díszterem ablak felőli oldalán helyet foglaló képviselők

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD - 2012. Augusztus 9.

Gazdasági előrelépési lehetőséget ad a Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató Kft.-nek az a Bercsényi utcai ingatlan, amelyet a város vezetése ma rendkívüli képviselő-testületi ülésen adott el a többségi önkormányzati tulajdonú cégnek. A városvezetés a hulladékszállítási kötelező közszolgáltatást a következő két évtizedben a csongrádi és a kiskunfélegyházi térség tizennégy településén végző kft. részére – mintegy ötvenhárom százalékos többségi tulajdonosként – úgy adott vételi lehetőséget, hogy nem hozta nyilvánosságra: „hivatásos ingatlanforgalmi szakértőként” ki és miként állapított meg az ingatlanra valósnak tekinthető értékét. A testületi ülésen a szocialista frakcióvezető név szerinti szavazásra vonatkozó kezdeményezését a fideszes többség támogatta, így kiderülhetett, hogy az eladást csak a két szocialista ellenzi. Az ülésen az Összefogás Csongrádért Egyesület színeiben indult, egyéni körzetből bejutott Murányi László nem vett részt.

Úgy tudjuk, Murányi László a ma délutáni, Csongrád-Bokroson tartott szőlészeti szakmai fórumot készítette elő, s vélhetően emiatt nem vett részt a mai rendkívüli csongrádi önkormányzati képviselő-testületi ülésen. Az egyébként titokban tartott, a szüret kezdete előtti napokra időzített tanácskozásról ugyan csak annyi információt tudtunk beszerezni, hogy azon több városvezető is részt vett, ott azonban nem tudtuk elérni Murányi Lászlót, pedig megkérdeztük volna, miért döntött a távolmaradás mellett. A testületi üléseken a városháza dísztermének ablak felőli oldalán helyet foglaló képviselők között egyébként összhang alakult ki, így a Jobbik Magyarországért Mozgalom listáján a testületbe jutott, függetlenné vált, de a Fidesz-frakcióból ez idáig kimaradt Gyovai Zsolt is megszavazta a Kőrösi Tibor polgármester által beterjesztett határozati javaslatot.

A döntés értelmében a képviselő-testület elidegenítésre jelölte ki „a csongrádi 1462/5 helyrajzi számú, kivett telephely megjelölésű, 3465 négyzetméter területű és természetben Csongrád Bercsényi u. 39. szám alatti ingatlanát." A vételárat terheli az ötmillió kilencszáznegyvenezer forint általános forgalmi adó, így a cégnek összesen huszonhétmillió kilencszáznegyvenezer forint vételárat kell megfizetnie. Mivel a testület pénzügyi-, jogi-, gazdasági- és fejlesztési bizottsága a pályázati-, illetve az árverési eljárás alól előzetes mentesítést adott, így a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. részére az ingatlant percek alatt eladhatták. A vételár felét a cég ma átutalta, a fennmaradó nettó tizenegy millió forintot december 31.-ig kötelesek megfizetni. Az ingatlan tulajdonjogának átjegyzésére a teljes vételár megfizetése alapján kerülhet sor, de az ingatlanra vonatkozó bérleti jogviszonyt már a mai napon feloldották.

Havasi Jánosné javasolta, hogy kössenek ki az önkormányzat számára elővételi, vagy visszavásárlási jogot. A gazdasági bizottság fideszes vezetője, Héjja István azonban ezt ellenezte, mondván, többségi önkormányzati tulajdonú a cég, így a város vezetésének hozzájárulása nélkül érdemi döntés ingatlanügyben sem hozhatnak. Havasi Jánosné viszontválaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy pár százalékos tulajdoni értékesítés esetén ettől a lehetőségtől azonnal elesik a város, nem beszélve arról, ha jelzálogot jegyeztetnek be az ingatlanra, az önkormányzat mozgásterét alapvetően behatárolják. Mint mondta, stratégiai fontosságú ipari parki ingatlanról van szó, ezért erről a lehetőségről felelőtlenség lemondani. A képviselők többsége nem tartotta érdemlegesnek a javaslatot, így az ingatlannal a cég szabadon rendelkezhet.

A testületi ülésen hevesebb vita is kibontakozott, amely Havasi Jánosné és Kiss Péter (MSZP) valamint Kőrösi Tibor (Fidesz) között érthetetlenül hevessé, néha személyeskedőnek tűnővé vált. A nyilvánosság azonban ismét kimarad a lényegi információkból, a testületi ülési gesztusok és hanglejtések azonban árulkodóak voltak. Akik kíváncsiak az elhangzottakra, s a Csongrád Televízióban (UHF 29) péntek este 7 óra után a testületi ülés felvételét meg tudják tekinteni, további – részben megfigyelésen alapuló, szubjektív – információkkal „gazdagodhatnak”.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés