2023. október 01., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Malvin nevű olvasóinkat.  Holnap Petra napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vicces pályázat a vízi turizmus fejlesztésére

Hírek - Önkormányzat

CSONGRÁD - 2011. Június 27.

Egy budapesti székhelyű betéti társaság pályázaton nyerne tetemes összeget a csongrádi vízi turisztikai beruházások speciális fejlesztésére. A cég pályázata szerint Csongrád "a Dél-Dunántúl gyöngyszeme", ahol "homokos partot építettek ki". A pályázatot az önkormányzatnál komolyan vették, az ügyben rendkívüli testületi ülésen hoznak döntést.

Rátalált Csongrádra egy fővárosi cég, amely szép elképzeléssel szeretné a város idegenforgalmát felfejleszteni. Az önkormányzathoz benyújtott, nyilatkozati szintű pályázati támogatást kérő levelükben a következő olvasható: "Cégünk az Új Széchenyi Terv DAOP-2.1.1/K-11 pályázati konstrukció keretében a csongrádi idegenforgalom és a helyi gazdaság fejlesztése érdekében benyújtott egy pályázatot, amellyel szeretnénk több olyan szolgáltatást meghonosítani, amelyek eddig még nem voltak jelen, ugyanakkor nagymértékben hozzájárulhatnak a város idegenforgalmi potenciáljának növeléséhez, a Tisza és a Körös adta vízi lehetőségek jobb kiaknázásához."

A pályázatból kiderül, a bt. munkatársai rendkívül "képben vannak", s igazán "szívügyük" lehet a kisváros. A pályázati összefoglalójuk negyedik oldalán olvasható: "Fejlesztésünk célja, hogy Csongrádon, amely a Dél-Dunántúl egyik meghatározó idegenforgalmi központja...", valamint: "Csongrád sokáig az egyetlen olyan Tisza melletti település volt, ahol homokos partot építettek ki..."

A pályázati anyagban egyébként szépen "megsértik" a város jelenlegi, jobboldali vezetésének a tagjait, akik a tavaly őszi kampány idején - a szocialista Bedő Tamás polgármester kihívójaként - "átgondolatlan, pénzpazarló, felesleges" minősítésekkel illették a városrehabilitáció bizonyos, látványberuházásokhoz tartozó, a beköszönő cég által önfeledten dicsért részeit: "...Csongrád az elmúlt években nagyon komoly energiát és forrásokat fordított a város megújítására (amely rendkívül látványos és eredményes lett)..." Ugyanakkor megsértik Bedőt is, aki elég szépen költött a Körös-torokra, hiszen a második ciklusában többek között még a sétány (közvilágítással) is megépült, a pályázó cég mégis úgy véli: "...a fejlesztések a strandot és annak közvetlen környezetét messze elkerülték, így itt a 80-as évek közepének hangulata uralkodik".

A Tisza Csongrád melletti szakaszán kifejezetten tiltott vízisízés felfejlesztésére a cég vezetőinek konkrét elképzelései vannak: "Szeretnénk, ha a vízisízés meghonosodna ebben a régióban, hiszen erre 60 kilométeres körzetben nincs lehetőség. A vízisí iskola keretén belül együttműködve a helyi kempinggel és az Erzsébet Szállóval, szeretnénk egyhetes táborokat szervezni, ahol intenzív képzés során, nagy kedvezménnyel vehetik igénybe a szolgáltatást a jelentkezők". Alapvető pályázatírói rutinnal - akár a legismertebb internetes kereső segítéségével - e témában rögtön rá lehet találni a Csongrád megyei napilap 2008. augusztusi cikkére, amelyben a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője egyértelműen vázolja az épp akkoriban szigorított szabályozást, s annak az indokait.

S miért is kerül a keddi csongrádi képviselő-testületi ülésen napirendre e vicces pályázat? A válasz a polgármester előterjesztésében olvasható: "A pályázat elbírálásánál előnyt jelentene a bt.-nek az önkormányzat támogatása, ugyanis a bírálat során fontos szerepe van annak, hogy a projektgazda milyen kapcsolatot ápol a helyi önkormányzattal. Minden projekt esetén kötelező valamilyen szakmai együttműködést megvalósítani, melyet szerződéssel kell igazolni. Ezért kérik azt, hogy a cég és az önkormányzat között kerüljön megkötésre e tárgykörben egy együttműködési megállapodás". Az előterjesztésből az is kiderül, hogy a cég csongrádi kapcsolatot is kiépített: "A betéti társaság a Körös-torok üzemeltetőjével már megkötötte az együttműködési megállapodást. Az önkormányzattal kötendő megállapodás ezzel összhangban került összeállításra, kidolgozásra".

(A teljes előterjesztés letölthető a városi honlapról valamint - ha netán a hivatalos önkormányzat lapról eltűnne - az online hírlapunk honlapjáról (1., 2.).

A Körös-toroki üdülőterület üzemeltetését a következő három évben ellátó többségi önkormányzati tulajdonú cég, a Csongrádi Víz és Kommunális Szolgáltató Kft. múlt évi beszámolója, valamint az ez évi üzleti terve egyébként - harmadik nekifutásra - a keddi rendkívüli ülésen napirendre kerül. Az üzleti terv azonban titkos, letöltése csak a védett tartalmak közlésére használt önkormányzati honlapról, megfelelő jelszó és belépési név ismeretében lehetséges.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés