2024. március 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Auguszta nevű olvasóinkat.  Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bartókné Vincze Zsuzsanna és Gyovai Gáspár egymással harcol a bizottsági elnökségért?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Október 21.

A bokrosiak által újraválasztott Gyovai Gáspár – az ellenzékbe került Fidesz-frakció tagjaként – alapvetően csak egy bizottsági tagságra számíthatott volna, ám akadt, aki az elmúlt héten kijárt a képviselőcsoportnak egy bizottsági elnöki tisztséget, így előtte is felvillant az új lehetőség csillaga. Úgy tudjuk, a kompromisszumok árán elért előrelépésért a Fidesz-frakcióban cicaharc kezdődött. Bizottsági elnök lenne a listáról bejutó Bartókné Vincze Zsuzsanna, viszont az alpolgármesterségtől búcsúzó politikustársának is nagyon kellene az elnöki szék. Értesüléseink szerint arról szó sincs, hogy a négy fideszes képviselő közül bárki alpolgármester lehetne, ezt még a jótevőjük se merte kérni az új városvezetéstől, de az elnökség egyikük számára most reális lehetőség lehet. A nem is oly’ távoli segítő egyébként már június elején elmondta a csongrádi fideszeseknek, hogy szerinte az összeállított csapatukkal esélyük sincs a győzelemre. Ezért a jelölő taggyűlésen – lehetséges alternatívaként – javasolta nekik Cseri Gábort (is) polgármesterjelöltnek, de a tagság Kőrösi Tiboron kívül hallani se akart másról, s a sajátos érdekek mentén felkért képviselőjelöltek egyike mellől sem lehetett őket eltántorítani. Immár bizonyos, hogy az egyéni választókerületben Pap Gabriella helyi Fidesz-elnököt fölényesen legyőző pártonkívüli Cseri Gábor a város egyetlen – társadalmi megbízatású – alpolgármestere lesz.

A jogi-, ügyrendi- és összeférhetetlenségi bizottságot – vagy egy ahhoz hasonló, ellenőrzésre jogosult testületi szervezeti egységet – a legtöbb demokratikus berendezkedésű állam helyhatóságában általában az ellenzék delegáltja, vagy egy független képviselő vezetheti. Csongrádon a minden ellenzéki javaslat gátlástalan lesöprésére képes helyzetéből szende ellenzékivé avanzsáló Fidesz-frakció a tizenkét tagú testületben leginkább azért kerül egyértelműen kisebbségi szerepkörbe, mert a kissé gőgösnek tűnő városvezetői garnitúrát a választások alkalmával az összes többi – a testületbe bejutott független, valamint párt- és egyesületi színekben indult, mandátumot szerzett – jelölt egyértelműen le akarta váltani.

Az előző testületben a fideszesek egyeduralkodók voltak, a most következő öt éven át viszont kisebbségben politizálhatnak. A jótevőjük – bár június elején úgy beintettek neki, mint az egyszeri plébános a püspökének – az elmúlt héten eredménnyel kitaposta számukra az utat ama ellenőrzési bizottsági elnökségért.

Mivel az egyéni kerületben megbukott fideszes jelöltek közül listáról alig akart valaki a testületbe kerülni, a sorból Bartókné Vincze Zsuzsanna, vagyis éppenséggel a százalékarányosan a legnagyobb vereséget szenvedett volt aspiráns (Somogyi Árpád független jelöltre 449-en, míg rá 177-en voksoltak) mégiscsak bevállalta a listás mandátumot. Sőt, a volt térségi országgyűlési képviselő, Vincze László kisebbik lányaként nemrég még eredménnyel politikai pályára lépett politikus információink szerint egyenesen a jogi-, ügyrendi- és összeférhetetlenségi bizottság elnöki székébe is beülne. E kialakult helyzetet tarkítja, hogy a bokrosiak előtt bizonyítani akaró Gyovai Gáspár szintén kiszemelte magának a bizottsági elnöki széket. Elkezdődött a cicaharc, ami talán jól előrejelzi, hogy a csongrádi Fidesz-alapszervezet megérett a kiskunfélegyházi mintájú „modellváltásra”. Annál is inkább, mert előfordulhat, hogy két részre szakad a képviselőcsoport, a megélhetési politizálás ugyanis bizonyos csongrádi körökben még mindig inkább érdem, mintsem szégyen.

Információink szerint az alakuló ülésen a testület négy bizottságot hoz létre. Úgy tudjuk, e grémiumok lefedik a teljes csongrádi közéleti szférát, ennek ellenére egyik sem lesz humán erőforrásokkal túltöltve. Minden képviselőnek csak egyetlen bizottsági hely jut, s az esetenként mögöttük feltűnően lebzselő slepp is jórészt távol marad, a külsős helyek számát ugyanis szintén a törvényi minimumon tartják. Ugyancsak a törvényben meghatározott minimumon marad az alpolgármesteri helyek száma, vagyis a kötelezően betöltendő egy alpolgármesteri tisztség mellett nem lesz második alpolgármester. A várhatóan e feladatot felvállaló, s a testület többségétől egyértelmű bizalmat kapó Cseri Gábor független képviselő társadalmi megbízatású alpolgármester lesz, s legfeljebb csak annyi tiszteletdíjat kap, amennyit eddig Pap Gabriella „alapfizetésként” hazavitt. (Vagyis különféle tanácsadásért havi rendszerességgel kibocsátott számlák alapján nem lesz afféle többletjuttatása, mint amilyennek Pap Gabriella hónapról hónapra örvendhetett.) Gyovai Gáspár tizennégy év alatt elkoptatott alpolgármesteri széke pedig a lomtárba kerül. Az utóbbi lépésnek köszönhetően egyébként az elkövetkezendő öt évben az önkormányzat bő ötvenmillió forintot spórolhat.

Az október 22-i alakuló önkormányzati képviselő-testületi ülés naprendjeként a városvezetők elé kerülő előterjesztések között nem csak a törvényben előírt témák szerepelnek. A kötelező határozathozatalok után döntést hoznak a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnökének delegálásáról, ami várhatóan azt eredményezi, hogy Gyovai Gáspárt ettől a feladatkörétől is elbúcsúztatják. A testület dönt még az önkormányzat szervezeti- és működési szabályzata felülvizsgálatáról, majd határozatot hoz az ivóvízminőség-javító program kivitelezőjének kiválasztásáról, valamint a szükséges többlet önrész biztosításáról.

Információink szerint az alakuló ülésről, valamint ezt követően valamennyi nyílt testületi tanácskozásról videófelvétel készül, melyet a városi televízióban teljes egészében meg lehet majd tekinteni, valamint az elmúlt napokban küllemében már némiképp megújult önkormányzati portálon is bármikor vissza lehet nézni.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés