2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vezetőcsere – Perrel spórolhat a város?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. November 10.

A leköszönő településvezetőknek járó, háromhavi tiszteletdíjuknak megfelelő összegű végkielégítés egyes szakértők szerint éppúgy megspórolható, mint a számukra szintén törvényesen járó szabadságmegváltás egy része. A csongrádi önkormányzatnak Kőrösi Tibor polgármester távozásából, s Gyovai Gáspár alpolgármesteri tisztségének megszüntetéséből adódóan bő tizenkétmillió forintot kell feláldoznia. A Tolna megyei Harc község vezetésének egy hasonló esetben – bő egyéves pereskedés során – a szabadságmegváltásból adódó kiadások döntő hányadát sikerült ügyesen elkerülnie, végül azonban – amikor már más önkormányzatok is jó példát sejtettek az ügyben – hatalmasat buktak. Per esetén az önkormányzati sikerhez kétséget kizáróan bizonyítani kell, hogy a polgármesteri és az alpolgármesteri szabadság-nyilvántartásokat például nem vezették pontosan, de még így is kétséges lehet az eredmény. A tiszteletdíjak esetében ugyanakkor talán megfelelően ki lehet használni a vonatkozó jogszabályi pontatlanságokat, a törvénykezés során hagyott réseket ugyanis a jogalkotók máig elfeledték befoltozni.

Mint korábban megírtuk, Kőrösi Tibor volt polgármesternek a háromhavi tiszteletdíja összegével azonos mértékű végkielégítés jár, ami bruttó 1 millió 523 ezer forint. A volt főállású alpolgármestert, Gyovai Gáspárt ugyan a bokrosiak ismét képviselői mandátumhoz juttatták, az új testület azonban már nem választotta alpolgármesterré, így – mint volt főállású városvezetőnek – neki is jár a háromhavi tiszteletdíjának megfelelő végkielégítés, ami bruttó 1 millió 449 ezer forint. A fizetési kötelezettség azonban nem egyértelmű, legalábbis ezt állítják egyes elemzők. A Magyar Polgármester című országos önkormányzati szaklapban megjelent, itt elérhető okfejtés szerint a kétharmados törvényhozói nagyüzem rést hagyott a vonatkozó jogszabályi rendszerben, így immár nem mindenáron kellene kifizetni a leköszönt főállású településvezetőknek a végkielégítést. Az elemzés szerzője szerint is igen bonyolult a helyzet, mindenesetre azonban egy próbapert talán valahol megérhetne az ügy, hiszen a jogalkotók és a jogalkalmazók számára is végre egyértelműen kiderülne, hogy a politikában sikertelenné vált magánszemélyeknek országszerte közpénzek millióit kell gondolkodás nélkül fizetni, avagy a jelentős forrás mindenhol megmaradhat más, értelmes közösségi célokra.

A távozó településvezetők számára egyébként – általánosnak tekintett jogértelmezés szerint – a havi bruttó tiszteletdíj összegének háromszorosa jár, viszont akár a hatszorosa is adható. A duplázás, vagy a kiegészítés lehetősége azonban – információink szerint – meg sem fordult a csongrádi testületi tagok többségének a fejében. Annál inkább gondolkodnak azon, hogy miként lehetne a végkielégítésnél sokkal jelentősebb kiadást jelentő szabadságmegváltás összegét legalább részben megspórolni. Ez utóbbira talán lehet is megoldást találni.

Az egyik legutóbbi, önkormányzati szakmai körökben vihart kavart példáért szerkesztőségünk a Tolna megyei Harc községig ment. A település nem csak arról nevezetes, hogy jelenleg ott él a csongrádi Vándor Tanya építője és egykori tulajdonosa, Nagy Lajos – s a párjával együtt sikeresen működtetik az ottani Diófa Csárdát –, hanem arról is, hogy a községi önkormányzat az időközi választás után nagy elánnal, s eleinte sikerrel ment perre a mintegy kétmillió forint szabadságmegváltást követelő bukott polgármesterrel.

A harci csata nem volt egyszerű, az elsőfokú bírósági tárgyalás során elbukták a küzdelmet, másodfokon viszont az önkormányzatnak adott igazat az eljáró törvényszék. Az ítélet értelmében Harc település közösségének 1 millió 949 millió forint helyett csak 158 ezer forint szabadságmegváltást kellett kifizetnie. A Tolna megyei napilap online kiadásában itt olvasható elemző cikk szerzője egyértelműen rámutat: Harc önkormányzata másodfokon részben azzal nyert, hogy a volt polgármester munkáltatójának, vagyis az önkormányzati képviselő-testületnek többnyire nem volt tudomása arról, hogy mikor dolgozott, illetve mikor volt szabadságon. Mivel a harci perben született másodfokú ítélet óta némiképp szigorodtak a szabadságolási szabályok, s a csongrádi polgármester és a főállású alpolgármester szabadságkezeléséről vélhetően nem mindig kapott jelentést a képviselő-testület, ez alapján akár a Tisza-parti városban is útjára indítható lenne egy pert.

Számolni kell viszont a pereskedés kockázataival is. Harc község bukott polgármestere ugyanis élt a végső jogorvoslati lehetőséggel, s a Kúria már neki adott igazat, vagyis a község önkormányzatának végül mégis meg kellett fizetni – kamatostul, eljárási költségekkel terhelve – a járandóságot. Az ügy részletei, s a végső bírósági döntés községi gazdálkodást érintő következményei a Harc Hírei című helyi lap itt elérhető mellékletének második oldalán olvashatók.

A leköszönő településvezető utólagos járandóságainak megfizetése Kiskunfélegyházán is okozott az új városvezetésnek némi fejtörést. A Félegyházi Közlöny itt elérhető cikkének szerzője szerint bruttó 2 millió 780 ezer 910 forint szabadságmegváltás, s bruttó 1 millió 835 ezer 400 forint végkielégítés illeti meg Kapus Krisztián volt polgármestert. Az erről szóló határozatokat a félegyházi képviselő-testület november 6-án, az első rendes ülésén elfogadta. A „Tájékoztató a leköszönő polgármester szabadságmegváltásáról” napirendi pont kapcsán a testületi tagok közül Bense Zoltán hangsúlyozta: „bár az előterjesztést kénytelenek vagyunk megszavazni, mert a törvény erre kötelez minket, de ezt nehéz szívvel tesszük, mert erkölcsileg elfogadhatatlannak tartjuk!” Az önkormányzati képviselő úgy vélte, nem életszerű, hogy egy polgármester négy év alatt 66 nap szabadságot vegyen igénybe. Leszögezte: erősen aggályosnak tartja, hogy a kötelező igazgatási szünetben, amikor mindenkinek kötelező volt a hivatalban a szabadságot kivennie, a polgármester ezt nem tette meg. Az elmúlt nyári, és az azt megelőző téli leállás idején is végig bent dolgozott egyedül, egy üres hivatalban? – tette fel a költői kérdést a politikus. A félegyházi városatya ezt követően megkérte Kapus Krisztiánt, hogy gyakoroljon gesztust, és a törvény szerint járó végkielégítési összegről mondjon le a város javára, tekintettel arra, hogy az elmúlt négy évben polgármesterként és országgyűlési képviselőként mintegy 80 millió forint volt a bruttó jövedelme. Kapus Krisztián az ezt követő felszólalásában csak annyit mondott, gesztust azzal gyakorol, hogy nem válaszol képviselőtársának.

A csongrádi önkormányzati képviselő-testület a november 13-i, csütörtöki ülésén tárgyalja a csongrádi végkielégítések és szabadságmegváltások ügyét. Az előterjesztés határozati javaslatéban nem szerepel egy esetleges vizsgálat indítása, vagy jogi lépések kezdeményezése. Az viszont bizonyos, hogy a képviselők némelyike nem hagyja majd szó nélkül az ügyet. A témával kapcsolatban megjelent korábbi cikkünk olvasói fórumában Laczkó Zsolt önkormányzati képviselő (Jobbik) igen keményen fogalmazott: „A polgármester írta a szabadságolást, a sajátját és az alpolgármesterét! Miért nem írta szabadságnak a polgármester, amikor Németországban volt, és miért nem írta szabadságnak a „borász” alpolgármester a szüreti napjait???” Úgy tudjuk, a függetlenek körében is nagy a felzúdulás, Nagypál Sándor például főként azért zúgolódik, mert Gyovai Gáspár még az előző ciklusból is kéri hatvan nap megváltását.

Az ügyben a hétvégén kerestük Gyovai Gáspár képviselőt és Kőrösi Tibor volt polgármestert, de a cikkünk megjelenéséig egyiküket sem tudtuk elérni. Természetesen, amint a későbbiekben szerkesztőségünktől megszólalási lehetőséget kérnek, számukra azt akár önálló cikk keretében is biztosítjuk.

Némi végkielégítéshez idén már Vincze László volt országgyűlési képviselő is hozzájutott. Az egykori kisgazda honatya, aki Csongrád történetében példátlanul hosszú időt – négy ciklust, vagyis összesen tizenhat évet – töltött egyhuzamban a törvényhozásban, miután elbúcsúzott a mentelmi joggal is járó mandátumától, mindösszesen bruttó 2 millió 713 ezer forintot kapott, ami a különadó hatálya alá esett, vagyis a kétmillió forint feletti részből alig érkezett valami a számlájára.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés