2024. április 19., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Emma nevű olvasóinkat.  Holnap Tivadar napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Biznisz – A szabadságmegváltás sokmilliós bevételt jelenthet Gyovainak és Kőrösinek

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. November 8.

A megbukó hazai települési vezetők igazi politikai bizniszét ma már nem a végkielégítés, hanem a szabadságmegváltás lehetősége jelenti. A leköszönt csongrádi polgármester az elmúlt négy esztendőben ki nem vett 123 szabadnapja után rövidesen bruttó 2,9 millió forintra számíthat. Ennél jóval jelentősebb szabadságmegváltásra jelentett be igényt Gyovai Gáspár volt alpolgármester. A jelenleg is képviselői mandátummal rendelkező városatya még a korábbi „Bedő-ciklusból” is beszámított 60 nap ki nem vett szabadságot, így a „Kőrösi-ciklusban” felhalmozott szabadnapok kifizetésével együtt – 187 nap után – bruttó 4,1 millió forintra tarthat igényt. Mindezen felül természetesen jár számukra a háromhavi bruttó tiszteletdíjuknak megfelelő végkielégítés, mely összesen 3 millió forintot tesz ki. Az önkormányzatnak a járandóságok után egészségügyi járulékot is fizetnie kell, így Gyovai Gáspár és Kőrösi Tibor juttatásai együttesen közel 13 millió forinttal terhelik a költségvetést. Ha esetleg az önkormányzat nem fizet, akár hosszú pereskedésre is számíthat, s még az sem biztos, hogy előnyhöz juthat. Négy évvel korábban Bedő Tamás háromhavi tiszteletdíjának megfelelő végkielégítést kapott, s az összeg 98 százalékát a – pár hónappal korábban bevezetett – különadó el is vitte. Bedő Tamás akkor további, átlagosan évi tíz, vagyis összesen negyven nap szabadságmegváltásra tartott igényt.

A vezetőváltás lehetőségével az idei költségvetés készítésekor vagy a túlzott magabiztossága miatt nem számolt az előző városvezetés, vagy – egy esetleges váltásra mégiscsak gondolva – az utódoknak akart komoly fejtörést okozni. Az utóbbi verzió mindenesetre megvalósult, így az új önkormányzati képviselő-testület a megalakulása utáni első soros ülésen emiatt várhatóan módosítja az önkormányzat költségvetési rendeletét.

A volt polgármesternek a háromhavi tiszteletdíja összegével azonos mértékű végkielégítés jár, ami bruttó 1 millió 523 ezer forint. A főállású alpolgármestert ugyan a bokrosiak ismét képviselői mandátumhoz juttatták, az új testület azonban már nem választotta alpolgármesterré, így – mit volt főállású városvezetőnek – neki is jár a háromhavi tiszteletdíjának megfelelő végkielégítés, ami bruttó 1 millió 449 ezer forint. Az igazán jó bevételt azonban egyikük számára sem a végkielégítés jelentheti. A leváltott polgármesterek és főállású alpolgármesterek ugyanis a szabadságmegváltásuk igénye alapján sokkal nagyobb összegeket is felvehetnek – feltéve, ha az előző esztendőkben ügyesen, előrelátóan gazdálkodtak a szabadnapjaikkal.

Az előzetes igénybejelentések alapján Gyovai Gáspár alpolgármesterként vérbeli sztahanovista volt, hiszen a kimutatások szerint csak dolgozott, dolgozott és dolgozott, szinte soha nem volt szabadságon. Éppen ezért – a közvetlen főnöke, Kőrösi Tibor által ellenjegyzett nyilvántartási adatok szerint – az elmúlt négy évben ki nem vett szabadnapjai alapján 127 nap megváltására tart igényt. Tekintettel arra, hogy Gyovai Gáspár összesen 14 éven át volt Csongrád alpolgármestere, a korábbi kihasználatlanul hagyott szabadságáról sem feledkezett meg. Úgy tudjuk, a számításai szerint az előző (2006-2010-es ciklus alapján) is jár még neki 60 szabadnap megváltása, így összesen 187 nap kifizetésére tart igényt. Mindezek alapján Kőrösi Tibornak szabadságmegváltás címén bruttó 2 millió 912 ezer 864 forint, míg Gyovai Gáspárnak bruttó 4 millió 105 ezer 500 forint jár.

Az október 3-án leváltott csongrádi városvezetői triumvirátusból Pap Gabriella járt a legrosszabbul. A társadalmi megbízatású alpolgármesternek ugyanis nem jár végkielégítés, s a szabadságmegváltás lehetőségével sem élhet.

Az önkormányzatnak Gyovai Gáspár és Kőrösi Tibor járandóságai után meg kell fizetnie az egészségügyi járulékot is, ami összesen 2 millió 708 ezer 198 forint. Mivel az előző városvezetés e kiadást nem szerepeltette a költségvetésben, a november 13-i ülésen módosítani kell a rendeletet. Kőrösi Tibor járandóságaira 5 millió 684 ezer 347, míg Gyovai Gáspár kifizetésére 7 millió 54 ezer 215 forintot kell a testületnek előteremtenie. Mivel a rendeletben nincsenek tartalékok, a mindösszesen 12 millió 738 ezer 562 forintot a helyi iparűzési adóbevételből tudják majd folyósítani.

Fizetni persze nem kötelező, ám ilyen esetben az önkormányzat hosszas pereskedésre számíthat, s ha nem jár sikerrel, a járandóság mellett a kamatokat és a perköltséget is meg kell térítenie.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés