2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vezetőváltás – Sorjáznak a meglepetések

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Október 20.

Az új önkormányzati vezetés egy héttel ezelőtt kezdte meg az átadás-átvételt. Az első meglepetést az egyes számítógépekből hiányzó merevlemezek okozták – az ügyben már vizsgálódik a rendőrség. Az önkormányzati intézmények és cégek valós helyzetét érintően még tart a körülmények felderítése. Szerkesztőségünk információi szerint a tízmilliós tételekben felhalmozott kifizetetlen számlák általánosnak számítanak. A legnagyobb összegű kifizetetlen számlaállomány a városellátó intézménynél tornyosul, ott százmillió forintnál is többet „takarékoskodtak” a számlafizetések tartós elodázásával. E gyakorlat azonban a Hajdú László vezette intézménynél nem tekinthető Csongrádon egyedi módszernek. Az önkormányzat például negyvenkétmillió forintnál is többel tartozik a saját közműcégének. De tartoznak egymásnak az intézmények is, a városellátó például közel hatmillió forintot nem fizetett meg a száz százalékban önkormányzati tulajdonú, Szabóné Fábián Mária vezette közműcégnek. A Csongrádi Városkép Kft. viszont hasonlóképpen „takarékoskodik” a földgázzal. A Szegedről érkezett Molnár Ákos által irányított cég székhelyén – a művelődési központ épületében – ugyanis a szolgáltató hónapokkal ezelőtt leszerelte a gázórát, a nonprofit kft. számlatartozása ugyanis már a kétmillió forintot is meghaladta. Emellett a városkép a közműcégnek is tartozik hatszáztizenhatezer forinttal.

A fürdőt máig működtető, s ez év január elsejéig a helyi ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást is végző Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. ugyan megkapta az önkormányzattól a fürdőfejlesztési pályázati önrészhez szükséges – az állam által tavaly december 17-én biztosított háromszázmillió forint mellé – a valahonnan összeszedett kétszázmillió forintot, ám azt az átutalást követően szinte azonnal vissza is utalták az önkormányzat számlájára. (Szerencsére a háromszázmillió forintot elkülönített számlán tartották, az ötszázmilliós támogatást pedig – természetesen – előre meg sem kaphatták.) A nagyberuházásoknál egyáltalán nem ritka ilyesfajta önkormányzati ügyeskedéshez képest azonban már egyáltalán nem számít bevett gyakorlatnak, hogy a település a saját cégei felé ki nem fizetett szolgáltatási díjakkal takarékoskodjon. A kéményseprési díjtól a víz- és szennyvízszolgáltatáson át a fürdőbelépőkig terjedő szolgáltatási skála alapján a választás utáni napon a közműcégnek 37 millió 887 ezer 180 forinttal tartozott a város. Ez az összeg október 27-re meghaladja a 42,2 millió forintot, de korántsem fedi a teljes „körbetartozást”.

A közműcég és a Csongrádi Városellátó Intézmény közötti elszámolásban a helyhatósági választás utáni napon 5 millió 694 ezer 802 forint differencia mutatkozott. Szabóné Fábián Mária ügyvezető szerint a városellátó ennyi pénzzel tartozik a közműcégnek. Ez a pénz számlákkal igazolt, vagyis már teljesített szolgáltatások után járna a cégnek. Hajdú László a tartozást szerkesztőségünk érdeklődésére elismerte, de azt mondta, hogy egy tavaly elvégzett, Táncsics utcai útjavítás ügyében a városellátó nem fizetett az intézménynek, holott Kőrösi Tibor polgármesterrel együtt abban állapodtak meg, hogy a mintegy tizenhatmillió forintba került javítás felét a városellátó gazdálkodja ki, míg a másik felét a közműcég fizeti. Minden bizonnyal e vita végére önkormányzati vizsgálat tehet pontot, amely talán azt is kideríti, hogy mi köze lehetett az útjavításhoz a közműcégnek, amelynek a belterületi útfenntartás nem tartozik a feladatkörébe.

Tény, hogy a Táncsics utcai állapotok tavalyelőtt ősszel és tavaly tavasszal komoly vitákat váltottak ki. A szennyvízcsatorna-hálózat építése során egykor ott sem megfelelően végezték el a tömörítést, így az úttest folyamatosan rongálódik.

A leköszönő polgármester az internetes naplójában tavaly sorozatban írt a problémáról (a január végi írását itt, a március elején bejegyzettet itt, a március közepi okfejtését itt, az április eleji, a munkakezdést beharangozó karcolatát itt, míg a munkakezdésről szóló szubjektív tudósítását itt tette közzé), de a költségeket és a fedezet hátterét nem érintette. A tavaly június végi bejegyzésében ugyan megírta, hogy a közműcég és a városellátó együttes munkával tevékenykedik az utcában, ám a tizenhatmilliós tétel említése éppúgy elmaradt, mint korábban.

A Táncsics utcai útjavításra fordított kiadás ugyan pályázat révén a töredékére csökkenthető lett volna, s éppen ezért ésszerűtlen lépésnek tekinthető, mégsem az jelenti a legnagyobb tételt az intézmény gazdálkodásának hiánysorában. A városellátónál ugyanis a kifizetetlen számlák összege – értesüléseink szerint – meghaladta a százmillió forintot, ami az intézményvezetői felelősség kérdését is felvetheti. Mivel azonban csak október 22-én alakul meg az új képviselő-testület, még nyitott kérdés, hogy az intézményvezető saját maga döntött a számlák fizetésnek az elodázásáról, avagy „feljebbvalói” hatékonyan biztatták.

A Csongrádi Városkép Kft. a megalakítása óta „felemésztett” már néhány ügyvezetőt. A Szűcsné Sárvári Anitát váltó, Szegedről érkezett Molnár Ákos tevékenységének áttekintését még igazán meg sem kezdte az új városvezetés, annyi azonban már kiderült, hogy a fűtési idény kezdetekor a cég székhelyén – a művelődési központ épületében – nincs gázszolgáltatás. A „takarékoskodás” ott is hatékony volt, egész nyáron egyetlen köbméternyit sem fogyasztottak, s számlát sem fizettek – ugyanis hónapokkal ezelőtt a szolgáltató leszerelte a gázórát. Érdeklődésünkre Molnár Ákos ügyvezető megerősítette az értesülésünket, de hozzátette, hogy még jó az idő, így nem is hiányzik a fűtés. Arra a kérdésünkre, hogy mikorra várható a számla kifizetése, azt válaszolta, hogy rövid időn belül kifizetik a tartozást. Persze ha mégsem tudnak fizetni, marad ez is az új önkormányzati vezetés feladata, hiszen egy közművelődési intézmény nem vághat neki fűtés nélkül a hideg időszaknak. A városellátóhoz hasonlóan egyébként e nonprofit cég esetében is nyitott kérdés, hogy a vezető saját maga döntött az effajta adósságcsapdába menekülésről, avagy úgy táncolt, ahogyan a Kossuth téren fütyültek.

Az átadás-átvétel kezdete után olvasóink körében az egyik legnagyobb érdeklődést a polgármesteri hivatalból a választási hétvégén eltűnt számítógépes adathordozók ügye váltotta ki. Immár tény, hogy az új polgármester bejelentést tett a rendőrségen, így – információink szerint – a megyei főkapitányság már vizsgálja, miként alakult ama pár napon a merevlemezek sorsa.

Szerkesztőségünk információ szerint a városháza informatikusa, ifjabb Fekete Gábor utasításra vette ki a két személyi számítógépből a merevlemezt, majd azokat letette az egyik akkori városvezető asztalára. A hivatali alkalmazott e tevékenységről feljegyzést készített, melyet a polgármester a szignójával ellátott.

Úgy tudjuk, a merevlemezek a választást követően, hétfő délután már visszakerültek az épületbe. Kérdéses, hogy az ominózus időszakban eltűnt-e bármi is az adathordozókról. Ha az adathordozók sértetlenek, abban az esetben is kérdéses, hogy egyáltalán miért és hová vitték azokat, továbbá azokról kik és hol, pontosan milyen személyes információkat menthettek le, s jogosulatlanul hozzájuthatott-e bárki titkosan kezelendő adatokhoz.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés