2024. március 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Auguszta nevű olvasóinkat.  Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fürdő – A polgármester elismerte, hogy hiányzik 170 millió forint, s kivitelező sincs

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Október 11.

Az október 7-én tartott fürdőfejlesztési projektindító ünnepségen Kőrösi Tibor polgármester elismerte, hogy a nettó egymilliárd forint főösszegű beruházás önrészéből még mindig hiányzik százhetvenmillió forint. A még 2012-ben megnyert ötszázmillió forint uniós támogatás mellett csak a tavaly decemberben a kormánytól kapott háromszázmillió forint, továbbá egy kiegészítő pályázaton szerzett harmincmillió forint áll – állítólag – rendelkezésre. A szükséges teljes önrész azonban ötszázmillió forint, s bár a beruházást kevesebb megléte esetén is el lehet indítani, azonban nem lehet lezárni. Hiányos önrész miatt Brüsszel a teljes uniós támogatást visszakövetelheti. Az új önkormányzati vezetésnek a százhetvenmillió forint mellett a kétszázhetvenmillió forint általános forgalmi adót is heteken belül elő kell teremtenie, továbbá meg kell kötnie a kivitelezői szerződés, mert a leköszönő városvezetés még addig sem jutott el.

Az ünnepi beszédében Kőrösi Tibor erőteljesen hangsúlyozta, hogy a pénz jelentős része már rendelkezésre áll, ami kétségtelenül jobban hangzott, mintha azt mondta volna, hogy egy csomó pénz még hiányzik, s fogalma sincs, hogy azt honnan teremtik elő. Mint az alábbi videófelvételen is látható és hallható, Kőrösi Tibor elismerte, hogy az egymilliárdos nettó főösszegű beruházás költségeinek csak a nyolcvanhárom százaléka áll rendelkezésre. Ez annyit jelent, hogy a brüsszeli számlán lévő ötszázmillió forint mellett az önkormányzat rendelkezik háromszázmillió forint elkülönített összeggel (úgy tudjuk, azt egy Takarékbanknál nyitott számlán tartják), melyet tavaly december 17-én biztonságos működésre szánt költségvetési támogatásként biztosított az állam. Mindehhez valami oknál fogva még hozzászámolnak egy harmincmillió forintos összeget, amit állítólag egy pályázati forrásokat kiegészítő pályázaton szereztek. Természetesen a polgármester az ünnepségen arról nem szólt, hogy hol a tizenhét százalékot kitevő összeg, ami épp’ százhetvenmillió forint. Azt sem említette, miből óhajtják kifizetni a megelőlegezendő ÁFA összegét, ami további kétszázhetvenmillió forint. Viszont egyértelműen kijelentette, hogy „a kivitelezői szerződés megkötése előtt állunk”, vagyis elismerte, hogy még mindig nem tudták megkötni a szerződést a közbeszerzési pályázaton nyertes céggel.

A leköszönő csongrádi városvezetést feltűnően elkerülik a kormánykörök. A miniszterelnök keddi Csongrád megyei körútján kikerülte Csongrádot, pedig Orbán Viktort még Lázár János miniszter is elkísérte, de ő sem ejtette útba a megye névadó városát. Másfelé kerültek, holott a Pap Gabriella „fürdőfejlesztési alpolgármester” által irányított érdekközösség tagjai épp kedd délelőttre időzítették a fürdőprojektet indító teátrális ünnepséget.

A csongrádi városvezetők – Bozó Zoltán szentesi fideszes polgármesterjelölttel ellentétben – Makón és Szegeden sem találkoz(hat)tak a miniszterelnökkel.

Mint az alábbi videón látható, a héten Kövér László is erre járt. A házelnök azonban – Békéscsabáról útban Budapestre – csak Szentesen állt meg, ahol utcafórumot tartott, de a csongrádi pártkatonákat oda sem hívták meg.

A szentesi fórum után Kövér László a 451-es számú főút csongrádi elkerülő szakaszát igénybe véve, a város mellett megállás nélkül elhaladva tért vissza a fővárosba.

Az új csongrádi önkormányzati vezetésnek – egy jelenlegitől jelentősen különböző összetétel esetén is – vélhetően komoly esélye lesz a fejlesztésekre, sőt, az „elkuszkurált” ügyek gyors és hatékony rendbe tételére. Attól eltekintve, hogy a háttérben (a Pap-Kőrösi-Gyovai triótól függetlenül) milyen érdemi egyeztetések zajlottak, szinte bizonyos, hogy a kormány a helyhatósági választások után sem politikai erőket nézve, hanem a konkrét megvalósítandó célokat figyelembe véve dönt a támogatások odaítéléséről. Erről egyébként a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János beszélt nyíltan az ATV október 5-i Szabad szemmel című műsorában:

Forrás: ATV Zrt.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés