2024. április 20., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Tivadar nevű olvasóinkat.  Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kampánycélokat szolgált a fürdőbezárás

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Október 16.

Legalább október 27-ig működhetett volna a helyi gyógy- és strandfürdő, s ezzel vélhetően teljesen tisztában volt Pap Gabriella leköszönő „fürdőfejlesztési alpolgármester”, valamint a szintén távozó Kőrösi Tibor polgármester is, de úgy gondolhatták, hogy a látványos bezárás és ásogatás miatt begyűjtik a megvezethető csongrádi választópolgárok szavazatait. Tették ezt annak ellenére, hogy a közbeszerzési eljárás még le sem zárult. Mint a hétfőn megkezdődött önkormányzati átadás-átvétel során bebizonyosodott: leghamarabb e héten csütörtökön, vagy pénteken érkezik meg az eljárás ellenőrzését véleményező állásfoglalás. Amennyiben az illetékes hivatal szabályosnak ítéli a lefolytatott eljárást, tíznapos moratórium következik, amely során a nyertes cég még mindig nem tekinthető kivitelezőnek, ugyanis a vesztes ezen időszakban megtámadhatja az eredményt. A közbeszerzési eljárás során hozott döntés nyomán leghamarabb október 27-én kerülhet a nyertes fővállalkozó helyzetbe, vagyis a területre akár fel is vonulhat. De ez még mindig csak lehetőség. A nyertes cég döntésén múlik majd, hogy azonnal, vagy csak akár napokkal, hetekkel később kezdi meg a kivitelezést. A fürdőt addig – párnapos műszeres, s nem ásóval-lapáttal végzett – közműfeltárási munkák idejére kellett volna bezárni. A létesítményt azonban a szeptemberi kampányfinisben feláldozták a politika oltárán.

A közbeszerzési eljárás során hozott döntés jogerőssé válásáig ugyan még működtetői döntéssel is újranyitható lenne a fürdő, ám ezt a lépést – az új önkormányzat megalakulásának jogi procedúrái mellett – számos okból valószínűleg már nem lehet ésszerűen megtenni. Szerkesztőségünk információi szerint alapvetően nem az ÁNTSZ által – az újranyitás kapcsán – kiadandó engedélyek okoznák a legnagyobb gondot. A kapkodva, a szükséges időpont előtt épp egy hónappal bezárt létesítményhez ugyanis számos más hatóságtól is engedélyt kellene kérni. Úgy tudjuk, mindennek ellenére a részleges, időszaki üzemeltetés lehetőségét még vizsgálják, de döntés legfeljebb csak a beruházást elnyerő cég illetékes vezetőinek bevonásával születhet.

A teátrális fürdőbezárás mellett más visszásság is beárnyékolja a projektet. A fürdőprojekt terhére ugyanis elszámoltak három nagyméretű, kétoldalas hirdetőtáblát. Az augusztus végén kihelyezett méregdrága reklámhordozókat egyszer már átfestették, mert több nyelven hibásan írták az egyszerű szöveget, ám a javítást is csak hibákkal sikerült elvégeztetni.

A leendő, harmadik javításnak a tábla mindkét oldalát érintenie kell, ugyanis – meglehetősen nehezen megmagyarázható módon – valaki úgy gondolta, hogy azokra Kőrösi Tibor fotóját, nevét és polgármesteri titulusát is rá kell biggyeszteni. Információink szerint az új polgármester nem kíván hasonlóképpen szerepelni, hiszen az nem csak visszatetsző, hanem nagy valószínűséggel szabálytalan is. Így egyszerűnek tűnhet az átalakítás, ám mégsem ennyire tiszta a helyzet.

Egyelőre ugyanis vizsgálják, hogy az uniós projektek esetében kötelező ilyesfajta hirdetőtáblák kihelyezésének szabályait a felületek tervezésekor mennyiben tartották be. Ha bebizonyosodik, hogy az összes táblát teljesen át kell alakítani, a projekt terhére el sem számolható összes többletköltség – ami így az önkormányzat költségvetését terheli majd – meghaladhatja az ötmillió forintot.

A Jobbik helyi elnöke, Laczkó Zsolt már augusztus végén bejelentette: a választások után mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ilyesfajta pénzszórások felelőseit megtalálják. Leszögezte: azon túl, hogy kezdeményezik a felelőtlen döntéshozók büntetőjogi felelősségre vonását, megtéríttetik velük a károkat is. A választóktól Laczkó Zsolt és a Jobbik az október 12-i választáson felhatalmazást kapott, így az október 22-i alakuló testületi ülés után a téma minden bizonnyal rövid időn belül napirendre kerül.

Addig viszont Kőrösi Tibor Csongrád két végén még "polgármesterként" mosolyog a városba érkezőkre.

Fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés