2024. május 05., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Györgyi nevű olvasóinkat.  Holnap Ivett és Frida napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jobbik – Rátaláltak Kőrösi rejtett pénzforrására?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Október 11.

Tagadja Kőrösi Tibor, hogy részesült volna abból a 7 millió 225 ezer forintból, amelyet az ez évi költségvetési rendeletben elrejtve szerepeltetnek. A Jobbik ifjúsági tagozatának csongrádi tagjai a héten figyeltek fel az egyik táblázatban pár hiányzó sorra, melyeket néhány ügyes trükkel sikerült egytől-egyig megjeleníteniük. A Jobbik helyi elnöke szerint akkor derült ki számukra, hogy igazak lehetnek a városházáról kiszivárgott, jelentős összegű jutalomosztásokról szóló hírek. Miután Laczkó Zsolt pénteken a személyes közösségi oldalán közzétette az információkat, a polgármester az internetes blogjában részletesen magyarázva tagadta, hogy magának is kiutalt volna az összegből. Kőrösi Tibor ugyanakkor azt elismerte, hogy a bő hétmillió forint a hivatali dolgozók többletjuttatására fordítható pénzösszeg. A Jobbik helyi elnöke szerkesztőségünk érdeklődésére szombaton közölte: ha vasárnap kellő mértékű bizalmat kapnak a választóktól, minden ilyen rejtett pénzkezelési ügyletet nyilvánosságra hoznak. Hozzátette: ha bebizonyosodik a jogosulatlan pénzszórás ténye, a felelősségre vonások mellett minden esetben kezdeményezik a kiutalt összegek visszafizettetését is.

A Jobbik helyi szervezetének elnöke, Laczkó Zsolt péntek délután az internetes közösségi oldalán tett közzé információkat a csongrádi önkormányzat költségvetési rendeletében talált rejtett adatokról. Az itt elérhető közlemény szerint a költségvetési rendelet innen letölthető mellékletében található egyik táblázatban ugyanis elrejtettek néhány sort. A polgármesteri feladatokra biztosított keretben, a „céljuttatás és projektprémium” címen például bő hétmillió forint szerepel.

A Jobbik közleménye:

„Rátaláltunk Kőrösi Tibor rejtett közpénzszórásának a forrására!

A csongrádi önkormányzat idei költségvetési rendeletében elrejtettek néhány adatot, ami csak kód ismeretében látható. Sikerült megnyitnunk a táblázat titkos részét, ahol „céljuttatások, projektprémiumok” megjelöléssel elkülönített 7 millió 225 ezer forintot találtunk. Ezt a pénzt szórhatta idén szabadon Kőrösi Tibor.

Nem gondoljuk, hogy a polgármester az összes pénzt saját magának utalta ki. De egyre gyanúsabb, hogy igazak a városházáról kiszivárgott, jutalomosztásról szóló hírek. Ebből a pénzből ugyanis bőven juthatott a Fideszhez hű munkatársak több százezer forintos jutalmazására.

A Jobbik a választások után azonnal ellenőrzi a pénz sorsát, és ha már szétosztották, eljárásokat indítunk a kiutalt pénzösszegek visszaszerzése érdekében!”

Mint az alábbi összehasonlító képen is látható, a felfedett információkat is tartalmazó táblázat felső része jelentősen különbözik a rejtett adatokat tartalmazótól:


Nagyításhoz kattintson a képre!

A Jobbik közleményére Kőrösi Tibor az internetes naplójában péntek éjjel a Bármi áron? című bejegyzésével reagált:

„Én tartom magam a választók tárgyilagos tájékoztatásához, az igazság bemutatásához. Sajnos van, aki nem így dolgozik, hazugságokkal próbálják a másikat besározni.

Íme, egy remek példa a sok közül. ,, Jóakaróim” interneten terjedő kérdése: „Mire vett fel Kőrösi Tibor 7,225 millió Ft prémiumot?”

Természetesen semmire! Az eltelt 4 évben egyetlen fillért sem vettem fel se prémiumként, sem egyéb jogcímen többletjuttatásként. Kizárólag a havi illetményemet veszem fel, ezen kívül semmit, egyetlen fillért sem vittem haza.

Nem is tehettem, mert azt a képviselőtestületnek kellett volna megszavaznia. Tudjuk jól, hogy egyszer sem tett ilyet a testület. Persze ezt az is tudja, aki a rágalmakat terjeszti. Nem volt se prémium, se egyéb álcázott kifizetés.

Azt is tudja, hogy az általa „bizonyítékként” bemutatott dokumentumban nem a polgármester juttatása, hanem az önkormányzat dolgozóinak, átvett feladatok elvégzéséért járó bére szerepel. Tehát abból (sem) kaptam egyetlen forintot sem, de még csak nem is dönthetek róla!

Hazugság tehát ez a történet a prémiumról, kitalált mese.”

Az ominózus költségvetési rendeleti részt szerkesztőségünk munkatársai is megvizsgálták. A szabadon letölthető táblázat szombaton kódolást nem tartalmazott, ám kétségtelen tény, hogy a költségvetést készítők a táblázatkezelő program elrejtő funkcióját valóban alkalmazták. A költségvetési kiadásokat tartalmazó táblázatban a „felfedő-funkcióval” a hiányzó sorok megjeleníthetők. Ám aki nem rendelkezik megfelelő táblázatkezelői programhasználati ismeretekkel, illetve a költségvetési rendeletek áttekintéséhez nincs megfelelő gyakorlata, az elrejtett információkara – jó eséllyel – soha nem lel rá.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés