2024. május 05., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Györgyi nevű olvasóinkat.  Holnap Ivett és Frida napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szalagozás – Utcafronti mutatványokkal folytatódott a fürdőrenoválási szappanopera

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Október 6.

Miután megírtuk, hogy a fürdő külső medencéinek bezárása után egy héten át szinte semmilyen munkát nem végeztek a létesítmény területén, hétfő reggel szalaggal elkordonozták a Dob utca fürdő melletti járdaszakaszát, majd ástak pár gödröt. A szeptember 26-án vásárolt eszközökkel – egyebek mellett a három új lapáttal és három ásóval – felvértezve ugyanis látványosan elkezdték a közterületi közműfeltárást. A színpadias tevékenységnek elsősorban politikai értelme lehet, hiszen a járókelők így láthatták, hogy most már aztán tényleg dolgoznak a fürdő felújításán. A valóság viszont az, hogy a város már a bő tíz évvel ezelőtt elvégzett csatornázás óta rendelkezik részletes közműtérképpel, így a külső ásogatások szinte mind feleslegesek lehettek. Az ingatlanon belül viszont most még senki sem tudja, hogyan és miként helyezkednek el a közművek, de azok megkereséséhez elsőre nem is ásóval és lapáttal érdemes hozzáfogni. Akár Hollywood is megirigyelheti a szappanopera folytatását, ami majd kedden következik, hiszen nagy dirrel és durral projektnyitón mondják el, hogy de most már aztán tényleg indul a felújítás. Arról persze nem lesz szó, hogy az alapvető engedélyeken és terveken kívül az építkezés biztonságos befejezéséhez még mindig hiányzik „potom” közel félmilliárd forint.

Szombat este közöltük a teátrális fürdőfejlesztéssel foglalkozó cikkünkben, hogy – információink szerint – teljesen feleslegesen zárták be a létesítmény udvari medencéit már szeptember 28-án, mert a beruházás csak hosszú hetek múlva, nagy valószínűséggel talán novemberben kezdődhet meg. Mivel még azt sem lehet tudni, a majdan kihirdetendő fővállalkozó leendő alvállalkozói miként, s milyen – esetleges – részleges működtetési feltételekkel kívánják végezni a munkákat, a szemfényvesztés vélhetően jórészt az egyre kapkodóbban kampányoló leköszönő városvezetők érdekeit szolgálja.

A brazil szappanoperák alapszintű forgatókönyveit alulmúló ötlettelenséggel szervezett kamukampány részévé tett fürdőfejlesztés egyik mutatványaként hétfő reggel gyorsan körbekerítették a Dob utcai épület előtti területeket. A gyanútlan szemlélő azt hiheti, ez már jelzi, hogy megkezdték az épületet is érintő teljes felújítást. A valóság viszont az, hogy csupán a közterületen, a főbejárat környékén ástak egy-két lyukat. Mivel az önkormányzatnak a kilencvenes évek végén kiépíttetett új szennyvízcsatorna-rendszer tervezése során készíttetnie kellett pontos közterületi közműtérképet, az ásogatások helyett csak annyit kellett volna tenni, hogy a meglévő térkép alapján kijelölik a közművek vonalát. Sokkal inkább gondot jelent, hogy a fürdő területén, a mélyben futó különféle közművek elhelyezkedéséről szinte semmilyen dokumentum nem áll rendelkezésre, ezért ha nem csupán parasztvakító tevékenységet akartak volna bemutatni, hétfőn is elsősorban belül végezték volna a feltárásokat. Csakhogy, azokhoz a feladatokhoz elegendő lenne megbízni egy hozzáértő, felkészült vállalkozást, amely pillanatok alatt műszerekkel elkészítené a közműtérképet. Ama tevékenység persze nem lenne látványos, nem tartana hetekig, éppen ezért nem is lehetne vele hatásosan kiegészíteni egy kamukampányt.

A színpadias fürdőfejlesztés folytatásaként kedden nagy csinnadrattával projektindítót tartanak. Az ünnepség helyszíne a Magyar Király-díszterem lesz. Úgy tudjuk, a fürdő területét a meghívottak sem nézhetik meg, mondván, ott már javában zajlanak a munkák – holott talán épp azért nem mehet oda senki, mert szinte semmilyen értelmes építőipari tevékenységet nem végeznek, mert még nem is végezhetnek.

A projektindító érdekessége, hogy a kiküldött míves meghívó elkészítésénél legalább annyira nem vették figyelembe a támogatott projektek PR-megjelenítési szabályait, mint a város széleire kihelyezett hatalmas, a polgármester arcképével díszített tábláknál. Persze ez nem jelenthet gondot, hiszen az arculati kézikönyv előírásaival ellentétes megjelenítéseket lehet még javítani, természetesen saját költségen – a többletköltségeket meg már úgyis csak október 12-e után, az új önkormányzati vezetésnek kell kifizetnie.

A fürdő körüli szemfényvesztési kísérleteket teljesen felháborítónak tartja Molnár József, a város Pro Urbe – Csongrád kitüntetéssel is elismert volt első számú vezetője. A szakmai karrierjét az egykori „vízmű” vezetőjeként még a hetvenes években kezdett mérnök az elmúlt héten bebocsátást kért a fürdő bezárt területére. A tapasztalatairól szólva szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta: be kellene látni, hogy ami pár évvel ezelőtt fürdőfejlesztés címén elindult, az csupán egy félmegoldás. Szerinte nagy kérdés, mi lesz azokkal a medencékkel (mint például az 50 méteressel), amelyeket mihamarabb teljesen el kellene bontani, holott a mostani projektben a toldozgatásukra fordítanak rengeteg pénzt. Mint mondta, hosszú távon kellene gondoskodni a városban a sportolási lehetőség megteremtéséről – akár például egy másik helyen megépítendő vízisport-létesítmény révén.

A volt polgármester hangsúlyozta: ami a fürdővel kampányolást illeti, az nem csak nevetséges, de veszélyes is. Szerinte kétséges, milyen lehet az a szakértői csapat – ha egyáltalán létezik –, amelyik tagjai felelősen vállalják, hogy a kivitelezést megelőző, s az azt követő időszakban minden szakszerűen zajlik. Molnár Józsefben kétségeket ébresztett, hogy a földalatti közműveket ásóval és lapáttal keresgélik, amikor a ma már könnyedén elérhető műszerek minden adatot igen gyorsan és pontosan megadnának. Szerinte ez a most zajló tevékenység nem más, mint egy színpadias tevékenység, amellyel bizonyítani akarják, hogy a beruházás megkezdődött. Mindehhez hozzátette: a városvezetői tevékenysége idején is felmerült a fürdőfejlesztési elképzelés, mégpedig – akkori áron – mintegy hárommilliárd forintért, szakaszos megvalósíthatóság mellett. Az akkori önkormányzati képviselő-testület viszont – pénzügyi meggondolásból – leszavazta az előterjesztést. Hozzátette: fájó volt a döntés, de be kellett látni, hogy akkor még nem álltak rendelkezésre olyan mérvű uniós támogatások, mint amilyeneket most igénybe lehet venni.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés