2024. május 05., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Györgyi nevű olvasóinkat.  Holnap Ivett és Frida napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kamuduma – Szúnyoggyérítés helyett tanácsok

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Október 3.

A jelenlegi városvezetés fürdőfejlesztési kamukampánya, a választás előtt harminc napos fizetési határidővel megnyitott „ingyenbolt”, s a szeptemberi kampányfűnyírás után jöhetett volna egy kampányszerű szúnyoggyérítés is, de az – olybá tűnik – mégis jórészt elmarad. Jóllehet, Csongrád szomszédságában, a szeptember közepi esőzések által jelentősen sújtott Szentesen, s a hasonló mérvű csapadékot kapott Felgyőn is döntöttek a települési önkormányzat illetékes vezetői a légi szúnyoggyérítés megrendeléséről. A Szentes mellett a legtöbb belvizes területtel, vagyis óriási őszi szúnyogtenyészettel rendelkező megyei névadó városban viszont egy csütörtök esti földi füstködös gyérítés után immár csak jó tanácsokkal látják el a szúnyograjoktól szenvedőket. A városellátó intézmény vezetőjétől a szúnyoginvázió kezelésére kapott választ szerkesztőségünk első blikkre viccnek vélte, ám rövidesen kiderült, hogy az első olvasásra hihetetlennek tűnő javaslatokat Hajdú László legalább annyira komolyan gondolta, mint amennyire a vérszívó rovarok célkeresztjükbe veszik a számukra kellő étkezést biztosító melegvérű élőlényeket.

A csongrádi szúnyoggyérítésre – annak ellenére, hogy vélhetően lett volna a városvezetés társadalmi megítélését még kedvezően befolyásoló hatása – jelenleg nincs esély. A városszélre kihelyezett, a fürdőfejlesztési kamukampány részeként készített reklámtáblák költségének töredékéből kifizethető, a teljes kül- és belterületet érintő légi és földi együttes alkalmi szúnyoggyérítés helyett a Csongrádi Városellátó Intézmény vezetője egyelőre jó tanácsokkal látja el a helybélieket.

Mivel a szeptember 13-i hétvégével érkezett hidegfront jelentős esőzést okozott, s a Dél-Alföldön Szentesen és Csongrádon hullott a legtöbb csapadék, majd a hőmérsékleti értékek kedvezően alakultak, a szúnyogok eredménnyel szaporodtak. A két járás területén, immár nappal is szúnyogfelhőkbe ütközhet a gyanútlanul szabadba merészkedő ember, ám a kellemetlen és vérmes vérszívók az állatállományt sem kímélik.

A Szentesi Gyors péntek délutáni tudósítása szerint a Szentesi Városellátó Nonprofit Kft. már péntek estére megrendelte a város területére a légi beavatkozást: 17 órakor légi kémiai, és földi melegködös kémiai szúnyogirtást tartottak. A közlemény szerint „A felhasznált vegyszer (K-othrin ULV, Mosquitox 1 ULV, Aqua K-Othrin ULV) emberre és melegvérű állatokra teljesen ártalmatlan.”

Csongrádon a városellátó köztevékenységet 2010-ben nagyszabású intézményi formába álmodták. Az olvasóink szerint is immár elviselhetetlenné vált szúnyoginvázió miatt pénteken e-mailben kerestük meg a mamutbirodalom élére 2011-ben kinevezett intézményvezetőt. Hajdú Lászlót megkértük, válaszoljon a következő kérdéseinkre:

Csongrád kül- és belterületén ezen a héten, vagy a következő héten várható-e szervezett, tervezett szúnyoggyérítés?

Tervezi-e az intézmény 2014-ben Csongrád bel- és külterületére bármiféle szúnyoggyérítés megrendelését?

Hajdú Lászlótól az alábbi választ kaptuk:

„A különleges időjárási helyzetre, és hirtelen jött szúnyoginvázióra tekintettel, a tegnapi napon földi szúnyoggyérítést rendeltem meg. Ennek eredményességétől tesszük függővé, hogy további szúnyoggyérítést megrendelek-e.

A légi szúnyoggyérítés kapcsán fontolóra kell vennünk a méhészek érdekeit, és azt, hogy az esti permetezés valóban hatásos-e.

Kérem a lakosságot, hogy egyéni védekezési módszerekkel segítsék elviselhetővé tenni a szúnyogtámadásokat (mécses, füstölő, spray). Köszönöm.”

Mint az alábbi fotón is látható, Szentesen péntek délután elvégezték a légi szúnyoggyérítést.

Fotó: Szentesi Gyors / Kárpáti Lajos

A csongrádi szúnyoggyérítés egyik korábbi emléke még a nyárra datálható. Kollégánk az alábbi fotóján egy idei, de még júliusi repülőgépes szórást örökített meg.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés