2024. március 19., kedd.       Köszöntjük névnapjukon József és Bánk nevű olvasóinkat.  Holnap Klaudia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Forradalmi konferencia a Csemegiben

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. November 27.

A Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ olvasótermében december 4-én történelmi konferenciát tartanak, melyen az 1956-os forradalom megyei eseményei kerülnek előtérbe. A konferencia a szervezők és az előadók tervei szerint egy hosszabb vállalkozás kiindulópontja lesz. Az első esemény előadói között lesz Botos József is, aki a forradalom csongrádi eseményeinek egyik legaktívabb résztvevője volt.

A kezdeményezők elképzelései szerint a többrészes programsorozat keretében a megye történetét kutató történészek megvilágítják az érdeklődők számára a második világháború utáni Csongrád megyei, máig ismeretlen eseményeket.

A rendezvény előadói szakmai kompetenciával bíró, komoly kutatási tapasztalatokkal rendelkező személyek, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc valamennyi dimenzióját megpróbálják átfogni. Mindezt azonban az előadásaik során nem elvont elméleti keretben teszik, ugyanis a fennmaradt iratanyag és emlékezetstruktúrák elemzésén, a megye településeinek történésein, valamint a forradalmat megélt személyek sorsának bemutatásán keresztül a laikusok számára is élvezhető módon tárják fel az eseményeket.


A plakát a képre kattintva nagyítva is megtekinthető.

A december 4-i, hagyományteremtő céllal szervezett első rendezvény előadója lesz – többek között – Botos Katalin közgazdászprofesszor és férje, a forradalom egykori csongrádi résztvevője, Botos József, valamint Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja, aki a vidéki sortüzekről tart előadást.

A rendezvényen a részvétel díjtalan, előzetes regisztráció sem szükséges. A program minden korosztály számára nyitott, így a diákokat éppúgy várják, mint a forradalmi események egykori résztvevőit.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés