2024. április 19., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Emma nevű olvasóinkat.  Holnap Tivadar napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Döccenők az új szelektív hulladékgyűjtésben

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. December 10.

A törvényi előírásoknak megfelelően a kommunális hulladékszállítást végző szolgáltató Csongrád kertvárosi területein bevezette a „kétkukás rendszert”. A kötelezően előírt szelektív hulladékgyűjtés új módozatában ugyanis az újrahasznosítható anyagokat külön gyűjtőedénybe kell rakni, s azokat csak elkülönített rendszer alkalmazásával lehet szállítani. Csongrád esetében ez annyit jelent, hogy november 17-e óta kéthetente külön gyűjtőjárat halad végig a kertvárosi utcákban, amely csak a sárgafedelű kukák tartalmát üríti. Ezen új gyűjtőedényekhez a kötelező közszolgáltatási szerződéssel rendelkező magánszemélyek és cégek juthatnak hozzá díjtalanul a Csongrádi Víz és Kommunális Szolgáltató Kft. Bercsényi utcai telephelyén. Az új gyűjtőedények nagyok és masszívak, ezért a hazavitelük sokaknak gondot okozott. A problémákat tapasztalva a cégnél bevezették az igény szerinti díjtalan kiszállítást. Akik munkanapokon (munkaidőben) felhívják a 0630/646-56-81-es telefonszámot, részükre egy előre egyeztetett időpontban díjtalanul házhoz szállítják az új gyűjtőedényt. A szolgáltató a Bercsényi utca 39. szám alatt mindemellett december 13-án, szombaton rendkívüli ügyfélfogadást is tart: 8 és 14 óra között mindazok átvehetik az új kukájukat, akik a hétköznapi elfoglaltságaik miatt ezt eddig nem tudták megtenni.

Mint a cég ügyvezetőjétől, Puskás Jenőtől megtudtuk, az új szelektív gyűjtés lényege, hogy minden második héten – a szerződés szerinti, korábban megadott szállítási napon – duplán járják végig az utcákat. Az egyik jármű személyzete csak azokat az új edényeket üríti, melyekbe újrahasznosítható hulladékot kell dobni. Fontos, hogy már kizárólag csak a sárgafedeles kukába kerülhet üveg, műanyag, papír, valamint fém. Mivel az újrahasznosítást megelőzően a hulladékválogatóban gépi és részben kézi erővel válogatják a hulladékot, a továbbszállítás előtt pedig tömörítik és bálázzák is, erősen szennyezett anyagok nem használhatók fel. Emiatt a sárgafedelű gyűjtőedényekbe a műanyag és a fém hulladék – mint például az üdítős flakon, a konzerves doboz, de még a tejfölös pohár is – csak kiöblítve kerülhet.

A „régi” gyűjtőedényeket minden héten ürítik. A sárgafedelűeket azonban csak kétheti rendszerességgel, vagyis a következő időszakban a december 15 és 19, a december 29 és január 2, a január 12 és 16, valamint a 26 és 30 között esedékes szállítási napokon kell azokat reggel 6 órára kirakni a kapubejárók elé. Előfordulhat, hogy az egyik edényt már kiürítették, de a másik ürítésére csak órák múlva kerül sor, ami abból adódhat, hogy a két gyűjtőjárat egymástól függetlenül, az igények szerinti leggyorsabb módon végzi a tevékenységét. Ha a gyűjtéssel kapcsolatban bárki problémát tapasztalt, a szolgáltató kéri, hogy azt az ügyfeleik munkaidőben jelezzék a 0663/483-956-os telefonszámon, vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.

A szolgáltatóhoz érkezett lakossági jelzések szerint decemberben is sokan igényt tartanak zöldhulladék szállításra, emiatt a kft. december 19-én rendkívüli „zöldjáratot” indít, amely az egész város területéről összegyűjti a kihelyezett zöldhulladékot. Fontos, hogy a gallyakat, ágakat mintegy nyolcvan centiméteres kévékbe kötve, míg az egyéb komposztálható növényi részeket átlátszó műanyag zsákokba töltve kell a kapubejárók elé kihelyezni. A „zöldjárat” továbbra is csak a tisztán növényi hulladékot szállítja el. A zöldhulladékként kihelyezett kevert hulladékot, vagy a szelektív gyűjtőedényekbe helyezett nem megfelelő hulladékot a gyűjtés során hátrahagyják. A hetente gyűjtött, újrahasznosításra alkalmatlan hulladékba kevert műanyag, üveg, fém és papír esetén a szolgáltató a későbbiekben szankciókat alkalmazhat.

A korábban kialakított hulladékgyűjtő szigetek továbbra is megmaradnak, de az elképzelések szerint azok egy részét a későbbiekben áttelepítik azon társasházas körzetekbe, ahol technológiai okok miatt a házi szelektív gyűjtést még nem lehetett bevezetni. A gyűjtőszigeteknél továbbra is marad a háromféle konténer, melyekbe változatlanul a korábbi rendszer szerint kell bedobni az újrahasznosítható szemetet. Mint az ügyvezetőtől megtudtuk, ennek a betartása annál is inkább fontos, mert e speciális konténerekből továbbra is külön járművekkel szállítják el a műanyag- és fém, a papír, illetve az üveghulladékot.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés