2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fürdő – Legújabb ígéret: augusztus vége

Hírek - Közélet

CSONGRÁD, SZENTES - 2014. Június 21.

Ha a rendszerváltás utáni városvezetők a kilencvenes években legalább Luca széke módjára megkezdték volna a helyi gyógy- és strandfürdő felújítását, a munkának már biztosan lenne valami látszata. A csongrádi politikai „elit” bő két évtizeden keresztül azonban szinte csak arra volt képes, hogy ígéretekkel halmozza el a választókat. A magát jobboldalinak nevező jelenlegi képviselő-testületi többség legújabb ígérete szerint augusztus végén kezdik el a fürdőben a felújítási munkákat. Ez az állítás a korábbi parasztvakításoktól annyiban különbözik, hogy egy tyúklépéssel mégiscsak sikerült már előbbre jutniuk. Az eredményről a polgármester – jó szokásához híven – az internetes naplójában számolt be. Kőrösi Tibor eheti figyelemre méltó karcolata szerint a bökényi termálkúttól a fürdőhöz felvezetett termálvizet a szakhatóságok gyógyvízként ismerték el.

A gyógyvízzé nyilvánítástól persze még nem lesz egy gyógyfürdő hirtelen sikeres, sőt, még e bejelentéstől is csak a választási propaganda szépül meg. Tagadhatatlan, hogy a rendszerváltás előtti évtizedekben a régió fürdőközpontjaként ismert Csongrád immár évtizedes lemaradással küzd. A jó ideje hangoztatott, egymilliárd forintba kerülő tervezett fejlesztés ráadásul csak a gyógyászati részleg megújítását, továbbá a külső (nem sportcélú) területek, s medencék átépítését, valamint a kiszolgáló részleg modernizációját célozza. Mindeközben a Tisza túlpartján, Szentesen elkészült egy vadonatúj sportuszoda, s már a fedett wellness-részleg építésén, továbbá a régi sportmedence teljes felújításán dolgoznak.

Az új fedett sportuszodáról a Szentesi Mozaik további fotóit ide kattintva (a felugró ablakban) lehet megtekinteni.

Szentesen az elmúlt héten elkezdődött az új uszoda műszaki átadás-átvétele. Bő egymilliárd forintból egy nemzetközi elvárásoknak is megfelelő ötvenméteres medence épült. Létesítettek egy közel hétszáz fő befogadására alkalmas lelátót is. Mindezt a kor követelményeinek megfelelő csarnoképület teszi az év minden napján jól használhatóvá. A Szentesi Mozaik tudósítása szerint elsőként az úszószövetség hitelesítette a medencét és a kiszolgáló technikát, majd a vízilabda-szövetség mérte meg a berendezett pályát. Az egyik ellenőr – mérés közben – csak ennyit mondott: "Centire pontos! Gratulálok!" Ráadásul – mint április elején megírtuk – a szomszédvár fürdőfejlesztésének ez még csak a kezdete, hiszen a Dél-Alföldi Operatív Programban (DAOP) szintén sikert értek el, így megépülhet egy új, fedett (!) fürdő is. E beruházás során wellness-részleget, valamint szaunákat, szoláriumot, masszázshelyiségeket, jégszobát és sóbarlangot létesítenek, továbbá – külön építményként – egy fedett élményfürdőt is kialakítanak. Mindezen túl a határon átnyúló (HURO) magyar-román kooperációban a Temes megyei Újszentesen egy asztalitenisz csarnokot építenek, a szentesi üdülőközpont területén pedig – többek között – a régi ötvenméteres medencét újítják fel.

A csongrádi fürdőfejlesztés a szentesihez képest sok tekintetben más típusú beruházás lesz. Az összesen minimum egymilliárd forintot felemésztő tervekben szó sincs sportcélú fejlesztésről, a nagymedence komplett felújítását ki is hagyták az elképzelésekből. Mint tavaly januárban megírtuk, a kerekmedence helyére új, négyszázhúsz négyzetméter vízfelületű ülőmedencét építenek, melyben lesz buzgár, pezsgőágy, pezsgőpad és nyakzuhany. A medencék gépészeti rendszerét – modern, pontos műszerek felhasználásával – összehangolt egységgé alakítják. Kiemelt figyelmet kap a fásítás, a füvesítés, a tereprendezés, továbbá a városi védettséget élvező fák megőrzése. A tervek szerint az új főbejárat már az érkezéskor választási lehetőséget nyújt majd a vendégek számára aszerint, hogy a gyógyászati részt, avagy a fürdő egyéb szolgáltatásait kívánják igénybe venni.

A csongrádi tervezett beruházással kapcsolatos legújabb információt a polgármester – a jelenleg regnáló városi „hatalom” leggyorsabb hírközlési eszközében – a saját internetes naplójában tette közzé. Szerda éjjel Kőrösi Tibor a „Csongrádi Gyógyvíz” című bejegyzésében – egyebek mellett – az alábbiakat írta:

„Hosszú és bonyolult orvosi vizsgálatokat kezdeményeztünk a rendelőintézet üzemeltetőjének segítségével, majd következett az eredmények szigorú értékelése.

Ma kaptuk meg az ÁNTSZ-től az engedélyt a „Csongrádi Gyógyvíz” elnevezés használatára a Csongrád B-109 OKK kút vizével kapcsolatban. Ez táplálja a fürdőt, és adja majd a gyógyvizet az új fürdőnek is.

Sikerült az évtizedes lemaradást megszüntetni, és az augusztus végén kezdődő felújításhoz a hivatalosan is elismert magas hőfokú és ásványi anyagokban gazdag gyógyvizet biztosítani.”

Az időpontját tekintve akár már október ötödikére is esélyes soron következő helyhatósági választás előtt alig másfél hónappal belevágni egy, a város gazdasági életét hosszú távon, meghatározóan befolyásoló beruházásba, igencsak vakmerő manővernek tűnik. (Még akkor is, ha egy „viktoriánus eredetű dakota közmondás” átirata szerint a csongrádi fideszes-kisgazda ló sohasem lehet vak, legfeljebb csak vakmerő. – a szerk.) Emlékezetes, hogy Bedő Tamás korábbi polgármester a bő egymilliárdos város-rehabilitációs projekt hibáiba (is) belebukott, pedig a sokrétű fejlesztés során egyetlen komplett létesítményt se vertek szét. Ama iskolaépület viszont, amit a szocialista városvezető második ciklusa végén – egy másik, kisebb volumenű pályázat révén – részlegesen szétszedtek, még a 2010-es tanévkezdésre se hasonlított oktatási intézményre, éppen ezért az utolsó szeget az a projekt ütötte be a városvezető közéleti karrierjének koporsójába.

 

A fürdőfejlesztés az iskolaépület-felújításokhoz, vagy a város-rehabilitációhoz képest hatalmas kockázattal járhat. Az eddigi megnyilatkozásai szerint a városvezetés fideszes többsége e kockázatot szinte mindenáron felvállalja, noha közvetlenül a választás előtt nem túl elegáns lépés kényszerhelyzetet teremteni. Annál is inkább, mert a hatástanulmányok az évekkel ezelőtti gazdasági, társadalmi körülményeket figyelembe véve készültek. Ha egy olyan fürdővel kell majd a következő ciklus idején küzdenie a város – esetlegesen megújuló – leendő vezetésének, amely a kötelezően előírt ötéves működtetés során százmillióktól szabadítja meg az önkormányzatot, kilátástalan gazdasági helyzet is kialakulhat. Ha egyáltalán a végső határidőig, vagyis 2015. június 30-ig befejeződik a beruházás… Félbehagyott projekt esetén ugyanis a fürdőfejlesztés hamarabb is csődbe ránthatja a várost.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés