2022. május 23., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Dezső nevű olvasóinkat.  Holnap Eszter és Eliza napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fürdőtervek – A milliárdos beruházás lényege

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2013. Január 23.

CSONGRÁD – A tervezett egymilliárdos Dob utcai beruházás kapcsán szó sincs látványfürdőről, csúszdaparkról, de még sportuszodáról sem. Az elképzelések szerint egy részleges fürdőfelújítás és –fejlesztés valósul meg, amely során a legnagyobb átalakuláson a főépület esik át, valamint eltűnik a jelenlegi kerekmedence, a helyére ugyanis egy élményelemekkel felvértezett ülőmedencét építenek. A medencekínálat az uszoda belterületén is bővül, mégpedig egy termálvizes medencével, amiben – a remények szerint – már bevizsgált, szakhatóság által engedélyezett gyógyvízben fürdőzhetnek a vendégek. Minderről a tavaly májusban Csongrádra szerződtetett Márton Mária fürdővezető tájékoztatta lapunkat.

A Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft.-nél május 15-e óta menedzseri fizetéssel foglalkoztatott Márton Mária korábban részt vett az algyői fürdő fejlesztésében. Tavaly tavasszal – Pap Gabriella alpolgármester közreműködésével – a leendő fürdőberuházás kapcsán került az önkormányzati tulajdonú csongrádi cég alkalmazásába. A jelenleg két vezetővel működő fürdő „menedzserénél” érdeklődtük, hogy az egymilliárdos beruházás során valójában mi valósul(hat) meg.

Mint kiderült, sem élményfürdőnek, sem wellness-létesítménynek, sem gyógyfürdőnek, de még csak vízi élményparknak és sportuszodának sem lehet majd nevezni az új csongrádi fürdőt. Leginkább mindezek kombinációja révén létesítenek egy szép, sokcélú városi fürdőt, miközben a jelenlegi értékeket is meghagyják. A nagymedencéhez például alig nyúlnak (ezt kérték a vízi sportokkal foglalkozó egyesületek is), de a tervek szerint a felületi hibákat kijavítják, elvégeznek rajta egy tisztasági festést, új korlátokat helyeznek el, s a rajtköveket is kicserélik.

Ha megvalósul a beruházás, a tanmedence teljesen átalakul: féltetős megoldással alakítanak ki egy új oktatómedencét, amely télen is megfelelően használható lesz. A gyermekmedence is új ruhát kap, de a formája, a kétlépcsőssége megmarad, így két korosztály egymástól függetlenül, életkori sajátosságnak megfelelően használhatja majd. Az élményt vízi játékok beépítésével is fokozzák, sőt, a gyermekmedence és a szabadtéri színpad között csúszdákat is elhelyeznek.

Az egymilliárd forintos beruházás során sok mindenre nem telik majd, így például a színpad felújítására is csak egy újabb pályázat révén kerülhet sor, s a sportuszodai rész (benne egy 33-1/3 x 25 méteres szabvány medencével) megépítése is csak később remélhető.

A kerekmedence helyére új, négyszázhúsz négyzetméter vízfelületű ülőmedencét építenek, melyben lesz buzgár, pezsgőágy, pezsgőpad és nyakzuhany.

A medencék gépészeti rendszerét – modern, pontos műszerek felhasználásával – összehangolt egységgé alakítják.

A tervezéskor figyelembe vették a fürdő ligetes adottságait is. Kiemelt figyelmet kap a fásítás, a füvesítés, a tereprendezés, továbbá a városi védettséget övező fák megőrzése.

A tervek szerint az új főbejárat már az érkezéskor választási lehetőséget nyújt majd a vendégek számára aszerint, hogy a gyógyászati részt, avagy a fürdő egyéb szolgáltatásait kívánják igénybe venni.

A gyógyászati- és a pihenőrész, valamint a szaunapark a jelenlegi bejárat és az aula helyére kerül. A beltéri medencét felújítják. Az egyik merülő medencét meghagyják. Építenek egy új termálvizes medencét, amiben akkor már bevizsgált, szakhatóság által engedélyezett gyógyvízben fürdőzhetnek a vendégek.

Az utcafrontra öltözőket és kiszolgáló helyiséget terveztek. A régi, jelenleg ismét rozsdásodó nyári bejárat visszanyeri az eredeti szépségét, s előtte – parkoló helyett – szökőkút lesz. Az elképzelés szerint – kétoldali kiszolgálási lehetőséggel – egy gyorsétterem is itt kap helyet.

Márton Mária hangsúlyozta: a fürdő jelenlegi munkatársainak szakmai képzése folyamatos lesz, s rajtuk kívül további tíz fő foglalkoztatása is várható. Szerinte „ez a terv egy összehangolt csapatmunka eredménye, s egy emberi léptékű, megvalósítható elgondolás, amely a csongrádi turizmus egyik alappillére lehet”. Márton Mária úgy véli, hogy az idegenforgalom terén Csongrád ismét megyei élvonalba kerülhet, ugyanakkor „ez a projekt lehetőséget ad az alvó város ébresztésére is”. A fürdővezető összefogásra kéri a csongrádiakat. Mint mondta, itt az idő, hogy „ismét megmutassuk másnak is azt a természeti csodát, amely körülvesz minket, s újfent híressé, eladhatóvá tegyük azt a vendégszeretetet, amit az itt élők már évekkel ezelőtt már jól megalapoztak”.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés