2024. április 20., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Tivadar nevű olvasóinkat.  Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szomszéd fürdője mindig jobb lesz?

Hírek - Gazdaság

SZENTES, CSONGRÁD - 2014. Április 2.

Kis szerencsével a két szomszédvár párhuzamosan tud jelentős fürdőfejlesztésbe kezdeni, ami akár még kivitelezők közötti kooperációkhoz is vezethet. A Kurca-parti város önkormányzata egyelőre magabiztosan beelőzte a Tisza-parti szomszédját, ugyanis a nemzetközi versenyekre is alkalmas új fedett sportmedencét heteken belül átadják, miközben Csongrádon egy annál kisebbet még csak a távlati tervekben dédelgetnek. Némi szerencsével a csongrádi fürdő gyógyászati- és wellness-részének építése viszont pár hét múlva megkezdődhet, szintúgy, mint a szentesi létesítmény hasonló részlegének az építése. E beruházásokat mindkét helyen a jövő év június 30-ig tejesen be kell fejezni. Ha nem sikerül tartani a tempót, az elnyert több százmillió forintos uniós és állami támogatást Szentesnek és Csongrádnak is vissza kell fizetnie.

A szentesi polgármester, Szirbik Imre szerdán jelentette be, hogy a Kurca-parti városban újabb fürdőfejlesztésre készülnek. A szentesi online hírújságban, a Mozaikban még január végén megjelent információk a szerkesztőségünkhöz is eljutottak, de azokat csak a közösségi oldalunkon, időszakosan osztottuk meg. Olvasóink körében ettől függetlenül folyamatosan terjedt a szentesi fejlesztés híre, miközben Csongrádon – még a legutóbbi önkormányzati képviselő-testületi ülésen is – csak arról tárgyaltak, miként lehet az elnyert félmilliárdos fürdőfejlesztési támogatás lehívásához megfelelő jelzálogfedezetet előteremteni.

Mint márciusban megírtuk, mivel a félmilliárd forintot a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. nyerte, a támogatás igénybe vételéhez a céget tulajdonló önkormányzatnak jelzáloggal kell megterhelnie több forgalomképes ingatlanát. Egyelőre a fürdő értékét becsültetik fel és azt terhelik meg, de ha a lerobbant létesítmény nem nyújt önmagában kellő fedezetet, a vele szemben lévő egykori iskola teljes ingatlanát is jelzáloggal sújtják. Mivel a lapunk által megkérdezett ingatlanforgalmi szakértők szerint a két ingatlan valós piaci összértéke meg sem közelíti a pályázati támogatás összegét, akár más, sokkal jobb minőségű ingatlanokat is terhelni kell majd. Minderről a folyamatról jelenleg csupán annyit lehet hivatalosan tudni, hogy a szükséges szerződések megkötésére a polgármestert felhatalmazta a képviselő-testület tagjainak többsége.

A szentesi polgármester szerdai sajtótájékoztatóján kiderült: a társasági adóból származó (TAO) forrásokból ez év júniusára felépítik a nemzetközi szabványoknak is megfelelő ötvenméteres fedett uszodát. Az új Kurca-parti létesítmény korszerű sportolási körülményeket biztosít majd a versenyzőknek és a hobbisportolóknak. A lelátókon hétszázötven néző számára biztosítanak megfelelő férőhelyet. Szirbik Imre mindehhez hozzátette: a Dél-Alföldi Operatív Programban (DAOP) szintén sikert értek el, így megépülhet egy fedett wellness- és élményfürdő is. Mint mondta, felhúznak egy wellness-részleget, valamint szaunákat, szoláriumot, masszázshelyiségeket, jégszobát és sóbarlangot létesítenek, továbbá – külön építményként – egy fedett élményfürdőt is kialakítanak. Mindezen túl a határon átnyúló (HURO) magyar-román kooperációban a Temes megyei Újszentesen egy asztalitenisz csarnokot építenek, a szentesi üdülőközpont területén pedig – többek között – a meglévő ötvenméteres medencét újítják fel. (A szentesi beruházássor tervrajza alább – a képre kattintva – kinagyítva is megtekinthető.)

Fotó: Szentesi Gyors

Szirbik Imre szerdán azt is bejelentette, hogy egy Csongrádon élő, de Szentesen vállalkozást működtető üzletember a fürdő mellett, a liget területén egy minőségi szálláshelyet szeretne létesíteni. A városvezető a vállalkozó kilétét, valamint a tervezett hotelberuházás léptékét egyelőre nem fedte fel.

A polgármester minderről a Szentes TV szerdai hírműsorában is nyilatkozott. A televízió szerdai híradóját ide kattintva (a felugró ablakban, a televízió portálján) lehet megtekinteni.

A csongrádi fürdőfejlesztésről máig megy egy rosszul összeeszkábált kommunikációs kábítás, így arról sokan csodákat vizionálnak. Tény: az összesen egymilliárd forintot felemésztő tervekben szó sincs sportcélú fejlesztésről, sőt a nagymedence komplett felújítását is kihagyták az elképzelésekből. Mint tavaly januárban megírtuk, a kerekmedence helyére új, négyszázhúsz négyzetméter vízfelületű ülőmedencét építenek, melyben lesz buzgár, pezsgőágy, pezsgőpad és nyakzuhany. A medencék gépészeti rendszerét – modern, pontos műszerek felhasználásával – összehangolt egységgé alakítják. A tervezéskor figyelembe vették a fürdő ligetes adottságait is. Kiemelt figyelmet kap a fásítás, a füvesítés, a tereprendezés, továbbá a városi védettséget övező fák megőrzése. A tervek szerint az új főbejárat már az érkezéskor választási lehetőséget nyújt majd a vendégek számára aszerint, hogy a gyógyászati részt, avagy a fürdő egyéb szolgáltatásait kívánják igénybe venni.

A megújuló csongrádi fürdőben a gyógyászati- és a pihenőrész, valamint a szaunapark a jelenlegi bejárat és az aula helyére kerül. A beltéri medencét felújítják. Az egyik merülő medencét meghagyják. Építenek egy új termálvizes medencét, amiben akkor már várhatóan a szakhatóság által elismert, s engedélyezett gyógyvízben fürdőzhetnek a vendégek. Az utcafrontra öltözőket és kiszolgáló helyiséget terveztek. A régi, jelenleg ismét rozsdásodó nyári bejárat visszanyeri az eredeti szépségét, s előtte – parkoló helyett – szökőkút lesz. Az elképzelés szerint – kétoldali kiszolgálási lehetőséggel – egy gyorsétterem is ott kap helyet. A szabadtéri színpad felújítására viszont csak egy újabb pályázat révén kerülhet sor, s a sportuszodai rész (benne egy 33-1/3 x 25 méteres szabvány medencével) kialakítása is csak más forrásból remélhető.

Az alábbi galériában a szentesi leendő létesítmények látványterveit lehet megtekinteni:

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés