2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fürdő – Jelzáloggal terhelik az ingatlanokat

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Március 19.

A helyi gyógy- és strandfürdő tervezett fejlesztése egyik első lépéseként a következő hetekben félmilliárd forint összértékű jelzálogot jegyeztetnek be önkormányzati tulajdonú ingatlanokra. Elsődlegesen a fürdőre, s – ha szükséges – az azzal szemben lévő, egykor iskolaként működtetett épületegyüttesre kerülhet jelzálog. Az ügyben a csütörtöki ülésén hoz döntést a város önkormányzati képviselő-testülete. Mivel elképzelhető, hogy a két ingatlan becsült összértéke sem fedezi a fürdőfejlesztés önrészeként, pályázaton nyert félmilliárd forintot, további ingatlanokra is teher kerülhet. Amennyiben a fürdőfejlesztés az év végéig sikeresen befejeződik, s a teljes projektet még idén hibátlanul lezárják, az ingatlanok ismét tehermentessé válnak.

A csongrádi önkormányzati képviselő-testület a csütörtöki soros ülésén többek között a helyi fürdőfejlesztés ügyéről tárgyal. Az egyik előterjesztéshez kapcsolódó határozati javaslat szerint forgalomképes ingatlanná minősítik a nemrég még általános iskolának helyet adó, a fürdővel szemben lévő ingatlant. Közvetlenül ezt követően a fürdőfejlesztéshez szükséges jelzálog bejegyzését taglaló téma kerül napirendre.

Az előterjesztés szerint a fürdő fejlesztésére még 2012. decemberében nyert félmilliárd forint folyósításának alapfeltétele, hogy a támogatott megfelelő fedezetet adjon a cél szerinti felhasználás biztosítékául. Ez alapján – legcélszerűbb megoldásként – az önkormányzat ingatlan-jelzálogfedezetet kíván nyújtani. (Fedezetként a felajánlott ingatlan a becsült értékének a hetven százaléka erejéig vehető figyelembe.) Az előterjesztő elsősorban a gyógy- és strandfürdő ingatlanának felajánlását indítványozza, ám ha az nem lesz elegendő, javasolja a Síp u. 3-5. szám alatti ingatlan jelzálogterhelését is. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy jelenleg figyelembe vehető értékbecslés még egyik ingatlanra sem készült, ezért a képviselő-testület a jelzálog bejegyeztetésére, s az értékbecslés elkészíttetésére „egy füst alatt” hatalmazza majd fel a polgármestert.

Mivel az önkormányzat – mindösszesen egyetlen szakvélemény szerint – a „vízmű” Erzsébet utca 25. szám alatti ingatlanát az Alföldvíz Zrt. részére ötvennyolcmillió forintért ajánlotta fel megvételre, kétséges, hogy a lepusztult Dob utcai fürdőre mely szakértő mer majd megállapítani egy félmilliárd forintot bőven meghaladó becsértéket. Hasonló a helyzet a közel másfél éve üresen álló, folyamatosan pusztuló volt iskolaépület esetében is. Ha e két ingatlannal esetlegesen „megfeneklik” a terv, információink szerint jelzálogot lehet még bejegyeztetni az Erzsébet Szállóra, vagy a központi postaépületre is. Amennyiben még azok összértéke sem lenne elegendő, akár a gimnázium új kollégiuma is terhelhető lenne, hiszen a helyi középiskolai kollégisták szeptember elseje óta a másik két kollégiumban laknak, így az egy pillanat alatt forgalomképes ingatlanná minősíthető. Ha még ennyi ingatlan se lenne elég, néhány belvárosi vendégházra, vagy akár a Körös-toroki Kempingre is jelzálog jegyeztethető.

Ha a fürdőberuházás gond nélkül lezárul, s az illetékes hatóságok december végéig elfogadják a projekt elszámolását, a jelzálogosítás csupán adminisztrációs emlék marad. Persze igencsak más lesz a helyzet, ha a beruházással komolyabb gondok adódnak, ugyanis abban az esetben a megterhelt önkormányzati ingatlanok gazdát is cserélhetnek. Az utóbbi időben azonban a helyi fideszes önkormányzati vezetést minden nehéz helyzetben „a hajánál fogva rángatta ki a mocsárból” a jelenlegi kormány, így nagy valószínűséggel az Orbán-kabinet ez esetben sem hagyná slamasztikában a várost. A beruházás lezárásáig persze lesz még egy országgyűlési, s egy helyhatósági választás is, így ez utóbbi lehetőség egyelőre nem több egy fikciónál.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés