2024. március 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Auguszta nevű olvasóinkat.  Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hellyel-közzel rendbe tették a dzsuvateret

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Május 9.

Miután a Hunyadi tér dzsuvásodásával kapcsolatos problémát megírtuk, a második napon megjelent a helyszínen a Csongrádi Városellátó Intézmény szakdolgozói gárdája, s alig másfél óra leforgása alatt – hellyel-közzel – rendbe tette a területet. Örült ennek a Hunyadi tér legifjabb lakója, Fanni is, aki csütörtök délután még elburjánzott növényzetet láthatott, péntek késő délután viszont már nagy változásokra kerekedtek a szemei. Fanni szemszögéből megmutatjuk, milyen volt, és milyen lett a tér, majd láthatják, hogy a hatvannyolc éves Deák József nyugalmazott pedagógus és felesége az általuk használt lépcsőház környékén egyedül kaparta össze a hátrahagyott ocsút. A társasház másik oldalán csütörtök délutánra levágta valaki a füvet, s el is takarította az összes nyesedéket. A téren máshol a járdán maradt a szétszóródott fű és a gaz. Az önkormányzatnak nem kellett volna mindenhol közpénzből lenyíratnia a füvet, a közterület felügyelők viszont alkalmazhatták volna a vonatkozó helyi rendeletben is biztosított szankcionálási lehetőségeket. A megélhetési politikusokkal telezsúfolt csongrádi közéletben a helyhatósági választások előtt pár hónappal persze igen érdekesen hatna, ha a társasházra, vagy épp a háztömb földszintjén működő vállalkozásokra kirónának ötven-, vagy akár százötvenezer forint bírságot.

Miután megjelentettük a Szentháromság téri park áldatlan állapotát bemutató cikkünket, a helyi városellátó munkatársai két napon belül jórészt rendbe tették a területet. Majd miután megírtuk, hogy a Hunyadi téri helyzet hajazza a központi parkét, a cikk megjelenése utáni második napon jórészt eme problémát is kezelte a helyi önkormányzat közterületi szakfeladat-ellátásra specializált intézménye. Az utóbbi cikk kapcsán viszont jelentős vita alakult ki olvasóink körében arról, hogy kinek hol kellene rendet tartania, s hol várható el a feladat ellátása az önkormányzattól. A témára – elemzően – később visszatérünk, aki azonban tájékozódni szeretne, javasoljuk addig is üsse fel a „Csongrád város környezetvédelméről” szóló helyi rendeletet, melynek hatályos változata ide kattintva letölthető.

A túlszabályozott, ésszerűtlen kitételekkel is átszőtt környezetvédelmi helyi rendelet elemzése helyett szerkesztőségünk egyelőre inkább kikérte a legifjabb olvasónk véleményét. A szinte a születése óta folyamatosan a Hunyadi téri társasházban élő Fanni lapunk igazi kritikusa, például egyáltalán nem érdekli, hogy a dörzsölt tollforgatóink mi mindent képesek összeírogatni a hírportálra, kizárólag a fotókat szereti nézegetni, igaz, azokat rendszeresen. Miután a Hunyadi téren készült képeken is megszemlélte, hogy miféle furcsaságok veszik körül a házukat, csütörtökön megmutatta számunkra, hogy miként látja délutánonként a teret. Fanni a jövő héten már kilenc hónapos nagylány lesz, nem csoda, hogy a déli sziesztája után laza rutinnal pattant a sportjárgányába (amely egy megkímélt állapotban lévő sport babakocsi, amit hamarosan újra cserél, ezért azt az utolsó pillanatokban mutatta be számunkra – a szerk.), majd magához vette a divatos itókás üvegjét, valamint az esetenként hüvelykujját is jól pótló cumiját. Ezt követően az állandó mitfárerje, az anyuként bemutatott Kriszti közreműködésével máris robogtunk körbe a Hunyadi téren. Mint az alábbi képgalériában is látható, Fanninak volt min szörnyülködnie, viszont mosolygósan csodálkozhatott is. A ház egyik végénél ugyanis csütörtök délutánra valaki eltüntette a kocsiból korábban igen magasnak látszó füvet, máshol viszont rémületesen óriásinak tűntek azok a zöld, suhogó valamik, amik nem hasonlítottak fűre, s néha tüsszögni lehetett tőlük.

Fannit pénteken a szokásos déli szunyókálásából motorberregés ébresztette. Amikor késő délután útnak indult, egy számára szokatlan látvány tárult a szemei elé: a nagy zöld fűszálak, és a még nagyobb valamik ugyanis a legtöbb helyen összementek, viszont apró zöld pálcikaszerű darabkák borították mindenütt a járdát, ahol az utóbbi hónapokban szinte minden nap végiggurult, de ilyeneket még egyszer sem láthatott.

A Hunyadi téri állapot rendezésére már csütörtökön érkezett szerkesztőségünkhöz egy felajánlás. A kertészeti bérmunkákat is végző, s a Hunyadi téri növénypatikát is működtető Kováts Zoltán helyi vállalkozó ugyanis jelezte: ha szombat délig is levágatlan marad a téren a fű és a gaz, délután elvégzi a munkát. Ugyanis naponta megfordul a Hunyadi téren a hamarosan a kétéves születésnapját ünneplő fia, de ő maga, s a vásárlói sem szeretik, ha teli a levegő allergén pollenekkel. Az akcióhoz a terv szerint önkéntesek is csatlakozhattak volna, a felhívást lapunk közösségi oldalán szombat délben tettük volna közzé. A legújabb csongrádi villámcsődületre azonban már nem kerül sor, hiszen az önkormányzat intézménye pénteken elvégezte a munkákat. Kováts Zoltán egyébként nem konkurálni szeretett volna a városellátóval, illetve a társasházban lakókkal, mindösszesen csak példát szeretett volna mutatni arra, hogy sok minden megoldható, ha az állampolgárok tevőlegesen és hatékonyan a saját kezükbe veszik az ügyek intézését, irányítását.

A Hunyadi téri társasházban élő, s a tér lakóinak tavaszi problémáját felvető Deák József nyugalmazott pedagógus, a Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületének elnöke a feleségével péntek délután, az általuk használt Gyóni Géza utca felőli lépcsőház előtti területen nekiállt a levágott fű és gaz maradványainak eltakarításához. A fal melletti sövényből kiszedett gazt és levelet zsákokba rakták, míg a füvet egy nagy kupacba gyűjtötték. Péntek estig a ház környékén a frissen levágott, s hátrahagyott zöld szemét eltakarításán mást nem láttunk dolgozni.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés