2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dzsuvapark után dzsuvatér

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Május 7.

Miután megírtuk, hogy talán soha nem látott mértékben dzsuvásodott el a Szentháromság téri park, gyors változás következett. A cikkünk megjelenését követő második nap reggelén nagy erőkkel vonult fel a város szívében lévő közterületen az önkormányzat illetékes intézménye. A régóta elmaradt fűnyírást pár óra alatt elvégezték. Addigra viszont a Hunyadi téri társasházból is többen megkeresték szerkesztőségünket. A paprikás hangulatú olvasóink közül a közismert környezetvédő, Deák József nyugalmazott tanár fotókkal is illusztrálva fejtette ki a véleményét. Szerinte a dzsuvapark közelében található már dzsuvatér is, s a látványberuházások után immár bevezették a látvány fűnyírást is.

Időszerű volt a Dzsuvapark című cikk közzététele – írta szerkesztőségünknek Deák József nyugalmazott pedagógus, a Környezet és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületének elnöke. A Hunyadi téri társasházban lakó, köztiszteletben álló szakember nem titkolta, hogy a lakótársaival egyetemben megelégelte az idén kialakult állapotokat, melyekre eddig – az emlékezete szerint – nem volt még példa.

Deák József úgy vélte, Csongrád eddig jobbára a fák és a vizek, illetve a bor városa volt. Immár viszont joggal pályázhatna a település akár „a gaz városa” címre is. Az egyesületi elnök által készített (a cikkünk alatti képgalériában megtekinthető) fotók az április 30-i Hunyadi téri állapotokat mutatják be. Azóta a helyzet jórészt változatlan, bár a gaz és a fű talán pár centimétert nőtt. A növények jelentős része virágzásnak indult, vagyis növények ezrei ontják az allergén polleneket.

A nyugalmazott pedagógus a jelenleg polgármesteri tisztséget betöltő kollégája, Kőrösi Tibor szinte naponta frissülő blogjában ugyan olvasta az egyik áprilisi bejegyzést, melyben a város első számú vezetője arról értekezett, hogy megszűnik az előjog, miszerint a város pénztárcájából finanszírozva levágják az osztott telkeken a magánszemélyek füvét. Csakhogy, a Deák József által készített fotókon látható Hunyadi téri füves területek, valamint a Gyóni Géza utcai rész közterület, ahol idén még az önkormányzat egyszer sem vágta le a füvét.

Mivel a társasházak tulajdonosai is fizetik a kommunális adót, s a Hunyadi tériek összességében évente igen jelentős összeget juttatnak így a közös kasszába, Deák József szerint abból a pénzből bőven meg lehetne oldani a téren is a fűnyírást. Az elhivatott környezetvédő ugyanakkor a levelében hangsúlyozta azt is, hogy a látványberuházásokat szerinte sikeresen felváltották a "látvány fűkaszálások". Állítása alátámasztásaként megemlítette, hogy április 29-én, a mezőgazdasági középiskola és a Gyóni Géza utca sarki virágüzlet között a város lekaszáltatta a füvet, vélhetően azért, mert készültek a május 3-i ballagásra. Így az ünneplők láthatták, milyen szép és rendezett Csongrád. Ezt az intézkedést a nyugalmazott tanárember meg is érti, viszont úgy érzi, hogy az valójában csak egy trükk volt, hiszen csupán egy gondosan megtervezett takarékos gazdálkodásról rántotta le – jól kendőzötten – a leplet.

A Szentháromság téri park állapotát bemutató cikkünk megjelenése utáni második napon elvégzett fűnyírással a park gondjai persze szintúgy nem oldódtak meg, mint ahogyan sok-sok közterület állapota továbbra is csak akkor lesz rózsás, ha az Ungerbauer György által felajánlott rózsatövek szépen megerősödnek, s a majdan kibomló szirmok kilátszanak majd az esetlegesen ott is elburjánzó gaztengerből.

Az önkormányzat közterületeit kezelő és fenntartó intézmény vélhetően létszámgondokkal és pénzhiánnyal küzd, de erről a város vezetői nyilvánosan nem nagyon beszélnek.

Kőrösi Tibor az internetes naplójában május 6-án tette közzé a Fűnyíró elv című bejegyzését. A fideszes politikus az alábbiakat írta:

„Városunk egyik büszkesége a zöldfelületek nagysága. Karbantartásuk, a fű nyírása igen nagy feladat, miközben a Csongrádi Városellátó Intézmény sok egyéb tevékenységet kell, hogy végezzen.

Nem egy nagy felfedezés, hogy a fű mindenki portáján, háza előtt a csapadék hatására gyorsan nő. Egyre többen kérik, hogy előttük is vágják le a magánterületen a füvet, mert már igen nagy, zavaró. Erre azonban a legnagyobb jó szándék mellett sincs mód, mert akkor nem maradna ember, pénz, eszköz a közterületek rendben tartásához.

Régebben egyértelmű volt és ez ma sem változott, hogy ez a lakos feladata. Általában. Hiszen vannak kiemelt fontosságú területek, ahol a város elvégzi ezt, de minden házhoz nem mehetnek ki az embereink.

Olyan utcákat is találni, ahol összefognak a szomszédok és segítik egymást. Sajnos ez egyre kevesebbszer fordul elő.

Talán furcsa a párhuzam. Tegnap egy szépkorú nénit köszöntöttem, ahol az udvarban egy 408-as Moszkvics állt. (Gyártási év: 1964.) Erről jutott eszembe, hogy gyermekkoromban nekünk is volt ilyen autónk. Sáros utcában laktunk. Egyszer nagyon beteg lettem, de a mentő nem tudott bejönni hozzánk. A fél utca gyorsan összeszaladt és kitolták az autót, ami már percek alatt bevitt a kórházba. Könnyű volt ennyi embernek összejönni, hiszen mindig összefogtak, segítettek a másikon. Például levágták egymás előtt a füvet, karbantartották az árkokat, ha kellett kitisztították a szomszéd átereszét is. És akkor még nem volt se fűnyíró, se (mobil)telefon.

„Csak” emberség.”

A fenti bejegyzésében a polgármester egy szóval sem említette, hogy létszámgondokkal, vagy pénzügyi problémával küzdene a városellátó intézmény, ezért vélhetően másol, másként keresendő a probléma.

Legutóbb ilyesmi gondokra mutatott rá a polgármester, amikor tavaly nyáron láncfűrészt ragadott, s kivágott három kisméretű közterületi kiszáradt fát, melyek helyett később öt csemetét vett, s az elültetésüknél saját kezű munkával is közreműködött. A facsemeték vételárát ráadásul a saját pénzéből fedezte. Ettől függetlenül máig tisztázatlan, miért és miként jutott a polgármester arra a döntésre, hogy neki, saját kezűleg kell közterületen – láncfűrészt ragadva – rendet tennie.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés