2019. október 18., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Lukács nevű olvasóinkat.  Holnap Nándor napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dzsuvapark

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Április 28.

Hosszú hetek alatt vált dzsuvássá a nemrég több tízmillió forintért felújított központi park. A Szentháromság téren – a bő egymilliárd forintot felemésztő városrehabilitációs projekt keretében elvégeztetett rekonstrukciós munkák részeként – hányavetin újjáépíttették a járdákat, s célszerűtlen automata öntözőrendszert is telepíttettek. Emellett részben megújíttatták a zöldfelületeket, valamint – szerencsére – létesíttettek egy korszerű játszóteret, továbbá kiépíttettek egy viszonylag modern közvilágítási rendszert. A vitatható módon elvégeztetett parkfelújítás utóélete megdöbbentően alakul: a helyi önkormányzat szembetűnően elhanyagolja az egykor csodás zöldfelületet. E folyamatban persze nem nehéz eredendő okot találni, hiszen a korábban az ilyesfajta munkákat – egykor kimondottan, majd 2010 októbere óta már csak kimondatlanul – felügyelő alpolgármester, az e funkcióját tucatnál is több éve betöltő Gyovai Gáspár hasonlóképpen viseli a szívén a szűkebb lakókörnyezete egyes közterületeinek állapotát is. Mint a nagyhét végén megírtuk: Bokroson nagyszombat délutánján helyi kertészeknek, önkénteseknek kellett a balesetveszélyes fatuskókat rendbe tenniük, cserébe viszont – információink szerint az alpolgármester telefonos jelzése nyomán – megpróbálták a jó szándékú civileket feljelenteni.

A hétfő délután fél négy és fél öt között készült fotókon látható állapotok nem egy-két hét alatt alakultak ki. Az egymilliárd-egyszázmillió forintnál is több pénzt felemésztett városrehabilitációs projekt részeként megújított Szentháromság téri parkban ugyanis idén jobbára elmaradtak a tavaszi munkák, így sok-sok gyomnövény folyamatosan, háborítatlanul ontja az allergén pollenjeit. A burjánzó gyomok helyenként már az apró kővel borított járófelületeket is meghódítják.

A Csongrádi Városellátó Intézmény természetesen csak azzal főzhet, amije van, s a régi mondás szerint jól tudható, hogy a társadalom általában miként jellemzi az üres konyha gazdáját. Bár – minden bizonnyal – hatékonyabb munkaszervezéssel, vagy jól szervezett társadalmi akciókkal a kialakult parki helyzet megelőzhető lett volna. Ez utóbbi esetben azonban a dzsuva kialakulását csak úgy lehetett volna megakadályozni, ha a helyi politikusok többsége az esztendő első felében sem hazudozik a közmunkaprogram várható, valós alakulásáról.

E cikkünk megjelenésekor (hétfő este) még csak annyi a biztos, hogy – miután késő délután elkészítettük a cikk alatt található képgalériában látható fotókat – negyed hat után a park Justh Gyula utcai szélénél megjelentek a városellátó munkatársai, s megkezdték a területen a régóta várt munkákat. Nagy a tét, ha ugyanis ilyen állapotok mellett kap projektellenőrzést az önkormányzat, több tízmillió forintot is kockáztathat. A park folyamatos gondozását ugyanis – a felújításhoz nyújtott támogatásról szóló szerződés megkötésekor – vállalta a város korábbi (akkor is jobboldali képviselő-testületi többségű, de szocialista polgármesterrel fémjelezett) vezetése.

A Szentháromság téren, a város szívében kialakult áldatlan állapotok kezelése sok tekintetben hasonló a Bokros városrészi helyzethez. Ott ugyanis utólagos, kapkodó reakciót váltott ki a nagyszombati cikkünk: a balesetveszély-elhárító társadalmi akció utáni első munkanapon, kedden a területen nagy erőkkel felvonult az önkormányzat közterületi feladatellátó intézménye, s megkezdték azokat a munkákat, amelyeket mintegy két héttel korábban kellett volna elvégezni.

Előtte persze az illetékesek „megköszönték” a bokrosi önkéntesek hétvégi munkáját: megpróbálták őket feljelenteni a rendőrségen.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés