2024. április 27., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Zita nevű olvasóinkat.  Holnap Valéria napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Balesetveszély-elhárítás villámcsődülettel, apákkal, láncfűrészekkel és feljelentés-kísérlettel

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Április 19.

A közéleti ügyekben is világszerte előszeretettel alkalmazott villámcsődületek módjára álltak össze családapák a hétvégén Bokros városrészben. A Balogh János helybéli kertész által nagyszombat délutánján kezdeményezett akció célja közterületi balesetveszély-elhárítás volt. A városrész parkjában április első hetében ugyanis megkezdték a felújítási munkákat, s a rekonstrukció egyik első lépéseként a kiöregedett fákat kidöntötték. E tevékenység során hátrahagyták a tönköket, melyek zöme sarkosra volt vágva. A tuskók többségéből méretes szálkák sokasága meredezett, ami miatt a kisgyermekes családok jó ideje háborogtak, ugyanis még a játszótér melletti tönkök is kifejezetten veszélyesek voltak. Mivel a parkot kezelő önkormányzati intézmény nem kerítette körbe a területet, s balesetveszélyre utaló jelzést, feliratot sem helyeztek ki, összefogtak a motorfűrész kezelő végzettséggel rendelkező helyi lakosok, majd huszonhét perc alatt megoldották a problémát. A balesetveszély-elhárításért „cserébe” szombat délután megpróbálták feljelenteni az aktivistákat.

A nagyszombati bokrosi akció közben a Csongrádi Városellátó Intézmény vezetője, Hajdú László igencsak fürge volt, az önkéntes veszélyelhárítók ténykedéséről ugyanis nem sokkal az akció lezárulta után bejelentést tett a rendőrségen. Csakhogy a négy cselekvő polgár előzetesen a megmozdulás tervét, valamint annak célját jelezte a körzeti megbízottnak, így a hatóság az eseményről minden részletet tudott.

Az akció szervezője – akit Kőrösi Tibor polgármester feljelentése nyomán, vélelmezett becsületsértési ügyben rabosítottak, de az elsőfokú ítélet alapján, bűncselekmény hiányában, nem jogerősen, felmentettek – lapunk érdeklődésére elmondta: félti az unokáit, legalább annyira, mint amennyire a balesetveszély-elhárító munkában részt vett családapák is a gyermekeiket. Szerkesztőségünk érdeklődésére, miszerint miért nem jelezték a problémát a bokrosi önkormányzati képviselőnek, Balogh János kifejtette: mivel „a barbár módon hátrahagyott tönkök ügyében” Gyovai Gáspár heteken keresztül nem intézkedett, noha a parktól alig háromszáz méterre lakik, tehát naponta látta az áldatlan állapotokat, nagyszombat kora délutánján eldöntötték, hogy a saját kezükbe veszik a sorsukat.

A rövid szöveges üzenetekkel (sms-ekkel) szervezett villámcsődületre félórán belül jelentkezett két szakirányú végzettséggel rendelkező bokrosi férfi, s melléjük szegődött két barátjuk – utóbbiak a lekerekített tönkökről levágott darabok deponálásában segédkeztek. Balogh János elmondta: a saját láncfűrészekkel érkezett két közreműködő rendelkezik motorfűrész kezelő végzettséggel. Ráadásul mindketten gyakorlott kertészek, akik nem csak akkor vesznek kezükbe láncfűrészt, amikor annak hírértéke is lesz. Hangsúlyozta: a fűrészesek egyike az első szakmáját erdészeti szakterületen szerezte, tehát az akció résztvevői legalább annyira értettek ahhoz, amit művelnek, mint amennyire konyítottak a munkájukhoz a parki fákat április elején kidöntők.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés