2019. október 18., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Lukács nevű olvasóinkat.  Holnap Nándor napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kőrösi kontra Nagypál – Brutális cicaharc

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Április 17.

Hivatalos személy elleni erőszak miatt jelentette fel a csongrádi polgármester a legnagyobb közéleti ellenfelévé (ellenségévé) vált Nagypál Sándor városatyát, akit ennek folyományaként rabosítottak. Nem sokkal később – névtelen levélben – a képviselőt valaki bepanaszolta az Országos Polgárőr Szövetségnél, ahol e levél tartalmát komolyan vették, ezért fegyelmi eljárást indítottak ellene. Az ország egyik legsikeresebb polgárőr egyesületét a szervezet megalapítása óta vezető Nagypál Sándor huszonnégy éve egyéni körzeti önkormányzati képviselő. Őt elsőként akkor választották meg, amikor Kőrösi Tibor történelemtanárként Csongrádra került. Ráadásul Nagypál Sándor 2010-ben – már-már visszatetszően vehemens munkával – részt vett Kőrösi Tibor kampányában. Egy ismeretlen tettes ellen tett bejelentés révén viszont már a képviselő is bevonta a rendőrséget a küzdelembe. Az eset kiváltó oka: a polgármester láncfűrészt ragadva, hirtelen felindulásból, saját kezűleg kivágott három, általa száraznak ítélt közterületi fát. A tuskók közül egy később kihajtott, de a rendőrség szerint nem történt károkozás, ezért a kormánypárti politikus ellen indított eljárást megszüntették. Bár a kétharmados narancsszellő helyett a kisvárosban évek óta gyakran alattomos orkán csap le az ellenzékre, s sorra rabosítják a hatalomnak nem tetsző személyeket, azok a próbálkozások többnyire csak a politikai megfélemlítés részét képezik. A Kőrösi és Nagypál közötti cicaharc viszont elfajult.

Egy ideig szekértábori puszipajtásként szerepelt a közvélemény előtt Kőrösi Tibor polgármester és Nagypál Sándor önkormányzati képviselő. A négy évvel ezelőtti választási kampányban még együtt virított az ábrázatuk a különböző szórólapokon. Négy éve ugyanis még az ortodox kommunista családból származó, majd némi helykeresés után kisgazdából fideszessé avanzsált, s Kőrösi Tibor mellé felsorakozott egyes aspiránsoknak is alapvető szükségük lett a munkásőrséget is megjárt közéleti szereplő segítségére. Nagypál Sándort ugyanis a voksolók 1990. óta minden választás alkalmával fölényes többséggel választják be a helyi önkormányzati képviselő-testületbe. Eleddig senki sem tudta kimozdítani a pozíciójából, pedig 2010-ben próbálkozott ezzel képviselőjelöltként Bedő Tamás akkori szocialista polgármester és Laczkó Zsolt, a Jobbik helyi szervezetének elnöke is.

A Csongrádi Oktatási Központ igazgatójaként négy évvel ezelőtt hirtelen polgármester-jelölti pozícióba került Kőrösi Tibor, valamint a „régi motorosnak” számító Nagypál Sándor mintegy másfél éven át vállvetve tolták a narancspárt szekerét. Később kettejük között elmélyülő konfliktus alakult ki. Nagypál Sándor nyelve ugyanis éles maradt, pedig a csongrádi narancsuralmi rendszer klánjának tagjai a kritikát már akkor sem tűrték. Kőrösi Tibor – bár ezt kifelé jól palástolja – egy különösen érzékeny lelkű ember, aki – dupla hátországi tűz közé szorulva – rövidesen Nagypál Sándor célkeresztjébe került. A képviselőt a viták miatt tavaly kizárták a párt frakciójából, majd megfosztották a gazdasági bizottsági tagságától, később a párttagságának megszüntetéséről is határoztak, ám ez utóbbi döntést a Fidesz illetékes területi és országos szervei nem erősítették meg.

Mint korábban megírtuk, valaki már tavaly tavasszal is „hátba támadta” Nagypál Sándort. Akkor polgárőr egyesületi vezetőként járt rosszul, ugyanis névtelen feljelentés nyomán az önkormányzat hatósági intézkedést foganatosított az egyesület ellen, így kétszer kellett megépíteniük a szervezet székhelyeként funkcionáló volt MHSZ-székház új tetőszerkezetét.

Mint arról szintén beszámoltunk, tavaly nyáron – országos visszhangot kiváltó módon – ragadott láncfűrészt a csongrádi polgármester, aki hirtelen felindulásból kivágott három közterületi fát, amelyekről úgy gondolta, hogy kiszáradtak. Mivel Csongrádon helyi rendelet szabályozza, miként lehet közterületi fákat kivágni, s a zöld felületek és a fák ügye különösen érzékeny kérdés a településen, Nagypál Sándor „ismeretlen tettes által elkövetett cselekmény” megjelöléssel bejelentést tett a rendőrségen. A nyomozás során a kárértéket nulla forintban állapítottak meg, s az eljárást megszüntették. Azóta Kőrösi Tibor – demonstratív módon, az internetes naplójában fotóval is illusztrálva – facsemetéket vásárolt, s azokat saját kezűleg elültette az Ifjúság téren. Nagypál Sándor ugyanakkor gondozásba vette a polgármester által kivágott egyik fa tönkjét, az ugyanis kihajtott.

A tragikomikus cicaharc nemrég meredeken ívelő fordulatot vett, majd brutálissá fajult. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat hivatalos közmeghallgatásán az ellenfelek (ellenségek) a már megszokott módon összevitatkoztak. A volt MSZMP-székházban még tavaly november végén tartott esemény után – szinte egymással kiabálva – távozott a helyszínről a két személy. A nemrég még a városi galériának is helyet adó Kossuth téri épület elhagyása során a szélfogónál egymás mellé sodródtak, s megtorpantak. Kőrösi Tibor állítja, hogy Nagypál Sándor folyamatosan fenyegette őt, miközben nyugtatgatta. Szerinte a képviselő csak azért nem ütötte meg, mert kettejük közé állt a szintén a közmeghallgatásról távozó Murányi László önkormányzati képviselő. Nagypál Sándor jobb keze ekkor fel volt kötve, ugyanis előző nap a csuklójánál egy sebészeti beavatkozást végeztek el rajta, ezért csak a „sutább” kezét, a balt használta, amivel – állítása szerint – pusztán a felkötött karját rögzítő pántot igazította meg a nyakrészen. Kőrösi Tibor szerint Nagypál Sándor azt kiabálta neki, hogy „Kicsinállak, még ha börtönbe kerülök is!”, míg Nagypál Sándor állítja, azt mondta, hogy „Tudom, ki akarsz csinálni, de nem hagyom magam, még ha börtönbe juttatsz is!” Az ügy pikantériája, hogy a kettejük közé álló Murányi László nem emlékszik, mi hangzott el. Érdeklődésünkre a képviselő elmondta, hogy azért állt közébük, mert megalázónak tartotta a helyzetet, ezért a mintegy fél perc alatt lezajlott szembetűnő vita végén arra kérte őket, hogy fejezzék be a mindkét fél számára méltatlan viselkedést. Nagypál Sándornak ezt követően felajánlotta, hogy hazaviszi, mert – az operáció miatt – ezúttal gyalog érkezett a közmeghallgatásra. Mivel a képviselőtársa nem élt a lehetőséggel, hárman három irányba távoztak. Úgy tudjuk, a tanúmeghallgatások során Kőrösi Tibor állítását támasztotta alá Pap Gabriella fideszes pártelnök, önkormányzati képviselő, Nagy Rusztem Zoltán önkormányzati jegyző, valamint Szabados Adrienn, a polgármester titkárnője. A rendőrség meghallgatta a „békéltető képviselő” mellett a kisebbségi önkormányzat elnökét is, ők viszont nem azt állítják, mint a polgármester, illetve a hozzá közelálló tanúk.

A tanúmeghallgatásokra azért volt szükség, mert Kőrösi Tibor hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentést tett. Az ügyben a Kisteleki Rendőrkapitányság járt el. Nagypál Sándort rabosították, vagyis az azonosítószámmal ellátott fotói, valamint a tenyér- és ujjlenyomatai bekerültek a bűnügyi nyilvántartásba. Az ügy folyamatban van, a nyomozás lezárult, az iratokat a rendőrség megküldte az ügyészség számára, de még a vádemelésről sem értesítették az érintetteket. A történtek miatt az Országos Polgárőr Szövetség Igazgatási Szervezete felszólította Nagypál Sándort, adja le a megyei elnöknek a polgárőr igazolványát. Mint a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület közgyűlésén elhangzott, a kérés annál is érdekesebb, mert a szervezet alapszabálya szerint büntetőeljárás megindításának esetére nem vonatkozik az automatikus kizárás, arra csak akkor kerül sor, ha esetleg jogerősen elítélik, vagyis büntetett előéletűvé válik.

Mindeközben névtelen levelet írt valaki Túrós Andrásnak, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének, melyben a következő mondatok is olvashatók: „Nagypál úr rossz viszonyt ápol a polgármesterrel. Nem beszél vele, csak háborúskodik. Hogy lehet ez? Kérem Túrós urat, nézze meg, mi van itt.” A névtelen levelet komolyan vették, ezért a szövetség etikai bizottsága fegyelmi eljárást indított, amely során Nagypál Sándort csütörtök délután Csongrádon meghallgatták.

A polgárőr igazolványát Nagypál Sándor megtarthatta. Az elmúlt hétvégén, a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület tisztújító közgyűlésén a megjelent tagok – egyhangú döntéssel – az alapító elnököt a háromtagú elnökségbe választották. Az elnököt a bizottság tagjai egymás közül választják majd meg, s információink szerint egyiküknek sem áll szándékában Nagypál Sándor helyett új elnök beiktatása.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés