2024. április 20., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Tivadar nevű olvasóinkat.  Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cseri-ügy – Kiírták az igazgatói pályázatot

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Január. 16.

Továbbra sem indokolja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Cseri Gábor csongrádi tankerületi igazgató tavaly decemberi felmentését. A létrejöttének egyéves évfordulóját a héten ünneplő Klik kedden kiírta a pályázatot, mellyel – a politikai semlegességéhez mindvégig ragaszkodó – Cseri Gábor helyére keresnek megfelelő személyt. A narancssárga tábortűzhöz közel ülő informátoraink szerint a majdani kinevezés kapcsán két forgatókönyv a leginkább elképzelhető: már most tudják valakik Budapesten, hogy ki kerül az igazgatói székbe, vagy eredménytelennek nyilvánítják a pályázatot. Az utóbbi esetben ugyanis fenntarthatják a helyet egy, a politikából áprilisban távozó, s megfelelő képesítéssel és gyakorlattal rendelkező – feltehetően vidéki – személy számára.

Még Cseri Gábor sem sejtette, mi vár rá a fővárosban, amikor december 13-án (pénteken) reggel felült az egyik Budapestre tartó menetrend szerinti autóbuszra. A véletlenül épp vele egy járaton utazó egyik külső munkatársunk szerint ideges volt, de arról nem beszélt, hogy mit sejt, mi is várja a Klik központjában. Kora délután Cseri Gábor már azzal az információval hívta fel az egyik csongrádi városvezetőt, hogy megkapta a felmondását. A kirúgás tényét nem verték nagydobra, vasárnap azonban lapunkban megjelent a történtekről az első összeállítás.

A döntés váratlanul érte a csongrádiakat. Olvasóink visszajelzéseiből az tűnt ki, hogy szinte mindenkit megdöbbentett a Klik vezetőjének a döntése. A Cseri Gáborban megbízó, s vele korábban együttműködő korábbi csongrádi polgármesterek is megszólaltak. Molnár József például a cikkünkhöz kapcsolt olvasói fórumban a következőket üzente: „Gábor, nem feladni! Amikor megkértelek, hogy legyél a munkatársam, éreztem és tudtam, milyen nagy szakmai és emberi értéket hordozol magadban. Talán az elsők között talált meg ez a most is hihetetlennek tűnő döbbenetes hír. Kőrösi Tibor polgármester valóban harcolt érted, amikor kineveztek, és remélem most is fog, amikor már elveszettnek tűnik minden. Ez lenne az igazi eredmény! Most talán Farkas Sándor képviselő (jelölt) úr is bizonyíthatná, hogy mekkora érdekérvényesítő képességgel rendelkezik! Vagy talán más érdek fűződik hozzá?! Nem bántok senkit, abban a reményben, hogy holnap talán nem vidéki ember fog a gyerekeinkről dönteni! Tudom, hogy minden pofon nagyon fáj, de lesz még egyszer arcsimogatás!”

A polgármesteri székben Molnár Józsefet az ezredforduló után váltó Bedő Tamás a szerkesztőségünket megkeresve mondta el, hogy megdöbbenéssel fogadta a döntést, amely elsősorban azért váltott ki benne felháborodást, mert még csak meg sem indokolták Cseri Gábor felmentését. Mint mondta, Molnár József és Kőrösi Tibor is elégedett volt Cseri Gábor tevékenységével, éppen ezért ez a minden előzmények nélküli, a helyi választott vezetők véleményét semmibe vevő felmentés egy minősíthetetlen lépés. A várost 2002. és 2010. között polgármesterként irányító, s az előző ciklusban szocialista listás honatyaként az országgyűlésben is képviselő politikus szerint félő, hogy ismét egy párthoz, s nem alapvetően a városhoz kötődő vidéki személyt hoznak helyzetbe. Mint mondta, ha ez a feltevése beigazolódik, tovább erősödik az elmúlt három évben meghonosított helyi gyakorlat, melyre a legszembetűnőbb példát a két, azóta már eltávolított, de az alkalmazásuk idején igen jól fizetett tanácsadó, Márton Mária és Sándor Attila személye szolgáltatta. Hozzátette: szintén a vidékiesítés tendenciáját erősíti a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft.-t irányító szegedi ügyvezető, Puskás Jenő, a Csongrádi Városkép Kft. élére kinevezett ügyvezető, a Szegedről érkezett Molnár Ákos, a Csongrádi Járási Hivatalt vezető hódmezővásárhelyi Holubán Csilla, vagy éppenséggel az önkormányzat jegyzője, a Szentesen élő Nagy Rusztem Zoltán. Bedő Tamás rámutatott: a kétharmados országgyűlési többségre támaszkodó akarnokság az oktatási szakterületen az elmúlt hónapokban szintén szolgáltatott elrettentő példát, amikor is úgy neveztek ki az alapfokú oktatási intézmény élére vezetőt, hogy a csongrádi származású, de az utóbbi évtizedekben Tömörkényen élő, ott tevékenykedő szakember személyét sem a tantestület tagjainak döntő többsége, sem a város önkormányzati vezetése nem tartotta elfogadhatónak. A volt polgármester szerint különösen rossz előjel, hogy még decemberben a szentesi tankerület vezetőjét bízták meg a csongrádi tankerület átmeneti irányításával.

Kőrösi Tibor az internetes naplójában fogalmazott meg határozott üzenetet. A polgármester Kinek az érdeke? című bejegyzése konkrétumokat ugyan nem tartalmaz, ám a csongrádi lakosság számára egyértelmű álláspontot képvisel:

„Ennyivel nem lehet elintézni. Itt nem ,,csak egy emberről” , hanem a helyzet fonákságáról van szó. A tankerület-vezető azonnali leváltásának híre minden előzményt nélkülözött. Sem Ő, sem én nem tudtunk róla, derült égből villámcsapásként ért a hír bennünket.

Amikor vezetővé nevezték ki, megnyugodtam, hogy jó kezekben lesz az oktatás irányítása. Aki ismeri a szakmai munkáját (és sokan vagyunk ilyenek), nem találhat azzal kapcsolatban kifogást. Együttműködésünk mind a mai napig zökkenőmentes, a város érdekeit messzemenően szem előtt tartó. Nem hiszem, hogy vezetőként olyan hibát követett volna el Cseri Gábor, amely ezt az eljárást indokolhatná. A pedagóguspálya lényege az, hogy mások érdekeit mindig a saját elé kell helyezni, így építve a jövőt. Gábor éppen ilyen módon végezte az eddigi munkáját, egyszerűen nem szolgált rá erre az eljárásra.

Valamennyien értetlenül állunk az eset előtt. Sokan csodálkoznak, nekem ennél többet kell tennem, és amit lehet, természetesen meg is teszek.”

A Cseri-ügyben azóta a Klik érdemi információt nem adott, viszont kedden kiírták a megüresedett pozícióra a pályázatot, melyre a pályamunkákat január 28-ig lehet benyújtani. A Klik a pályázat eredményét február 25-ig hirdeti ki. Információink szerint az sem elképzelhetetlen, hogy e pályázat kapcsán nem hirdetnek eredményt, egy újabb pályáztatási folyamatot ugyanis csak a tavaszi országgyűlési képviselőválasztás után lehet – elvileg – megnyugtatóan lezárni. Akkor pedig már eséllyel lehet olyan – akár az ország túlsó végéről érkező – „felszabadult” politikai kádert e helyre ültetni, aki – utólagos jutalom gyanánt – elücsöröghet pár évig a csongrádi tankerület igazgatói székében. E teóriát támaszthatja alá, hogy az egyik leköszönő országgyűlési képviselőt és családját érintő találgatások nem állhatják meg a helyüket, hiszen az emberi értékeket és gyarlóságokat egyaránt figyelmen kívül hagyva is esélytelenek, mivel a pályázati feltételeknek egyikük sem felel meg. A másik, helyi megoldást taglaló elképzelés – miszerint Kőrösi Tibornak biztosítanak „menekülési ösvényt” – egyelőre szintén valószínűtlen, ugyanis a fideszes városvezető őszig mindenképpen pozícióban kíván maradni, ráadásul a jövőt tekintve is eltökélt, hiszen ismét ringbe száll a polgármesteri székért.

Helyi szinten közmegelégedést kiváltó megoldás lehetne, ha Forgóné Balogh Erika pályázatot nyújtana be, s őt neveznék ki Cseri Gábor helyére. Forgóné Balogh Erikát kollégái biztatják a pályázat benyújtására, persze a lehetséges kinevezése nagy valószínűséggel elképzelhetetlen, hiszen – mint korábban megírtuk – az általa az alapfokú oktatási intézmény vezetői tisztségére benyújtott pályázatot is döbbenetes módon söpörte le a Klik. A Csongrád és Térsége Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Kollégium élére ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakállamtitkára ama Váradi Gábornét nevezte ki, akit a szakma, de még a néha igencsak furcsa döntéseket hozó csongrádi önkormányzati vezetés is a legkevésbé talált alkalmasnak. Mindez annak ellenére megeshetett, hogy Forgóné Balogh Erika élvezte a tantestület tagjai döntő többségének a bizalmát. S még úgy is megtörténhetett, hogy a csongrádi városvezetés a szegedi Erdélyi Margitot (az akkor már a Csongrádi Városkép Kft. ügyvezetőjeként tevékenykedő szegedi Molnár Ákos élettársát) szerette volna az igazgatói székben látni.

Létezik még egy elképzelés, mely szerint rábeszélik Váradi Gábornét, hogy nyújtsa be a pályázatát, s később majd az általa üresen hagyott helyre ültetnek egy „jó elvtársat”. Konkrét információkra – így az egyes teóriák alátámasztására is – azonban vélhetően február végéig várni kell.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés