2024. április 20., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Tivadar nevű olvasóinkat.  Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pillanatok alatt felmentették Cseri Gábort

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. December 15.

Tavaly ősszel – többek között a csongrádi polgármester maximális egyetértésével – nevezték ki Cseri Gábort a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) csongrádi tankerületi igazgatójává. Mintegy egy évvel később – információink szerint december 13-án, pénteken – Budapestre rendelték, ahol közölték vele, hogy azonnali hatállyal visszavonják a vezetői megbízását. A háromgyermekes családapa hosszú távra tervezett, s nem is volt rá oka, hogy ne így tegyen, hiszen nem volt a munkájára panasz. Úgy tudjuk, egyelőre a helyi önkormányzati vezetők is értetlenül állnak a történtek előtt. A csongrádi polgármester, Kőrösi Tibor – szinte demonstratív módon – a gimnázium szombati szalagavató ünnepségén közvetlenül mellé ült, noha ez a Fideszben nem szokás, főként nem egy politikailag kegyvesztetté vált személy esetében. Jelenleg még az sem egyértelmű, milyen kegyet vesztett el Cseri Gábor, sőt, információink szerint ő maga is derült égből érkezett villámcsapásként élte meg a pénteki eseményeket.

A csongrádi gimnáziumban a ’90-es évek elején – pályakezdő matematika-kémia szakos tanárként – a diákok és a kollégái körében is gyorsan közkedveltté vált Cseri Gábor, aki pár év elteltével egyre több közösségi rendezvényt, elsősorban sportprogramot rendezett. A huszonnégy órás utcai kosárlabda bajnokságokat is ő szervezte, melyekkel úgy mozgatta meg az akkori helyi fiatalságot, hogy a megmozdítás alapja a zene, a sport és a buli arányos ötvözete volt. Az ezredforduló előtti két évben számos felkérést kapott, majd – engedve a karrierrel is kecsegtető csábításnak – 2000-ben „beadta a derekát”, s köztisztviselőnek szegődött: Molnár József akkori polgármester felkérésére az önkormányzat oktatási- és sportreferensévé választották. Ebből a pozícióból vezetett az útja a csongrádi összevont általános iskolai szervezet élére, majd – miután az intézmény kistérségivé alakult – immár négy település iskoláit, valamint az ahhoz kacsoló egyéb szervezeteket is irányította.

Fotó: Bódi Piroska

A karakánságát a 2010-es önkormányzati választások kampányfinise idején is bizonyította: a piroskavárosi iskola épületének elfuserált felújítása kapcsán tartott lakossági fórumon nyíltan a szemébe mondta az egykori kollégájának (a Fidesz akkori polgármester-jelöltjének és volt kollégájának, Kőrösi Tibornak), hogy nem kellene jelen lennie, de ha már ott van, legalábbis nem lenne ildomos hozzászólnia. Mivel a balján, a főasztalnál ült Bedő Tamás szocialista polgármester (mégpedig kettős minőségében, hiszen akkor már ő volt a baloldal hivatalos jelöltje), ezért a beszólása igencsak vakmerőnek tűnt. A választások után eme inzultusból mégsem lett harag, pedig – jelentős szavazati fölényt elérve – a Fidesz jelöltje nyert. Sőt, amikor a Klik csongrádi tankerületi igazgatói pozíciójába már keresték a megfelelő személyt, Cseri Gábor kinevezése érdekében Kőrösi Tibor számos helyen lobbizott.

A negyvenes évei derekán járó pedagógust bő egy évvel ezelőtt nevezték ki a csongrádi tankerület igazgatójává. Az átalakítás során a személyének köszönhetően biztosítottá vált a régi és az új intézmény közötti kiegyensúlyozott átmenet. Szerkesztőségünkhöz az elmúlt egy év alatt a tevékenységével kapcsolatban egyetlen megkeresés sem érkezett, még az olvasói fórumokon keresztül sem kaptunk panaszos jelzést. Ez egyrészről természetesen abból is adódott, hogy a Klik országos vezetése furcsán kezeli a nyilvánosságot, információink szerint például a területi vezetőkkel kötött szerződésben szigorúan kikötötték, hogy mikor és milyen formában mondhatnak bármit is a média munkatársainak. Ráadásul a pedagógusokat is köti egy szigorú titoktartási nyilatkozat, melyet a szerződéskötésükkel együtt írattak alá velük. Ilyen helyzetben szerkesztőségünk tagjai azon sem csodálkoztak, hogy Cseri Gábor szombat este 6 és vasárnap este 7 óra között a többszöri telefonhívásunkat sem fogadta, s – bár a telefonján látható volt a hívó fél száma, amely számára egyébként régről ismert – nem kezdeményezett visszahívást, továbbá sem sms-ben, sem e-mailben nem küldött visszajelzést.

Úgy tudjuk, Cseri Gábor hirtelen elbocsátása nem egyedi eset, hiszen az országban további tizenöt tankerületi igazgatótól váltak/válnak meg, még karácsony előtt. Az is biztos, hogy Cseri Gábort a felmentésével egyidejűleg az aláírási jogkörétől is megfosztották, ám a helyére még megbízással sem neveztek ki senkit. Úgy tudjuk, a tankerületnél felajánlottak számára egy referensi állást, de abban a pozícióban – a jelenlegihez képest – csak a jövedelme harmadára számíthat.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés