2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tanmese – Döbbenetes igazgatóválasztás

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Augusztus 9.

A szakma által legkevésbé támogatott jelölt, a tömörkényi iskola igazgatójaként vezetői tapasztalatokat szerzett Váradi Gáborné lesz a csongrádi összevont általános iskolai szervezet vezetője. A döntési mechanizmus lényege kizárólag a sajátos karrierszervezésről szólt. Az ügy hátterében meghúzódó országgyűlési képviselő keze (illetőleg egy másik testrésze – a szerk.) éppúgy főszerephez jutott, mint a csongrádi jobboldali városvezetés kicsinyes politikai kapzsisága, továbbá az ötvenes évekbeli pártrezsimet idéző politikai építkezés.

A Csongrád és Térsége Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Kollégium élére azt a jelöltet nevezte ki a Emberi Erőforrások Minisztériuma szakállamtitkára, akit a szakma, de még a néha igencsak furcsa döntéseket is hozó csongrádi önkormányzati vezetés is a legkevésbé talált alkalmasnak e feladatra. A Thirring Ákos egykori tömörkényi polgármester regnálása idején a községi iskola élére került Váradi Gáborné ezúttal annak ellenére jutott a csúcsra, hogy az oktatási intézmény szakmai dolgozói közösségében a megválasztását mindösszesen huszonkilencen támogatták. A szavazáskor száztizenhárman ellene szavaztak, tizenegyen pedig érvénytelen voksot adtak le.

A csongrádi önkormányzati vezetés egy szegedi pályázót favorizált. A döntésük hátterében politikai alku állhatott, ugyanis Erdélyi Margit élettársa, Molnár Ákos már korábban Csongrádra került, mégpedig egyenesen a Pap Gabriella Fidesz-elnök által pátyolgatott Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. élére. Az önkormányzat egyes vezetői – a lapunkban már sokat emlegetett „hetek” – információink szerint úgy gondolták, hogy két importált vezetővel növelik a helyi káderállományt, éppen ezért már egy szolgálati lakást is kiszemeltek a számukra. A csongrádi párttagok által favorizált személy pályázatát a minisztériumban annak ellenére befogadták, hogy a pályázati kiírás egy kritériumának akkor még nem felelt meg. A hiányzó felsőfokú szakirányú végzettséget azonban a döntéshozás pillanatára a jelölt megszerezte, így az apró kis szabálytalanságnak tűnő, de hivatalosan csak hiánypótlásnak nevezett ügyön nagyvonalúan mindenki átsiklott.

A legérdekesebb helyzetet egy országgyűlési képviselő teremtette, akinek egyes kinevezésekkor már eddig is sokfelé elért a keze (illetve egy másik testrésze – a szerk.), hiszen a közbenjárásával kapott már egy másik hölgy is segítséget, s válhatott könnyedén, apelláta nélkül egy intézmény vezetőjévé. Az úr (így dukál a megszólítás, merthogy férfiemberről van szó – a szerk.) ezúttal is hatékonyan lobbizott, s egyúttal bemutatta, hogy a csongrádi városvezetők esetében érdekérvényesítő képességről alig beszélhetünk. A tantestületi szavazáskor ötvenöt támogató szavazatot, és negyvenhét ellenzőt kapó Erdélyi Margit végül alul is maradt, a minisztériumi döntéshozáskor ugyanis a helyi szakmai vélemény a legkevésbé számított, valami oknál fogva egyértelműen a képviselő favoritját támogatták.

Az igazgatóválasztási ügy legmegdöbbentőbb részlete, hogy a legnagyobb helyi szakmai támogatottságot élvező, az intézményt átmenetileg, megbízottként vezető Forgóné Balogh Erika annak ellenére még csak szóba se került lehetséges igazgatóként Csongrádon, hogy a tantestületi szavazáson a voksoló százötvenhárom szakember közül száz őt támogatta, ellene negyvenheten voltak, s csak hatan adtak le érvénytelen szavazatot. Értesüléseink szerint a csanyi jelölt egyetlen „bűne” az volt, hogy Forgó Henrik csanyteleki polgármester felesége. Az ország leghosszabb falvának első emberéről pedig köztudott, hogy nem hajlandó „lefeküdni” senkinek, főként nem politikai pártoknak. Ráadásul sorra nyerte párttámogatás nélkül a választásokat, miközben akadt, aki mindent elkövetett ellene, még annak ellenére is, hogy a pártonkívüliségen kívül egyéb ellenérvet nem tudott felmutatni.

A meghozott minisztériumi döntés ellen helyből érdemben már senki nem léphet, így a jövőbe tekintve az is érdekes lehet, hogy így miként marad majd hosszabb távon a Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. élén Molnár Ákos, hiszen – úgy tűnik – őt és a párját igencsak becsapták. Természetesen az sem lesz majd egyszerű mutatvány, amikor a csongrádi városvezetés magyarázza majd a helyi pedagógusoknak, hogy miért épp a tömörkényi kollégájuk huppanhatott az igazgatói székbe. …feltéve, ha még maradt annyi becsület a csongrádi városvezetőkben, hogy valamikor valamiféle magyarázattal kiállnak a pedagógusok elé.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés