2024. április 20., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Tivadar nevű olvasóinkat.  Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Mars dolgozói tették rendbe a játszóteret

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Október 2.

A Mars Magyarország Kisállateledelgyártó Kft. dolgozóiból alakult egyik „zöld csoport” tette rendbe a Csongrád-Bokros központjában lévő játszóteret. Az egykor az uniós követelményeknek is megfelelő közcélú létesítmény egyes eszközei már nem csak megkoptak, hanem balesetveszélyessé is váltak, ezért a Mars egyik helyben lakó dolgozója, Pintér Mátyás által szervezett csapat a cégcsoport e célra létrehozott alapjához pályázatot nyújtott be, mely sikerrel járt. A lapunkban egy hónappal ezelőtt bemutatott bokrosi közterületi állapotokat az elmúlt hetekben a város vezetése is próbálta rendezni, az országzászló emlékművön például vadonatújra cserélték az évek során rongyosra kopott nemzeti színű lobogót. Az ötvenmillió forintból épülő idősek napközi otthona körül viszont egyre nagyobb a baj, jelenleg még az sem egyértelmű, egyáltalán miből fizetik majd ki a kivitelezői számlákat.

A Csongrád-Bokros központjának állapotát közel egy hónappal ezelőtt bemutató cikkünk megjelenését követően rövidesen megújult a főként fa alapanyagokból épített játszótér. A munkákat nem a tulajdonos, vagyis Csongrád Város Önkormányzata, hanem a helyi legnagyobb cég, a Mars Magyarország Kisállateledelgyártó Kft. dolgozói önkéntes segítőként végezték el. A Mars nemzetközi cégcsoport tagjainál minden országban bevett gyakorlat, hogy a dolgozók különféle közösségi karitatív feladatokat is végeznek. E körbe sorolhatók az önszerveződéssel létrejövő „zöld csoportok”, melyek közül az egyik tagjai a helyi lakóközösségért egy munkaszüneti napjukat áldozták fel.

Az egykor az uniós normáknak megfelelően létrehozott, ám a fenntartó részéről az utóbbi években igencsak elhanyagolt játszótéren a rozoga padokat felújították, új csúszdaelemet építettek be, valamint a hinta újrafestése mellett rendbe tették a libikókát is, melynek két végéhez gumiszőnyeget helyeztek el. Mint a Mars cégcsoport magyarországi vállalati kapcsolati vezetőjétől, Mayer Zsolttól megtudtuk, ez a támogatás nem egyedi a cég életében, sőt, az effajta reagálás természetes a számukra, amiről már Csongrádon is sokszor tanúbizonyságot szolgáltattak. A Mars két évtizedes bokrosi jelenléte óta Csongrád más városrészeiben is számos alkalommal nyújtottak hasonló segítséget. Több iskolában támogatták a felújítások elvégzését, s az Ifjúság téri közlekedésbiztonsági park is az anyagi segítségükkel valósulhatott meg. Mayer Zsolt szerint a lakosság és a cég közötti kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatot jól jelzi, hogy a bokrosi iskola közössége például szeptember közepén oklevéllel és emlékplakettel köszönte meg a számukra nyújtott sok-sok támogatást.

Az elhanyagolt játszótér mellett, az egészségháznál is változás tapasztalható. A korábbi cikkünkben szereplő fotókon is jól látható volt, hogy a három évvel ezelőtt hétmillió forintért elvégzett felújítás során készült betonozáskor vélhetően „elpárolgott” a cement egy része, ezért a feljáró egyes elemei kezdenek szétesni. A kilógó betonvasakat azóta lefedték, de ez legfeljebb csak átmeneti megoldás lehet.

Kicserélték az országzászló emlékművön a nemzeti színű lobogót, s némiképp rendezték az óvoda és az iskola között zajló építkezés környezetét is. E bő ötvenmillió forintba kerülő beruházás esetében azonban a rumli a legkisebb gond, a háttérben ugyanis hatalmas pénzügyi problémák tornyosulnak.

A kivitelezést végző bokrosi vállalkozó információink szerint többfelől is szorított helyzetbe került, az általa benyújtott résszámlákat ugyanis az önkormányzat képtelen kifizetni. Az ok bonyolult: egyrészről már korábban felrúgták a jól bevált kistérségi együttműködési rendszert, amely keretében e pályázatot nyerték, másrészről a közbeszerzési eljárást sem zárták le, a vállalkozóval mégis megkötötték a kivitelezési szerződést. A kalamajka hatalmas, az ügyben mélyen érintett „bokrosi hatalmasság” már a csongrádi városvezetéssel szóba sem álló egykori kistérségi falvak polgármestereinél is kopogtatott, hogy közreműködjenek a leendő idősek nappali ellátó otthona beruházása rendezésének ügyében, ám ez – azon túl, hogy az együttműködés felrúgása miatt eléggé orcátlan kérés volt – szabály szerint nem lett volna kivitelezhető.

Ha nem sikerül a pályázat ügyét rendbe tenni, két megoldás lehetséges: az építkezést félbehagyják, avagy saját önkormányzati forrásból végeztetik el. Ez utóbbi megoldás esetén hatalmas, pályázati önerőként használható pénzösszegtől búcsúzhat el a város. Önrészként ugyanis ötvenmillió forintból – mint például egy turisztikai célú fejlesztés esetén – minimum százmilliós beruházás érhető el. Az ominózus bokrosi pályázathoz hasonló esetben – ha mindösszesen öt százalékos önrész a követelmény – viszont egymilliárdos fejlesztési esélytől is eleshet a települési önkormányzat.

A bokrosi ellenállási mozgalom által szervezett legutóbbi „falufórumon” Gulyás Ferenc köztiszteletben álló helyi szőlős- és borosgazda a hozzászólásai egyike során elmondta: Bokroson sokkal inkább szükség lenne egy felújított, modern kultúrházra – melyben állandó helyet kaphatnának az idősek is –, mintsem önálló idősotthonra.

A mozgalom e fórum után történt események miatt feljelentett, s rágalmazás gyanújával immár rabosítva meghurcolt vezetője, Balogh János szerint a megkezdett beruházás méregdrága, hiszen ötvenmillió forintból szerinte akár már egy szebb „kacsalábon forgó palotát” is lehetne építeni, nemhogy egy földszintes, két intézmény közé szorított „kulipintyót”.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés