2024. április 19., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Emma nevű olvasóinkat.  Holnap Tivadar napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szakadárok – Bokroson megint betelt a pohár

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Május 24.

A városhoz még a hetvenes években, önkényes politikai döntéssel csatolt városrész, a mai Csongrád-Bokros önállóságának visszanyerését, vagy legalább részbeni önállóságát több alkalommal kezdeményezték már a helybéliek. A városrészi ellenállók vezéregyéniségének számító Balogh János péntek este 7 órára a helyi kultúrház nagytermébe várja az önkormányzat vezetőit, mondván, a helyieknek „lenne velük egy kis megbeszélnivalójuk”. Lapunk érdeklődésére a kertészetet működtető, s egykoron a Metész-tüntetések idején országosan is élenjáró gazdálkodó szerint eljött az idő, amikor a bokrosiaknál már annyira betelt a pohár, hogy az utolsó csepp dupla vendégoldal feltételével se férne bele. Szerinte – egykori jó gazdálkodóként és lótartóként – Gyovai Gáspár helyi képviselő, évtizedes csongrádi alpolgármester nem csak azt tudhatja, mi a vendégoldal, hanem azt is, miért telt be ismét a bokrosiaknál a pohár, s éppen emiatt nem szervezett az utóbbi években egyetlen lakossági fórumot sem. Balogh János szerint most csak annyi történik, hogy besegítenek neki, s egyúttal megkérdezik tőle és a bokrosiak meghívását még elfogadó többi városvezetőtől: miért hazudott a részönkormányzat megalakításáról a jelenlegi csongrádi önkormányzat legfelsőbb vezetésében résztvevő mindhárom személy.

Bokrost még a tanácsi rendszerben, az akkoriban komolyan tervezett tiszai vízlépcső megépítése okán csatolták Csongrádhoz, s a helyieknek e folyamatba semmiféle beleszólást nem engedtek. A megye névadó városának központjától bő tíz kilométerre lévő városrész lakossága több alkalommal kezdeményezte már a leválást, legutóbb aláírásokat is gyűjtöttek. A téma akkor a kormányig jutott, ám a szocialista éra nem tartotta az ötletet támogathatónak.

A demokráciát sajátosan, eltipró módon értelmező kommunista utódok Balogh János helyi ellenálló szerint „méltó” utódokra leltek a 2010-es választásokon befutott csongrádi önkormányzati vezetőkben. A bokrosiak zöme által máig faluként emlegetett településrészen Balogh János is a 2010-es választásoktól remélt változást, s miután a Fidesz az országgyűlési választásokon kétharmados többséget szerzett, örömmel ült le 2010. őszén egy megbeszélésre a helyi jobboldali jelöltekkel. Balogh János lapunk érdeklődésére e megbeszélésről elmondta: a zártkörű tanácskozást a helyi gimnázium épületében tartották, s azon – rajta kívül – részt vett Pap Gabriella, mint a helyi Fidesz-szervezet elnöke, Gyovai Gáspár, mint fideszes bokrosi önkormányzati képviselő, alpolgármester, valamint Nagypál Sándor egyéni körzeti önkormányzati képviselő, mint a találkozó kezdeményezője, továbbá jelen volt még Kőrösi Tibor fideszes polgármesterjelölt. Balogh János emlékei szerint Pap és Gyovai egyértelműen ígérték, hogy amennyiben visszafogja a helyi bokrosi ellenállást, s a szerveződés önálló képviselőjelöltet nem indít, „elintézik” majd a bokrosi részönkormányzat megalakítását. Az ellenállási csoport vezetője azonban úgy véli, amit akkor mondtak, mesebeszéd volt, s ezért ideje lenne a már polgármesteri pozíciót betöltő Kőrösi Tibornak, s az immár alpolgármesteri székben helyet foglaló Pap Gabriellának, valamint – a bokrosi létének köszönhetően – még mindig alpolgármesteri lehetőségeket élvező Gyovai Gáspárnak beszámolnia arról, hol is tart a részönkormányzat megalakítása.

Balogh János szerint egyébként nemhogy részönkormányzati ígérettel, hanem szinte az összes „kampánydumával” becsapták a bokrosiakat. A korábban már Bokros Bács-Kiskun megyéhez csatolását is rebesgető kertész mindehhez hozzátette: az alpolgármesteri lehetőségeket a családja jóléte növelése érdekében kiválóan felhasználó Gyovai Gáspár harminchárom hónapja nem tudott számot adni arról, hogyan alakul majd az állami fenntartásba adott iskola sorsa, miként építenek az óvoda és az iskola épülete közé új szociális otthont, s miért lesz annak a vezetője szintén Gyovai családnevű. Balogh János szerint az alpolgármester dicséretesen sok mindent megtesz egy Hóvirág utcai családért, de Bokros nem csak egy családból és egy utcából áll, ezért helyi képviselőként ideje lenne kiállnia a többiek mellett is, akár épp a helyi trafikbotrány ügyében. Mint mondta, a helyi vállalkozó, aki jó ideje vegyesboltot működtet, makulátlan pályázatot nyújtott be, mégsem nyert. Mikor megkérdezték Gyovait, ő miért nem lobbizott az egyetlen bokrosi pályázóért, legalább úgy, mint a többi fideszes állítólag mindenhol tette, arra annyit mondott, ő nem tudott ezekről az ügyekről. Balogh János szerint ezzel nem is az a legnagyobb gond, hogy nem állt ki a város a helyiek érdekében, hanem leginkább az, hogy itt a városvezetők a közösség érdekében még szövetkezni se tudnak, és már mutyizni is legfeljebb csak a saját maguk érdekében képesek.

A ma esti fórumon a kérdéseit, felvetéseit bárki elmondhatja. A fórum megrendezése egyébként Bokrosnak már most hozott némi eredményt, Balogh János szerint ugyanis péntek reggel nem véletlenül vezényelték ki a közmunkások tömegeit Bokros közterületeinek rendbe tételére. Az ilyen gesztusokkal azonban a borkosiak szeméből már nem lehet eltávolítani a gerendaméretű szálkákat, az önkormányzati vezetőknek nyíltan színt kell vallaniuk. Leszögezte: ha nem kapnak megfelelő biztosítékokat, a több hónapja előkészítés alatt álló, a településrész önállóságát követelő újabb aláírásgyűjtést akár már a hétvégén megkezdik.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés