2020. október 28., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Simon és Szimonetta nevű olvasóinkat.  Holnap Nárcisz napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szellemi szabadtér Józsa Istvánnal

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Augusztus 26.

Vélhetően többről szól a Faludy György Irodalmi Műhely és a Kecskés házaspár által közösen szervezett Szabad tér elnevezésű programsorozat soron következő rendezvénye, minthogy meghallgassák egy fővárosba szakadt csongrádi irodalombarát mecenatúráról alkotott alapgondolatait. A szerda esti program vendége Józsa István országgyűlési képviselő lesz, aki rendszeresen anyagilag is támogatja az Alföld Egyesület és a műhely különböző kiadványainak megjelentetését, ám a szocialista politikus jelenleg a pártja egyik leginkább médiafigyelmet élvező vezetőjének számít, ami minden bizonnyal egyéb kérdések megvitatására is alkalmat ad. Ráadásul a műhely és az egyesület vezetője, Góg János szűk két évtizeddel ezelőtt oldott már meg sikerrel helyi politikai gordiuszi csomót egy fővárosi politikussal. Az akkor „ideimportált” Hajdú János ráadásul vadidegennek számított, Józsa István viszont a csongrádiak „földijének” számít.

Az Alföld Egyesület és a Faludy György Irodalmi Műhely a rendezvényeivel egy ideje távozni kényszerült a közpénzből fenntartott csongrádi létesítményekből, a helyi otromba politikai önkényuralom ugyanis nem szívesen látja a konkurenciát, noha magukat még mindig demokratikus párthoz tartozóként merik aposztrofálni. Mit korábban megírtuk, a narancsuralmi rendszer tagjai által körberettegett rendezvénysorozatnak Kecskés László és neje, Pozsár Mária adott helyett a saját családi házuk udvarában. A kezdeményezés három sikeres estet már megélt, a többnyire harminc-negyven résztvevő általában a kultúra helyzetéről beszélgetett.

A minden bizonnyal idényzárónak szánt augusztus 28-i program középpontjába a szervezők a mecenatúrát állították, ám a meghívott vendég személye némiképp túlmutathat a cím által üzent alapgondolaton.

A csongrádiak közül a rendszerváltás óta jobbára legalább ketten országgyűlési képviselőként keresik a mindennapi betevőjüket. Józsa István például már a harmadik ciklusát tölti a parlamentben, ám az országos médiában mostanság igen gyakran szereplő politikusról jórészt csak a családtagjai és az ismerősei – valamit az aktuális képviselői önéletrajzok és vagyonnyilatkozatok olvasgatói – tudják, hogy csongrádi származású. A Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos irányításában is komoly szerepelt vállaló honatya kisgyermekkora óta imádja a Tiszát, s legfőképpen a folyó Csongrád melletti szakaszáért rajong.

Az 1953. szeptember 7-én Csongrádon született Józsa István hivatalos önéletrajzából kiderül, hogy a matematikus-mérnöki diploma, majd a szakmérnöki oklevél megszerzése után 1987-ben műszaki doktorrá avatták. Szülővárosából a felsőfokú tanulmányai megkezdése idején került Budapestre. Mint mostanság is oly’ sok főiskolás és egyetemista a fővárosban maradt, ahol már az MSZP megalakulásakor bekapcsolódott a rendszerváltás utáni baloldali politikai élet formálásába. Az előző két választási ciklusban a fővárosi 17-es számú választókerületből, egyéni körzeti képviselőként választották a törvényhozás tagjává. A három és fél évvel ezelőtti „általános elnarancsosodás” őt sem kímélte, így csak a pártja listájáról jutott mandátumhoz. Negyedik éve az MSZP frakcióvezető-helyettese, s emellett a gazdasági bizottság alelnöki tisztségét is betölti, éppen ezért igen gyakran kerül az országos televíziók kameráinak össztüzébe.

A Justh Gyula utca 43. szám alatti magánház kertjében szerda este 6 órakor kezdődő rendezvény nyílt, a szervezők a résztvevőktől mindösszesen azt kérik, hogy a helyszínen a műhely tagjainak köteteiből vásároljanak egyet. A könyveket egyébként egységesen háromszáz forintért kínálják. A jelenlévők – azon túl, hogy bekapcsolódhatnak a beszélgetésbe – Varga Zsuzsa, Csák László és Varga Nándor előadásában egy rövid zenés irodalmi összeállítást is láthatnak és hallhatnak.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés