2020. július 06., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Csaba nevű olvasóinkat.  Holnap Apollónia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hallja-e kend, Táncsics!

Hírek - Szubjektív

A városban évtizedes hagyománnyal működő, mostanság több néven is emlegetett (Előtér Klub, Galéria Teátrum), havonta rendszeresen jelentkező kortárs szépirodalmi műsorfolyamnak vége szakad. Az ok: az önkormányzati tulajdonú és közpénzből finanszírozott Városkép Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a város egyes vezetői nehezményezték, hogy egy Táncsics-díjas író-publicista, a majd kilencven éves Takács Tibor volt a klub egyik utóbbi vendége. A felhorkanásuk okát a Táncsics név okozta, mondván: „mit keres a mi városunk művelődési házában olyan ember, aki Gyurcsánytól kap díjat”. Tudvalévő, hogy Gyurcsány Ferenc ex-kormányfő volt a MSZP pártalapítványának elnöke és az alapítvány Táncsics Mihály nevét viseli. A Táncsics-díjat azonban nem az alapítvány adományozza. Az irodalmi klub elleni lépésről Nemeskéri-Orbán István írt ismeretterjesztő összegzést, amelyet ezúttal itt, a vezető hírek között is közlünk.

„Tudatnom kell Önökkel, a Táncsics alapítványnak és a Táncsics-díjnak nincsen semmi köze egymáshoz, pusztán a név, s persze valamiféle eszmeiség köti össze őket. Pártalapítványokat, mintegy pénzszivattyút minden magyar parlamenti politikai párt működtet sajátos „közmegegyezéssel”. (Erről bővebben ide kattintva is olvashatnak.)

A Táncsics-díjat a mindenkori kultúrát felügyelő miniszter ítéli oda többek között a Magyar Újságírók Országos Szövetsége javaslata alapján. A díjat 1990-ben, a rendszerváltáskor alapították, és az most nem is érdekes, hogy milyen díjat váltott fel. Azóta számos konzervatív és haladó gondolkodású író, publicista, költő megkapta. A díjazottak neve is olvasható az interneten, több oldalon is. A díj átadásának időpontja a „szabad magyar sajtó napja” alkalmából miden év március 15-e.

Természetesen az, ha valaki valamit nem tud, még alapvetően nem tekinthető bűnnek. Ellenben félművelten dönteni, vagy felületesnek lenni, s egy város irányításában, különösen annak kulturális életében jelentős szerepet úgy betölteni azonban nem csak zsíros álláslehetőséggel, hanem felelősséggel is jár, s (általában) általános műveltséget is feltételez. Úgy látszik, ez az általánosítás Csongrádra nem igaz. A város vezetése e téren is megbukott, különösen szomorú ez most, az érettségi vizsgák közeledtével.

Tudni illik: Táncsicsról nem csak azt kell tudni, hogy 1848. március 15-én a pesti ifjak és a hozzájuk csatlakozott tömeg a budai várbörtönből őt szabadították ki, hanem azt is, hogy jelentős publicistája volt a tizenkilencedik századnak, s talán ő volt az első magyar szociáldemokrata politikus. Írásai ma is komoly aktualitással bírnak, épp úgy, mint Ady vagy Móricz, s más ismert magyar 19. és 20. századi értelmiségiek.

Mindennek a tisztázása pár percnél nem került volna több időbe. Főként, ha nem zsigeri politikai indulatok vezérelnék – az egyébként teljességgel felkészületlen és alkalmatlan – közpénzből jól fizetett vezető beosztású embereket, így a „politikusainkat” is.

Nemeskéri-Orbán István


Megkérdeztük az irodalmi klub alapítóját, Góg Jánost, aki a történtekkel kapcsolatban elmondta: „Való igaz, manapság mind a klasszikus, mind a kortárs irodalom mostohagyerek szerepre van kárhoztatva. Pedig tudhatjuk, sőt emlékezhetünk is milyen súllyal, erővel voltak jelen az elmúlt századok (évtizedek) társadalmi fejlesztésében az írók, költők. Országos és helyi szinten egyaránt. Az is igaz, hogy nem csak az olvasók, érdeklődők passzívabbak, hanem a szervezők is. Hiszen kevesebb munkát, felelősséget, motiváltságot jelent a „turka”, vagy egy kézműves foglalkozás, esetleg tét nélküli sportdélután támogatása, segítése. Viszont hatása, jelentősége is jóval kisebb, mint a felelősségteljes gondolkodásra nevelésnek, az identitás megfogalmazásának, a világ dolgai közötti eligazodás keresésének. Néha-néha a 30-40 éve mindenféle ellenszolgáltatás nélkül dolgozó ’”kultúrnapszámosoknál” is elszakad a cérna, s úgy gondolják, ha mindez alig kell valakinek, akkor ők is inkább befelé fordulnak. Én személyesen most ebbe a fázisba kerültem, s ezért döntöttem le, hogy az alig elkezdődött „Magyar Király-páholy”-t szüneteltetem. A többit majd eldönti a jövő. Addig költőként eleget teszek országos meghívásoknak, Budapesttől Egerig, Miskolctól Debrecenig.”

(A témával kapcsolatban hivatalos elektronikus levélben kerestük meg a város polgármesterét, Kőrösi Tibort, a Városkép Kft. ügyeit intéző alpolgármesterét, Pap Gabriellát, valamint a kft. vezetőjét, Szűcsné Sárvári Anitát. Amennyiben választ kapunk a megkeresésekre, azt természetesen teljes terjedelmében közöljük. – a szerk.)

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

{fcomment}

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés