2024. április 23., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Béla nevű olvasóinkat.  Holnap György napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Victor Hugo utasai ezúttal szárazföldön ismerkednek az alföldi táj szépségeivel

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Május 27.

Az idei második útján is Tokajig közlekedett volna a Victor Hugo, ám az elmúlt hetekben jelentősen apadt Tisza keresztülhúzta az utazásszervezők terveit. A luxushajó a dunai és a tiszai kombinált útján csak Szegedig jutott, a továbbközlekedése – az alacsony vízállás miatt – Tokaj felé nem lehetséges, ezért hétfőn Szegeden közel egy hétre kikötött. A többségében német, francia és norvég anyanyelvű turisták még csak át sem utaznak Csongrádon, ám a főbb Tisza-menti idegenforgalmi nevezetességek így sem maradnak ki a magyarországi útjukból. A hajó nem került volna Szegeden megszorított helyzetbe, ha már megépült volna a ’70-es évek óta tervezett bokrosi duzzasztómű.

Szegedről egyenesen Debrecenbe utaztak a Victor Hugo luxushajóval érkezett turisták. A Tisza az elmúlt hetekben jelentősen apadt, ezért a nagy vízkiszorítású hajó Titeltől csak Szegedig juthatott el.

Fotó: Iványi Aurél/Szeged24

A megyeszékhelynél hétfőn kikötött „úszó hotel” vendégei azonban az időjárás és a vízállás szeszélyei, valamint a Csongrádnál még mindig hiányzó duzzasztómű miatt sem maradnak le az Alföld szépségeiről.

A kilencvennyolc személy kényelmes, ötcsillagos hotelszínvonalú elhelyezésére alkalmas hajóval érkezett vendégek – Csongrádot elkerülve – Debrecenbe utaztak, ahol a cívisváros legelőkelőbb hoteljében, az ötcsillagos Divinusban szállásolták el őket. A vízügyi előrejelzések szerint várhatóan a következő egy hétben jelentősen nem emelkedő tiszai vízállás miatt a hajó visszaúti utasai számára sem nyújt majd élményt Csongrád, bár most – a katrétól bűzlő Mahart-kikötő és a gaztengerben úszó belvárosi területek mellett – némi előrelépés is bekövetkezhetett volna.

Az egy évtizede a Victor Hugo személyzetéhez tartozó, csongrádi származású Pintér Beatrix közreműködésével sikerült kapcsolatot teremteni a város jelenlegi vezetése és az utazásszervezők között. Mint megtudtuk, az illetékes turisztikai vezetők egyeztettek a város vezetőivel, akik ígérték, hogy a következő út alkalmával már rendezett kikötő, vendégcsalogató belvárosi környezet várja a hajón utazókat.

E hír hallatán szerkesztőségünk hétfő kora délután örvendezve kereste meg a polgármestert – akivel még a jelenlegi vezetői garnitúra tagjai közül legalább érdemes szóba állni –, ám Kőrösi Tibor gyorsan kiábrándító információt közölt, miszerint ez ügyben vele senki sem egyeztetett. Miután zavarunkban „futottunk még egy kört”, s az utazásszervezőknél – szégyenkezve – újból érdeklődtünk, kiderült, hogy az idegenforgalmi cég munkatársai a csongrádi polgármesteri hivatal titkársági számán keresztül Gyovai Gáspár alpolgármesterrel beszéltek, aki – úgy tűnik – ezt az ügyet is legalább olyan „hatékonyan” kezelte, mint a bokrosiak problémáit.

A jövő évi tiszai hajós luxusutakkal kapcsolatban egyelőre csak a biztos, hogy 2014-ben – kedvező vízállás esetén – a Victor Hugo újabb két oda-visszautat tesz meg a Tiszán, s a tervek szerint mind a négy alkalommal kiköt Csongrádnál is. Az utazásszervezők dicséretes hozzáállása alapján jövőre – hosszú évek kihagyása után – ismét bekövetkezhet, hogy a tíznapos útért személyenként legalább háromezer eurót áldozó turisták megismerkedhetnek Csongráddal. Ám ha az akkori szervezők jövőre is csak egy-egy nemtörődöm városvezetővel, valamint az értük szervilisen hazudozó, de a problémákat véletlenül sem megoldó „alattvalóikkal” találják szembe magukat, félő, hogy a megye névadó városa tartósan is leszerepel a nemzetközi hajósturisztikai porondon.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés