2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Visszaút – Péntek éjjel érkezik a Victor Hugo

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Május 17.

A minőségi tiszai hajós turizmust lényegében egy évtizede egymagában megtestesítő Victor Hugo luxushajó idén négy alkalommal köt ki Csongrádnál. Az idei második útján a hajó – Tokaj felől – péntek éjjel 11 óra körül érkezik a csongrádi Mahart-kikötőbe, ahonnan szombat reggel fél 9 körül már tovább is indul Szeged felé, az utasok ugyanis 8 óra után autóbusszal indulnak Ópusztaszerre, majd tovább Szegedre, ahol este szállnak vissza a hajóra. A most többségében francia és japán vendégeknek kevés idejük lesz Csongrádra, ami nem is baj, hiszen a belvárosban rendetlenség és gaztenger, a kikötőnél pedig halomban rothadó katré látványa és bűze fogadja őket. Az éjszakai „behajózás” sem lesz egyszerű, a szétnyitott Fahídnál éjjel 10 óra után áthaladó hajó útját ugyanis – közvetlenül a híd után – egy fás „úszósziget” is gátolja.

A folyó Fahíd alatti szakaszán beszakadt a baloldali partél, s a földdel együtt teljes fák is a vízbe kerültek. A növények egy része most kisebb úszó szigetet képez, vélhetően ugyanis a továbbsodródását a parthoz még mindig kötődő gyökerek kitartóan gátolják. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a hajó kapitányát már hivatalosan értesítette a hajózási útvonalban lévő akadályról, az eltávolításáról azonban senki nem gondoskodott, így – mint a cikk alatti képgalériában lévő fotóinkon is jól látható – annak biztonságos kikerülése érdekében igencsak jól kell majd az éjszakában manőverezni.

A Körös-toroki üdülőterület feletti Mahart-kikötőnél az árvíz által hátrahagyott, szerves hulladékot is tartalmazó nagy mennyiségű katré bomlásnak indult, s sajátos szagot áraszt, aminek elfedése – vélhetően némi fertőtlenítőszer kiszórásával – a hajó személyzetének késő éjszakára is ad majd munkát. Szerencsére a francia és a japán vendégeket hozó hajó most valóban csak logisztikai megállót tart Csongrádnál, s remélhetőleg még a fényképezést imádó japánoknak sem lesz idejük egy reggeli óvárosi sétára. Az utcák általános állapota ugyanis hagy maga után némi kívánnivalót, az Ék közben lévő, Palásti Annuska mesemondó tiszteletére állított emlékjel környezete például gazzal és gallyal teli, még a megközelítése sem egyszerű.

A hajón dolgozó Pintér Beatrixtól kapott információink szerint az utazásszervezők a város vezetésével eme út alkalmával nem keresték a kapcsolatot, hiszen ez alkalommal igen feszes az időbeosztás, melyet a menetrend miatt tartaniuk is kell. Beatrix szerint a második, május végi, Tokajba vezető út alkalmával azonban bő félnapot tölt a hajó Csongrádon, s akkor már a kapcsolatfelvételre is nagyobb lehet az esély. A hajón évek óta dolgozó csongrádi hölgy ígérte, hogy a hajó akkori kapitányával, valamint a vezető programszervezővel is közli majd a polgármester elérhetőségeit, hiszen – ha a város vezetése is partner lesz – akár némi szuvenír átadására, Csongrád rövid bemutatására is lehetőség nyílhat.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés