2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elmarad az idei motoros találkozó

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Április 5.

Általános gazdasági nehézségek, a motorosok kiürülő zsebei, a szervezőket ellehetetlenítő törvények, valamint érthetetlen módon packázó helyi hivatalnokok együttesen alapozták meg a Csongrádi Albatros Motoros Club vezetőinek a döntését, miszerint idén nem lesz Albatros Motoros Találkozó. Egyelőre még nem döntötték el, hogy jövőre, vagy csak a későbbiekben folytatják a hagyományt, a színvonalból ugyanis nem akarnak engedni, annak a megtartásához viszont jelenleg nem teremthetők meg a szükséges pénzügyi források. A szervezők a város vezetésétől anyagi segítséget nem kértek, s pénzt nem is remélnek, azt azonban a későbbiekben is várják, hogy legalább ne akadályozzák őket. Közreműködő segítséget Kőrösi Tibortól tavaly és tavalyelőtt is több alkalommal kaptak, az önkormányzat hivatala viszont segítő kéz nyújtása helyett tavaly szigorú ellenőrzés lehetőségét lebegtette meg. A polgármester lapunk érdeklődésére azt mondta, sajnálja, hogy elmarad a találkozó. A jövőről szólva Kőrösi Tibor hangsúlyozta: reméli, hogy jövőre mindenféleképpen megrendezik a programot, melyhez minden tőle telhető segítséget megad a szervezőknek.

Az Albatros Motoros Találkozó szervezői két évvel ezelőtt – az új önkormányzati csendrendelet miatt – már komolyan elgondolkodtak, hogy érdemes-e még Csongrádon nagyszabású, jelentős anyagi kockázattal is járó programsort rendezni. Miután a polgármesterrel egyeztettek, s Kőrösi Tibor arról biztosította őket, hogy az új helyi rendelettel nem az effajta programok befolyásolása a cél, 2011-ben is megtartották az augusztusi találkozót. Tavaly már bonyolultabb helyzetbe kerültek, hiszen az új törvényi feltételek miatt igencsak kacifántossá vált az engedélyeztetés. Az elmúlt évi találkozó kezdetekor ráadásul a főszervezőt felhívta telefonon egy helyi hivatalnok, aki széleskörűen érdeklődött, hogy ki és milyen engedélyt adott ki a számukra. A pénteken kezdődött rendezvény után a szervezők rövidesen kaptak egy újabb információt, miszerint a csongrádi önkormányzat által kezdeményezett ellenőrzés szombaton kora este megkezdődik, s ha hibákat találnak, a találkozót be is rekesztik. Ekkor az Albatros Motoros Club elnöke, Németh Zoltán telefonon felhívta, majd kérte Kőrösi Tibort, hogy mondja meg, mit akar a város, mert az ilyesfajta fenyegetőzések a saját pénzüket kockáztató szervezőknek egyáltalán nem hiányzanak. A polgármester – az elmondása szerint – nem tudott az ügyről, de vélhetően ezt követően közbelépett, ugyanis az ellenőrzésből semmi nem lett.

Szerkesztőségünk érdeklődésére, miszerint kik gáncsoskodtak, Németh Zoltán nem kívánt neveket említeni. Értesüléseink szerint azonban ugyanazok álltak ennek az ügynek is a hátterében, mint akik később, a borfesztivál előtt csak nyolc nap alatt óhajtottak egy egyszerű nyitva tartási hosszabbítási engedélyt kiadni a Dob utcai vegyesbolt működtetőjének, s akik később ama boltot rendőri közreműködéssel be is záratták. Azóta egyébként az érintett hivatalnokok háborítatlanul végzik az „áldásos” tevékenységüket. A 2010-ben a választási kampányban változásokat ígérő, majd többségi helyi hatalomhoz jutott helyi fideszes önkormányzati vezetők e téren semmit sem változtattak, a jó szándékú, előrevivő átszervezésnek a csíráját sem látni. Kineveztek viszont egy debreceni származású, Szentesen élő jegyzőt, aki talán érti a kritikát, de biztos, hogy nem szereti, éppen ezért lapunk felelős szerkesztőjét is egy büntetőfeljelentés révén két évig terjedő szabadságvesztéssel szeretné „jutalmaztatni”.

Az egész várost érintő motoros felvonulást tavaly hivatalosan már nem tudták megtartani. Helyette egy előre meghatározott időpontban és megbeszélt útvonalon együtt motoroztak a találkozó résztvevői. Mivel a szervezők a rendőrség hivatalos útvonal-biztosításához szükséges pénzt nem tudták előteremteni, a „felvonulóknak” a KRESZ szabályait maximálisan be kellett tartaniuk, ezért több különleges építésű motorral nem is tudtak bemutatkozni a tulajdonosok. Az együttmotorozás a szemlélők számára persze felvonulásnak tűnt, a különbséget jórészt csak az abban részt vevők érezték.

A mind több gond, s az egyre kevesebb támogató miatt a szervezők tavaly nyáron már a találkozósorozat átmeneti felfüggesztésén gondolkodtak. A szkeptikusok érveit támasztotta alá a motoros társadalmat is érintő egyre nagyobb gazdasági nyomás, az egy-egy szezonban több találkozóra is ellátogató motorosok többnyire ugyanis már tavaly csak egy-két találkozóra jutottak el. Ráadásul a pusztavacsi találkozót a szervezők korábbra, épp a csongrádi találkozóval azonos időpontra helyezték át, ami tovább csökkentette a csongrádi program résztvevőinek a számát.

Felvetődött, hogy megújítják a tábori programokat, s átszervezik a koncerteket is, de kevés pénzből csak a megszokott színvonalnál gyengébb zenei felhozatalt tudtak volna elérni, az viszont Albatros Motoros Találkozók hírét is lerombolhatta volna.

Mindezek alapján az Albatros MC vezetői úgy döntöttek, hogy a tizenkilencedik találkozót csak később tartják meg. Egyelőre még nem hoztak döntést arról, hogy azt jövőre, vagy esetleg még később rendezik meg. Németh Zoltán érdeklődésünkre elmondta: a végső döntés meghozatalánál sokat jelent majd az is, hogy miként alakul a hazai gazdasági élet, vagyis a jelenleginél többen megengedhetik-e majd maguknak, hogy részt vegyenek különböző fesztiválokon, s eljöjjenek akár Csongrádra is. A rendezők a programok megújításán, a különlegességeken is gondolkodnak, mert már az sem biztos, hogy a hagyományos városi felvonulás, a mindig fergeteges éjszakai koncertek, vagy a Körös-toroki strand varázsa elegendő lehet a sikerhez.

Ettől függetlenül folytatódik a motoros klubélet a városban. A Pompei Pizzériában szombaton 17 órától megtartják a szokásos tavaszi évadnyitó rendezvényt. A teljes programra várják a nem motoros érdeklődőket is. A résztvevőket most egytálétellel ugyan nem látják vendégül, de a pizzéria konyhája a találkozó idején mindvégig működik majd, így kedvező árú ételek és italok egész este fogyaszthatók.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés