2024. július 22., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Lenke napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadták a szigorított csendrendeletet

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Június 16.

Hosszas vita eredményeként a csongrádi önkormányzati képviselő-testület ma elfogadta a város belterületére vonatkozó új csendrendeletet. Heten támogatták az eredeti előterjesztést, négyen ellene szavaztak, egy képviselő tartózkodott. A szigorítás szerint júliustól a szombati bulik legfeljebb hajnal 2-ig, a péntekiek éjfélig tarthatnak. A szigorítás a Körös-toroki üdülőterületre nem vonatkozik.

Amióta Nagy Rusztem a jegyzői feladatokat ellátja, nap mint nap tapasztalja, hogy elsősorban az egyes szórakozóhelyek éjszakai nyitva tartásából adódó problémák borzolják a csongrádiak idegeit. Vasárnap hajnalban ugyanis a folyamatos zaj miatt sokan egy percet sem tudnak aludni, pihenni. A mai testületi ülésen a hivatalvezető elmondta: az önkormányzat olyan korlátozó intézkedéseket is bevezethet, melyek az eddig alkalmazottnál szigorúbbak lehetnek. A jegyző hangsúlyozta: a tervezet előkészítésénél igyekeztek a lakosság pihenéshez fűződő jogait, valamint a vállalkozási szabadságjogokat is szem előtt tartani. Nagy Rusztem indokait megerősítette Kőrösi Tibor polgármester is.

Az elsőként hozzászóló Murányi László szerint rossz időszakban, épp a nyári szezon kezdetén „futnak neki” e szabályozásnak. Úgy vélte, most csak azt érik el, hogy a randalírozás nem hajnal 4 után, hanem két órával korábban kezdődik. Az elmúlt húsz évben elharapózott szabadelvű életvitel betört Csongrádra is, ami a mai állapotokat eredményezte. Murányi biztosnak vélte, hogy a rendelet egyszerűen kijátszható, a vállalkozók ugyanis élelmesek, a „kiskapu” a tervezetből egyértelműen kiolvasható.

Kőrösi szerint a felfogásban keresendő a baj: az a legnagyobb gond, hogy hajnalban mindenképpen hangoskodással, néha botrányokkal zárulnak a rendezvények. Felhívta a képviselők figyelmét, hogy ne a „kiskapuk” megtalálására, hanem a rend megtartására hívják fel a szórakozók figyelmét.

Kiss Péter arra volt kíváncsi, miféle érdekegyeztető fórumokat tartottak. Murányi László e felvetéshez hozzátette: hiszi, hogy a rendezvényszervezők is jót akarnak, de attól tart, hogy utópisztikus lehetőségeket kergetnek.

Havasi Jánosné úgy vélte, hogy sokan épp a nyári kikapcsolódási lehetőségek miatt keresik fel Csongrádot. A szórakozóhelyek hatásaival halmozottan sújtott utcákban élőket ő is megérti, viszont szükséges az egyeztetés a fiatalokkal is, hiszen ők is jobbító szándékú javaslatokat tehetnének. A záróra korábbra hozása szerinte nem vezet eredményre, hiszen a bajt keresők este 10-kor, hajnal 2-kor, de reggel 5-kor is megtalálják, miként okozhatnak kalamajkát. A képviselő kérte, ezt a tervezetet most vegyék le a napirendről, minden érintettel egyeztessenek, s a szezon zárultával, amikor a Körös-toroki nyári rendezvények után ismét előtérbe kerülnek a városközponti szórakozóhelyek hétvégi programjai, térjenek vissza erre a kérdésre. Azt kérte, addig is a hatóságok bevonásával, a törvény betartatásával próbáljanak orvoslatot találni a problémákra.

A polgármester „szónoki fordulatokkal tűzdelt előadásnak” nevezte Havasiné felszólalását. Szerinte nehogy azt gondoljuk, hogy az italárustó helyek hajnali nyitva tartásának két órás csökkentése vezet majd a város elnéptelenedéséhez. A polgármester nem tagadja, hogy továbbra sem az adott szórakozóhelyeken tartózkodók, hanem az onnan távozók, esetleg a helyszínek között vándorlók lármázása okozza a problémákat.

Havasiné visszautasította Kőrösi Tibor hangnemét. Leszögezte, nem szófordulatokra törekedett, csupán arra kívánta ráirányítani a figyelmet, hogy a fiatalok körében most igen nagy a felzúdulás.

Nagypál Sándor is egyetértett azzal, hogy az érdekegyeztetések folytatódjanak, s egy június végi rendkívüli ülésen vegyék ismét napirendre a témát. A képviselő egyetért a szigorítással, de csak azokon a területeken (utcákban), ahol a hajnali problémák évek óta folyamatosan tapasztalhatók. Szerinte meg kellene hívni a szórakozóhelyek üzemeltetőit, a vállalkozókat is egy olyan egyeztetésre, ahol az önkormányzati vezetőkkel szemtől-szemben cserélhetnének eszmét. A jegyző mindehhez hozzáfűzte: az egyeztetéseket próbálták lefolytatni, de azok nem vezettek eredményre. Nagypál konkrét területi szűkítéseket tartalmazó javaslata szerinte törvényesen nem kivitelezhető.

Varga Ádám fiatal vállalkozóként, s Csongrádon szórakozó fiatalként szót kért a testületi ülésen. A fiatalember, aki nem először emelt szót a helyi szórakozási lehetőségek biztosításáért, a képviselőknek elmondta: a rendelet-tervezetet széles körben nem véleményeztették. A fiatalokat egyáltalán nem kérdezték meg. Szerinte a vendéglátás a kereslet és a kínálat piaci viszonyai szerint működik, a fiatalok mai szórakozási szokásai alapján egyértelmű, hogy egy-egy rendezvény hiába kezdődne kora este, a közönség csak késő este, sokszor éjfél körül érkezne. Szerinte arra véletlenül se kellene rákényszeríteni a fiatalokat, hogy útnak induljanak szórakozni, hiszen a diszkóbalesetek esélyeit semmiképpen sem kellene növelni.

A polgármester szerint az az érdekes helyzet Csongrádon, hogy az ominózus szórakozóhelyektől érzékelhető adóbevétel nem érkezik. Ezért az is kérdés, hogy ha nincs adóbevétel, esetleg forgalom sincs?

A vendéglátókat a testületi ülésen önkéntesen, s egyedüliként képviselő Túri Nagy Róbert (Red Light Club) hozzászóló szerint nem az a megoldás, ha szombat este beszűkítjük a nyitva tartási lehetőségeket. Az alapvető probléma ugyanis nem abból adódik, hogy nyitva tart hajnalban is az adott hely, hanem abból, hogy a közterületi rend fenntartása nem biztosított.

A kérdéses nyolc, zajártalommal sújtott utcából hat Máté Attila körzetébe tartozik. A testület legfiatalabb tagja azt kérdezte a vendéglátókat képviselő felszólalótól, hogy ők miként tudnának bekapcsolódni a rend fenntartásába, miként tudnának hozzájárulni a közterületi problémák megelőzéséhez? Szerinte ugyanis a fiataloknak is joguk van a szórakozásra, de az érintett utcákban lakók nyugalmát is valami módon garantálni kell. Bodor Csaba a felvetéshez kapcsolódva kifejtette: nem attól függ a diszkóbalesetek száma, hogy helyben meddig tartanak nyitva a szórakozóhelyek, adandó alkalommal ettől függetlenül eddig is útnak indultak, s elindulnak ezek után is a szórakozni vágyók. A mentőorvosként is dolgozó képviselő úgy vélte, a fiatalkorúak, az ittas emberek kiszolgálását nem gátolják a szórakozóhelyeken, s épp ez a problémák egyik kiváltó oka.

Havasiné, Kiss és Nagypál javaslatát, miszerint vegyék le a kérdést a napirendről, s később, akár június végén, rendkívüli ülésen térjenek rá vissza, a tizenkét tagú testületben csak öt fő támogatta, tehát napirenden maradt az ügy. A rendelet-tervezetet az eredeti formában hét igen szavazattal – Havasi Jánosné, Nagypál Sándor, Gyovai Zsolt és Murányi László ellenszavazata, s Kiss Péter tartózkodása mellett – a többség elfogadta.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés