2020. január 29., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Adél nevű olvasóinkat.  Holnap Martina és Gerda napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismét győzött a vaskalapos bürokrácia

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2011. December 16.

A város bürokratái szívós és kitartó munkával elérték, hogy a közel százmillió forint magántőke befektetésével létesülő Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház építése szeptember közepe helyett csak január elején kezdődhessen. Az építési engedély még ma délután is csak kisebb tortúra nyomán kerülhetett az építtető kezébe. A passzív technológiával épülő létesítmény Közép-Európában vélhetően egy ideig egyedülálló lesz. A beruházás ügyének hivatali kezelése ugyanakkor rámutat, miért is tart a legszebb Tisza-parti kisváros gazdasági élete ott, ahol a béka se kuruttyol.

Az aktuális pártemberek választási ciklusokon átívelően mindig sikerrel mesélik be a csongrádi választóknak, hogy amennyiben rájuk adják a voksukat, a megye névadó városában helyreáll, majd fellendül a gazdasági élet. Ehhez képest immár harmadik évtizede folyamatos a hanyatlás. Jelenleg csak egyes jobboldali pártpolitikusok sógorai, komái és barátai érzik a fellendülést, mégpedig azáltal, hogy őket szemrebbenés nélkül beültetik a veszteséges önkormányzati cégek íróasztalai mögé. A harácsolás közben a hivatal gyeplőjét elengedték, így nem csoda, hogy a helyi vállalkozók és cégvezetők csak kapkodják a fejüket, amikor szembetalálják magukat egy-egy újsütetű intézkedéssel.

A saját pénzét Csongrádon befektetni szándékozó Kása István ügyeit is választási ciklusokon átívelően gátolta a politikai és a hivatali éra. Annak ellenére, hogy a szocialista Bedő Tamás polgármestersége idején, két jobboldali frakció (Fidesz és Összefogás Csongrádért Egyesület) testületi többsége mellett meggátolták, hogy a pénze egy részét a Körös-toroki üdülőterületbe fektesse, mégis elhatározta, hogy a Kertvendéglőt a város egyik meghatározó turisztikai bázisává fejleszti. A Bedő-féle második választási ciklus utolsó hónapjaiban lóhalálában adták el neki a fürdő melletti ingatlant, a vételárra ugyanis az önkormányzatnak legalább annyira szüksége volt, mint a sivatagban eltévedőnek egy korty vízre. A befolyt pénzt azonnal felélték, s lőn csoda, ekkortól a város vezetői már nem tartották fontosnak a beruházás ügyének segítését. A hivatali ügyintézés olyannyira leállt, hogy az még a tavaly őszi helyhatósági választások után sem mozdult ki a holtpontról.

Az új városvezetők ugyan idén tavasszal már legalább ígérgettek, érdemi lépések azonban továbbra sem következtek. A város működését kiválóan mutatja, hogy a helyi rendezési terv – összesen három vállalkozást érintő – változtatása hónapokig amiatt nem zárulhatott le, mert az önkormányzat nem fizette ki a terveket készítő cég munkadíját. Ennél a kétmilliós tételnél később sokkal kisebb, mindösszesen hatezer forint átutalásának elmulasztása miatt is bő egy hónapig állt az engedélyeztetés.

A legutolsó optimista elképzelés szerint legkésőbb idén Szilveszterkor nyílt volna meg a százhúsz férőhelyes rendezvénytermet és a nyolcszobás panziót is magába foglaló létesítmény. A helyi bürokrácia azonban újfent közbeszólt. A beruházást gátló helyi "gyermekbetegségeket" szeptember végén már csak Kőrösi Tibor polgármester hathatós közbenjárásával sikerült orvosolni. Ekkorra egyértelművé vált, hogy a beruházás idén nem fejeződhet be. Azt azonban az építtető, s a generálkivitelező sem gondolta, hogy idén még az első kapavágást sem tudják megejteni. A parkolók száma, de még az emeleti ablakok boltozatának íve is hosszas és maszatolós műszaki egyeztetések tárgyát képezte, vagyis minden lehetséges indokkal visszafogták, húzták és halasztották az engedélyeztetést. Az illetékes hivatalnok aláírása végül ma rákerülhetett az építési engedélyre, de mivel a bürokrata annyira elfoglalt volt, hogy még aláírni sem volt ideje, csak egy kisebb tortúra révén jutott az építtető az engedélyhez.

Mivel a speciális technológia alkalmazása erősen időjárásfüggő, január első felében csak akkor kezdődhet meg a kivitelezés, ha a napi átlaghőmérséklet tartósan kedvezően alakul. Az építtető és a generálkivitelező kedvét a tortúrák sem vették el, így mindképpen megvalósítják a technológiailag is egyedülálló létesítményt. Mint a Kormanik és Társai Kft. ügyvezető igazgatójától, Kormanik Ottótól megtudtuk, a lehető legtöbb helyi beszállító bevonásával, a csongrádi Lacz-Bau Kft. részvételével építik meg a létesítményt.

A különleges technológia lehetővé teszi, hogy a rendezvényteremben és a panzióban se kelljen hagyományos fűtést és hűtést alkalmazni, s mégis folyamatosan 21-25 C-fok lesz a belső hőmérséklet. Ráadásul légtechnikai berendezéseknek köszönhetően bent mindenhol por- és csíramentes lesz a levegő.

Az építtető, Kása István kihasználta a huzavonával felszabadult időt, így a korábbiakhoz képest számos újdonság is megvalósul, melyekről rövidesen lapunkban is olvashatnak.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

{fcomments}

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés