2020. január 29., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Adél nevű olvasóinkat.  Holnap Martina és Gerda napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A polgármester felturbózta a csigatempót

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2011. Szeptember 26.

A fürdő mellett épülő új panzió rendezvényterme új funkciókat kap, benne étkeztetés, oktatás és konferencia párhuzamosan is megtartható lesz. Az eredeti elképzelésekhez képest újnak számító tervek kidolgozása egy parkolással kapcsolatos törvényi csapda miatt vált szükségessé. A beruházást gátló helyi "gyermekbetegségeket" viszont csak Kőrösi Tibor polgármester közbenjárásával sikerült orvosolni.

A Turbó Kft. idén szerette volna megnyitni a panzióval és rendezvényteremmel kibővített új Kertvendéglőt. A beruházás kuriózuma a technológiában rejlik, hiszen Közép-Kelet-Európában ez a létesítmény lesz az első éttermi és szálláshely funkcióval is rendelkező passzívház, melyet a Kormanik és Társai Kft. helyi szakemberek közreműködésével épít meg.

A leendő épületegyüttesben csak kirívóan hideg, illetve extrém meleg időben kell alkalmazni - minimális többletenergia-felhasználást igénylő - kiegészítő hőmérséklet-kiegyenlítést. Mint az építtető cég többségi tulajdonosától, Kása István ügyvezető igazgatótól megtudtuk, az elmúlt hónapok feszült várakozással teltek. A helyi rendeleteket ugyanis lassan módosították, az ügymenet már tizenhat hónapja tart.

Az elmúlt heti önkormányzati képviselő-testületi ülésen döntés született az utolsó kardinális kérdésről, a kötelező parkolók ügyéről. A közel százmillió forintot felemésztő beruházást ugyanis megakadályozta volna a parkolók kialakításának irreális kötelezettsége. A törvényben meghatározott szabályozások szerint legalább kéttucatnyi parkolót kellene építeni, ami a fürdő melletti területen (felszínen) fizikailag lehetetlen. Egy ekkora, kizárólag önerőből megvalósuló csongrádi beruházás esetén viszont irreális elvárás a mélygarázs építése, hiszen a befektető szerint is csak a lokálpatrióta érzései, s legkevésbé az üzleti elképzelései vezérelték, amikor döntött a pénze helyi "beépítése" mellett. Jelenleg ugyanis a legszebb Tisza-parti kisváros gazdaságilag inkább Mátészalkához, vagy Ózdhoz hasonlítható, mintsem Hódmezővásárhelyhez, vagy éppenséggel Mórahalomhoz.

A Turbó Kft. panziója és rendezvényterme építése - kedvező időjárási körülmények esetén - október második felében kezdődhet, ám a kiszemelt új időpont tartásához szükség lesz a "bürokraták" segítő hozzáállására is. Kása István érdeklődésünkre elmondta: az elmúlt hetekben e téren igen pozitívak voltak a tapasztalatai. A polgármesteri hivatal mérnöki irodavezetője, Seres Balázs és munkatársai, valamint a jogi ügyekben illetékes hivatali vezetők ugyanis segítő kezet nyújtottak neki, így még az sem kizárt, hogy a tavaszi rügyfakadásra az éttermi részben és a nyolcszobás panzióban egyaránt fogadni tudják az első vendégeket. Ettől függetlenül a cégvezető halkan azt is elmondta, hogy a közel másféléves ügymenetet egy-két hónapra is le lehetett volna rövidíteni, az említett, szerencsésebb történelmi fejlődésű környékbeli településeken ugyanis ez a bevett gyakorlat.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

{fcomments}

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés