2022. május 23., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Dezső nevű olvasóinkat.  Holnap Eszter és Eliza napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Passzívház lesz az új Kertvendéglő és Panzió!

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2011. Július 23.

Felvállalta az úttörőszerepet a Turbó Kft. ügyvezető igazgatója, Kása István, így már biztos, hogy Közép-Európa első passzívház-technológiával létrehozott étterme és panziója a legszebb Tisza-parti kisvárosban épül meg. A cég többségi tulajdonosa hónapokig gyűjtötte az információkat, s csak az utolsó pillanatban döntött.

Az építési technológia kiválasztásakor a várható megtérülés „sajátos helyi viszonyai” miatt évődött a Csongrádon az egyik legnagyobb gazdasági potenciállal rendelkező Turbó Kft. többségi tulajdonosa. A cég ügyvezető igazgatói feladatait is ellátó Kása István szerkesztőségünket péntek este arról tájékoztatta: eldöntötte, hogy a jelenlegi Kertvendéglőt passzívház-technológia alkalmazásával bővítik százhúsz férőhelyes rendezvényteremmel, valamint egy nyolcszobás panzióval.

A hezitálás pontos okairól a cégvezető elárulta: a munkatársaival és az általa felkért szakértőkkel elsősorban azt vizsgálták, hogy egy gazdaságilag enyhén szólva sem az országos, vagy legalább a regionális élvonalba tartozó településen mennyire érdemes világszínvonalú műszaki fejlesztésbe fogni. E technológia ugyanis rengeteg előnnyel rendelkezik, ám a normál építési módszerekhez képest átlagosan húsz százalékkal többe kerül. A befektetőnek így hosszabb megtérülési idővel kell számolnia, ami például Kecskemét, de még Szentes esetében sem lenne számottevő, Csongrád viszont más kategóriába tartozik, inkább Mátészalkához, vagy Szigetvárhoz hasonlítható.

A végső döntés meghozatalánál természetesen sokat nyomott a latban a hagyományos fűtés és hűtés nélküli üzemeltetés, melyről az egy héttel ezelőtt megjelent cikkünkben részletesen beszámoltunk. Mindemellett az elmúlt napokban egy további fontos elhatározásra is jutottak, miszerint az átadása után a rendezvényterem állandóan használt vendégtér lesz, hiszen annak minden pontján állandóan biztosítható majd a 21-25 Celsius-fokos belső hőmérséklet, valamint a szűrt, tiszta, friss, pollenmentes, csírátlan levegő.

A tervek szerint a beruházás szeptember elején kezdődik. Ha az időjárás kedvezően alakul, s az illetékes hatóságok is inkább segítik, mintsem hátráltatják a folyamatban lévő ügyek intézését, a megújult vendéglő óévbúcsúztató rendezvényét már a rendezvényteremben tartják, sőt, az esztendő utolsó napjaiban a panzió is fogadja az első vendégeket.

Mivel a Kormanik és Társai Kft ügyvezető igazgatója, Kormanik Ottó augusztus derekától – a Passzívház Kft. ügyvezető igazgatójával, Benécs Józseffel közösen – egy zsámbéki passzív családi ház kivitelezését irányítja, a csongrádi beruházást a csongrádi származású ifj. Pászti-Tóth Gyula statikus tervezőmérnök állandó közreműködésével végzik. A munkákat egy jövő héten kiválasztásra kerülő csongrádi építésvezető irányítja majd, s a beszállítók és az alvállalkozók kiválasztásakor is elsősorban a helyi cégekre és egyéni vállalkozásokra fókuszálnak. Kormanik Ottó lapunknak elmondta: az augusztus 10-ére megújuló internetes honlapjukon folyamatosan bővülő képgalériával és rendszeres beszámolókkal mutatják majd be a Kertvendéglő és Panzió építését.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés