2022. május 23., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Dezső nevű olvasóinkat.  Holnap Eszter és Eliza napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Passzívház lesz az új Kertvendéglő és Panzió?

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2011. Július 16.

Közép-Európa első passzívház-technológiával létrehozott étterme és panziója várhatóan a legszebb Tisza-parti kisvárosban épül. A mintegy kilencvenmillió forintos beruházás a Kertvendéglő bővítésével valósulhat meg. Ha a tulajdonos a jövő technológiájának alkalmazása mellett dönt, a létesítmény hagyományos fűtés és hűtés nélkül, minimális energiafelhasználás mellett működik majd, s évekig műszaki kuriózumnak számít.

A panzióval és rendezvényteremmel bővülő csongrádi Kertvendéglő üzemeltetése során az elérhető megtakarítás meghaladhatja a havi félmillió forintot, ugyanis a passzívház-technológia alkalmazásának köszönhetően nem kell hagyományos fűtési és hűtési rendszereket beépíteni, a belső hőmérséklet – az üzemeltetőtől függően – 21-25 Celsius-fok lesz. Természetesen e hatásfok nagymértékben függ a vendégek együttműködésétől is, például attól, hogy becsukják-e maguk mögött az ajtót, feleslegesen kinyitják-e az ablakokat. Ezek a tényezők a hagyományos technológiával épített épületeknél is érzékeny pontot jelentenek, de nagyobb veszteségeket okoznak. Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt a nemrég még a fantasztikum világába illőnek tartott, Nyugat-Európában is korszerűnek számító passzívház-technológiát manapság főként lakóházak esetében használják. Az utóbbi években viszont – elsősorban Németországban, Franciaországban és Ausztriában – mind több közcélú intézmény létrehozásakor is részleges, vagy teljes megoldásként alkalmazzák.

Az elmúlt hónapokban különlegesnek számító megoldáson dolgoztak a Kormanik és Társai Kft., valamint a nemrég profilt bővített Turbó Kft. vezetői és munkatársaik. A Kormanik és Társai Kft. két évvel ezelőtt már megépítette Kiskunfélegyházán Magyarország legjobb német minősítésű passzív lakóházát, melyről nemrég lapunkban is írtunk. Az építőipari cég ügyvezető igazgatójától, Kormanik Ottótól megtudtuk: annak ellenére, hogy az ország számos pontján sorozatban építenek passzív lakóházakat, Csongrádon úttörőszerepre vállalkoznak. A cég vezetője, s egyben tulajdonosa szerkesztőségünknek elmondta: tavasszal bekapcsolódtak a Turbó Kft. fejlesztési tervébe. Immár csak a beruházó jövő heti végső döntése szükséges ahhoz, hogy Csongrádon épüljön meg Magyarország első olyan étterme és panziója, melyben hagyományos módszerrel még nagyobb rendezvények idején sem kell fűteni és hűteni, a belső hőmérséklet mégis állandó marad.

Egy hagyományos technológiával épülő, százhúsz férőhelyes vendégtérrel rendelkező étterem, valamint egy nyolcszobás panzió építési költségeihez képest a passzív technológia alkalmazása mintegy negyedével-ötödével többe kerül, ám a számítások szerint a többletköltségek megtérülése rövidtávon garantálható. A nyári légkondicionálási költségek, valamint a hagyományos fűtés teljes kiváltásával – Kormanik Ottó számításai szerint – havonta legalább félmillió, egyes időszakokban közel egymillió forint megtakarítást lehet elérni.

A Kormanik és Társai Kft. által alkalmazott passzív technológia részben saját fejlesztésű, melynek kidolgozásában és alkalmazásában nagy szerepet vállal a csongrádi származású ifj. Pászti-Tóth Gyula statikus tervezőmérnök. A technológia különleges gépészeti megoldásai révén egy változó forgalmú étterem esetében is garantálható, hogy a helyiség minden pontján azonos legyen a hőmérséklet, míg ennek megoldása – hagyományos építési módszer esetén – modern split-klímákkal, illetve speciális fűtési rendszerekkel is csak tetemes üzemelési költséggel, mindössze 70-80 százalékos hatékonysággal lenne elérhető.

Mint bizonyára olvasóink is tapasztalták már, ahol klíma működik, a mellette és az előtte ülők szinte fáznak, a távol ülőknek viszont gyakran melegük van. Ráadásul a friss levegő hiánya miatt rendszeresen ki kell nyitni az ablakokat, ezzel tovább rontva az energiafelhasználás hatékonyságát, s növelve a környezet zajterhelését. Érdeklődésünkre, miszerint mi is ennek a saját fejlesztésű technológiának a titka, a cégvezető csak annyit mondott el, hogy „nagy vonalakban” semmi többet nem jelent, mint amennyit az iskolában tanult fizikai alapismeretei alapján a hőtanról bárki tudhat. Ez a technológia képes arra, hogy az emberek által például tánc közben kibocsátott hőt a fürdővíz felmelegítésére használja, vagyis az étteremben tartott végigmulatott lakodalom után a panzió szobájába pihenni térő vendégek a parketten kibocsátott hő felhasználásával melegített vízzel tusolhatnak le. A technológia sikeres alkalmazásához persze tudni kell azt is, hogy mi és mennyi hőt – vagyis energiát – termel, a hőt hogyan lehet „felfogni” és célszerűen „raktározni”, s ha szükséges, miként lehet újra hasznosítani, tehát „felszabadítani”. Nem véletlen, hogy a passzív építési technológia nagyon fontos része a speciális szigetelés, a beépített nyílászárók megfelelő tájolása, valamint a hatékonyan alkalmazott árnyékolás. A különlegességek utáni érdeklődés során tudtuk meg: ha az új létesítmény passzív technológiával épül, az egyik fontos vonzerejét jelenti majd az állandóan szűrt, tiszta, friss, pollenmentes, csírátlan levegő, melyet a hagyományos klíma kihagyásának köszönhetően az étteremben és a panzióban is folyamatosan tudnak biztosítani a bent tartózkodók számára.

Kormanik Ottó és munkatársai ennél többet csak a kft. augusztus derekára megújuló internetes honlapján árulnak el. A cég vezetőjének tervei szerint az internetes oldalukon – a várhatóan szeptemberben induló építkezés folyamatos, részletes vázolása során – olyan példát mutatnak be, amely miatt Közép-Európa mérnökei feltételezhetően nagy számban keresik majd fel Csongrádot, s azon belül a december végére elkészülő új Kertvendéglő és Panziót. Természetesen ehhez szükséges a tulajdonosi akarat, valamint a legkésőbb szeptember 10-i kezdés, s a „kegyes” időjárás.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés